CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 43 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree30Likes

Konu: Bozulan HDD ve giden 2Tb veri için kurtarma merkezi tavsiyesi.

Hybrid View

  1. #1
    Sebastian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Gökhan Yazıcı
    Makina:
    Canon 6D
    Üyelik tarihi
    12.December.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    40
    Mesajlar
    2,021

    Standart

    Alıntı OzkanAybay Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hakan Merhaba,

    Sorun yazılımsal değil donanımsal. Mevcut yapıda diskler mekanik olduğu için "kafa atma" tabiri kullanılan olay, disk plakasının döndüğü yuvada veya diskin kendisinde sorun olduğunu gösterir.

    Kısaca bu tür sorunlarda yüzde 100 kurtarma yapılamaz. Hatta yurt dışına gönderdiğim parası sorun dedikleri birçok diski geri gönderdiler. Bu tür sorunlarda özel ortamda diskin sökülmesi ve içindeki aksayan parçanın (eğer diskin kendisi değilse) muaidili ile değiştirilmesi söz konusu. Fakat diski açınca içine enjekte edilen Argon ve Nitrojen gibi gazlar havaya karıştığından tekrar cihazlarında kullanılması mümkün olmuyor. Dolayısıyla aslında fiziksel kurtarma bu denli pahalı.

    Biliyorum çok pahalı ancak bunun tek mantıklı çözümü Nand belleklere sahip olan diskler. Yani SSD dediğimiz dikler. İçlerinde mekanik herhangi bir aksam (Sata veya IDE türlere göre) olmadığı için düşme, fiziksel hasar alma gibi konularda daha dayanıklı. Ne olur ne olmaz der, taşırken de iyi yalıtırsanız manyetik alanlardan uzak tutmuş olursunuz.

    Eğer fiziksel hasar olmasaydı, Data Recovery sınıfındaki bir çok programdan birisi işe yarayabilirdi. Burada da aklınıza olsun, sorun yaşadığınız diskin üzerinde sistem kurulu olsa bile, hem kurtarma programını başka bir sisteme kurun, hem de diski o sisteme takarak kurtarma işlemini o şekilde yapın. Ayrıca kurtarma işlemi sırasında kurtaracağınız verinin boyutları kadar da başka bir diskte boş yerinizin olduğuna emin olun.

    Kurtarma programları ilk etapta kaybolduğunu düşündüğünüz verileri bulur. Halbuıki bu veriler diskinizden silinmemiş, sizin boş olarak gördüğünüz alanlardadır. Program o dosyaları kurtarmaya başladığında o anda boş gibi gözüken alanların üzerinme yazmaya başlar, yani aslında verilerinizin bulunduğu ancak boş gözüken alanlara.
    Güzel açıklamışsınız ama elektronik disklerin mekanik disklerden daha sağlam olduğuna dair bir kanıt yok.
    Evet teoride elektronik disk fiziksel darbe ile bozulmaz ( üzerinden tank geçmediğini varsayarsak) ancak elektronik aletlerin yine elektrik yüzünden bozulması 2018 yılına girmemize sayılı günler kala hala son derece yaygın şekilde yaşanan bir durumdur.
    Evinizin yakınına yıldırım bile düşse bir bakmışsınız güç kaynağı, SSD, anakart ne var ne yok gitmiş.
    Olmayacak birşey değil.

    Mekanik diskler her ne kadar fiziksel olarak bozulma şansı daha yüksek olsada yedekleme konusunda halen en güvenilir aletler.

    Tabi anti statik kasa kullanıp, PC nizi izole bir trafo ile besliyorsanız o ayrı bir konu o durumda SSD ler çok daha uzun ömürlü olabilir










    HakanGil likes this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.




  • #2
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özkan Aybay
    Makina:
    60D
    Üyelik tarihi
    01.March.2015
    Nereden
    Bursa
    Mesajlar
    50

    Standart

    Elektronik disk diye bahsettiğiniz Nand tipi depolama çözümleri ise evet mekanik disklere göre defalarca daha sağlam olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hareketli parçaların her zaman "aşınma" gibi bir sorunları vardır. Bununla beraber çeşitli fiziksel hasar görme sorunları da ortaya çıkar.

    Zaten Nand tipi depolama çözümleri ile mekanik diskler arasındaki 3 temel fark bulunuyor ve burada Nand depolama çözümleri 2-1 daha avantajlı durumda olsa da, mekanik diskleri kullanılabilir yapan şey sadece maliyet. İlk özellik, birisinde hareketli parçalar var, içerisine çeşitli gazlar enjekte ediliyor, böylece hareket eden parçalar oksijen olmadığı veya eser miktarlarda olduğu için, aşınma ve sürtünme gibi kısa sürede cihazı kullanılmayacak hale getirilmesini önlüyor. Yoksa mekanik disklerin kullanım ömürleri çok, çok daha az olurdu. Kelebek gibi. Mekanik disklerde okuma cd rom larda gördüğümüz benzer bir lazer göz tarafından yapılıyor. Bu aynı zamanda yazma işlemini de sağlıyor. Diskler, rpm adı verilen dakikada belirli sayıda dönüyor. 2,5 inch çoğu disk dakikada 5400, standart çoğu 3,5 inch disk 7200 ve özel bazı sunucu diskleri ve Raptor gibi bazı markalarda ise 10.000 dakika dönüş hızına sahip. Dolayısıyla SSD lerde böyle bir mekanizma bulunmadığı için okuma/yazma hızları genelde bir chip sayesinde kontrol ediliyor ve diğer mekanik disklere oranla çok daha hızlı oluyor. Bu da temelde yatan ikinci ciddi fark.

    Fakat maliyet söz konusu olduğunda SSD diskler aşağı yukarı 9-10 kat civarında mekanik disklere göre daha pahalı. Bu oranı düşük fiyatlı bir SSD ile yüksek fiyatlı bir mekanik disk ile bile karşılaştırsak 5-6 kattan aşağıya inmez. Şöyle ki, 400 TL ye 2TB mekanik (3,5') bir disk alabilecekken aynı boyut bir SSD 4bin TL civarlarında.

    Yukarıda yazıda da belirttiğim gibi, SSD disklerin mekanik disklerden olan üstünlükleri fiziksel ve okuma/yazma gibi konularda. Gerçi yıldırım düşmesine karşın veya voltaj dalgalanmalarına karşın iyi / güvenilir bir psu ve arkasına da (şebeke elektriği ve pc arasına) bir ortalama güç kaynağı koyarsanız, bilgisayarınızı dışarıdan gelecek elektriksel sorunlara karşı daha iyi koruyabilirsiniz. Bunun çözümü yine son yazdığınız konuda olduğu gibi, tam anlamı ile prizlerde değil. Prizlere giden şalter üzerindeki amper değerleri de önemli.

    Günümüzde bu prizlerin, şebeke elektriğini prizlere ileten sigorta (şalter) lerin yaptığı görevleri zaten bahsettiğim gibi psular zaten yapıyor. Hatta iyi olanların (750 - 1000 watt aralığında) şuandaki satış fiyatları 800 ile 1400 TL leri bulabiliyor. Sorun yaşadığınızda psu üzerindeki sigortaları değiştirip devam ediyorsunuz. Tabi prizde örnek verdiğiniz gibi 60 TL ye satılan "akım korumalı" psular da var.

    Kısaca, elektrik kaynaklı tüm risklerde, bilgisayarınızın içindeki psunun kalitesine göre tüm cihazların elektrik kaynaklı yaşayabilecekleri sorunlardaki riskler hemen hemen aynıdır.










    HakanGil likes this.

  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •