OzkanAybay Nickli Üyeden Alıntı
Hakan Merhaba,
Sorun yazılımsal değil donanımsal. Mevcut yapıda diskler mekanik olduğu için "kafa atma" tabiri kullanılan olay, disk plakasının döndüğü yuvada veya diskin kendisinde sorun olduğunu gösterir.
Kısaca bu tür sorunlarda yüzde 100 kurtarma yapılamaz. Hatta yurt dışına gönderdiğim parası sorun dedikleri birçok diski geri gönderdiler. Bu tür sorunlarda özel ortamda diskin sökülmesi ve içindeki aksayan parçanın (eğer diskin kendisi değilse) muaidili ile değiştirilmesi söz konusu. Fakat diski açınca içine enjekte edilen Argon ve Nitrojen gibi gazlar havaya karıştığından tekrar cihazlarında kullanılması mümkün olmuyor. Dolayısıyla aslında fiziksel kurtarma bu denli pahalı.
Biliyorum çok pahalı ancak bunun tek mantıklı çözümü Nand belleklere sahip olan diskler. Yani SSD dediğimiz dikler. İçlerinde mekanik herhangi bir aksam (Sata veya IDE türlere göre) olmadığı için düşme, fiziksel hasar alma gibi konularda daha dayanıklı. Ne olur ne olmaz der, taşırken de iyi yalıtırsanız manyetik alanlardan uzak tutmuş olursunuz.
Eğer fiziksel hasar olmasaydı, Data Recovery sınıfındaki bir çok programdan birisi işe yarayabilirdi. Burada da aklınıza olsun, sorun yaşadığınız diskin üzerinde sistem kurulu olsa bile, hem kurtarma programını başka bir sisteme kurun, hem de diski o sisteme takarak kurtarma işlemini o şekilde yapın. Ayrıca kurtarma işlemi sırasında kurtaracağınız verinin boyutları kadar da başka bir diskte boş yerinizin olduğuna emin olun.
Kurtarma programları ilk etapta kaybolduğunu düşündüğünüz verileri bulur. Halbuıki bu veriler diskinizden silinmemiş, sizin boş olarak gördüğünüz alanlardadır. Program o dosyaları kurtarmaya başladığında o anda boş gibi gözüken alanların üzerinme yazmaya başlar, yani aslında verilerinizin bulunduğu ancak boş gözüken alanlara.