@yuceldeniz
Croplu makinalarin ve FF sistemlerin kullanim alanlari farklidir. Her iki sisteminde kendine gore avantaj ve dezavantajlari vardir. Bir cok yerde yazildi ama kisaca tekrarliyim. Croplu makinalar ozellikle kus gozlemi yapanlar veya mekinanin sagladigi ekstra yakinlastirmaya ihtiyac duaynlar icin onemlidir. FF sistemler ise yuksek ISO basarimi, alan derinligi vb konularda on plana cikar.
Firmalar croplu sistemleri agirlikli olarak fiyat/performans egrisi uzerinden uretiyorlar. Canon'un profeyonel sinifta sadece 1 adet 1.6 Croplu sistem bulunmasi bir tesaduf degil. 1D serisinde ise crop faktoru 1.3 Durum. FF in tum segmentlere yayilmama sebebi maliyet le alakali. sadece makina maliyeti degil uzerinde kullanailabilen EF-S lenserin EF serilerine gore genelde daha ucuz oldugunu farketmisinizdir.
tabii ki Croplu sistemlerlede portre calisilabilir ancak alan derinligi gibi portrede on planda olan konularda basarimi daha farlidir. FF 135mm f/4 de cekitiginiz portre ile APS-C 85mm f/4 de cektiginiz portrelerin kadrajlari hemen hemen ayni olsada net alan derinligi farkli olacaktir. Cunku APS-C sensor daha az alani gororken lensin odak uzakligi ile olusan alan derinligine bir etkide bulunmaz. Aslinda su bilgi yanlistir. 50mm APS-C de 80mm olarak calisir. Bu dogru degildir. 50mm odak uzakligi olan bir lens hangi makinaya takarsaniz takin 50mm odak uzakligina sahiptir. Sadece APS-C makinalrda gorus acisi daralir. Yani zoom yapmaz lensin gorabildigi alanin bir bolumu maskelenerek daha dar aci gibi gozukur buda goruntu yakinlasmis gibi bir his uyandirir.

Croplu makina kotu degildir ancak en keskin, en yuksek ISO basarimina sahip sistemler kucuk format makinalar arasinda FF lerdir. Tabiiki orta format larin keskinligi cok daha yuksektir bu ayri konu.

Show noktasina gelince. Sahne isiklandirmasi ile fotograf isiklandirmasi birbirinden farklidir. Surekli olarak isik tonu vs. degisir. Sahnede surekli hareket vardir ve ciddi organizasyonlarda fotografcinin hareket edebilecegi alan yada bulunmasi gereken alan bellidir. Eger barda arkadasinizin uc bes pozunu cekmekten bahsetmiyorsaniz, cok iki adim one ve geriye durumu degildir. Dolayisiyla giderken lensinizi cekeceginiz konuya, isiga, bulunacaginiz noktaya ve bodynize gore belirlemelisiniz.
1/500 Enstantane icin tam keskin fotograflar istediginizi dusunerek ve hareketli sahnede f/1.8 in alan derinliginin sinirli kalacagini dolayisiyla f/4 degerlerine cikma ihtimaliniz ile ne kadar guzlu isik gerektiginin farkindamisiniz. Bu isik sahnede surekli olamayacaktir. Bu durumda ISO yukseltmeniz gerekecektir. her nekaar her zaman ISO 800 gerekmesede zaman zaman kullanmaniz kacinilmaz olacaktir. Bu noktada yıksek megabikselin kucuk alanda sikistirilmasi yani cm2 ye dusen mp sebebiyle olusacak noise de APS-C sistemlerde fazla olacaktir.

Umarim cok karistirmadan ve yanlis anlasilmaya sebep olmadan demek istediklerimi aciklayabilmisimdir.

Saygiyla