Temel Ekran kalibrasyonu interneteden buldugunuz basit programlarla yapilabilecegi gibi daha profeyonel donanim destekli sistemler ile de yapilabilir.

Basit programlar yukarida arkadasimin dedigi gibi zaman zaman yanlis sonuclar vermektedir. Renk isisini bir kenara birakirsak dogru ayarlama icin once gozunuze guvenmek zorunda kalirsiniz bu tarz sistemlerde. Ekraninizin parlakligi ve renk tonlaei ise gunduz pencerenizden gelen ortam isigindan, gece actiginiz ampulunuzun isigina kadar surekli farklilik gosterir.

Dolayisi ile ister basitce asagidaki imaji kullanarak yapin, isterseniz profesyonel donanim kullanin fotografinizi editlerken hemen hemen hep kalibrasyonu yaptiginiz isikta calisin.

Basit ayarlama icin aslinda bir programa cok da ihtiyac duymazssiniz.



Yukaridaki resim ile ilk denemelerinizi yapip, kontrast ve isik ayarlari ile oynayarak (Genel prensip CRT monitorlerde en yuksek kontrasta getirip parlakligi kismak, LCD lerde ise kontrasti merkeze yakin noktalarda tutup isik ile oynamaktir) genel anlamda dogru bir profil olusturabilirsiniz. Daha sonra kullandiginiz yazilimdan masa ustune kadar bu profili secip o alanlardaki calismalarinizida dogru boyuta tasirsiniz.

Gelelim donanim yaridimi ile kalibrasyona. Bu sistemlerde temel olarak hem ortamin isisgini olcen (Her modelde bulunmaz) hemde ekrandan gelen isigin siyah, beyaz, gri ve ekran temel rengi olan kirmizi (Red), yesil (Green) ve Mavinin (Blue) degerlerini olcer. Sizi yonlendirerek renklere ve tonlara en yakin noktaya ulasmanizi saglar. Burada olusturdugunuz *.icm profilini monitor, adobe, ve printer uzerine uygularsaniz en dogru arayuz ve vikis kaynagina ulasmis olursunuz.

Asagida Spyder 3 Elite ile yaptigim kalibrasyondan bir kac kare var. Kalibrasyon surdugu sirada baska bir program kullanmak istemememden kaynakli ekranin fotografini cektim. Kalite cok yuksek degil ama yapilan islem hakkinda bir bilgi verir sanirim.


Kalibrasyon sirasinda bir goruntu. Kalibrasyon cihazi ekranin ortasina sallandirilmis durumda


Kalibrasyondan evvel on izleme ekrani.


Kalibrasyondan sonra on izleme ekrani

Fotograflara kucultme disinda herhengi bir mudahale yapilmadi. Makinenin cekim degerleri ve netligi ayni idi.

Not olarak birse sunu ekliyim. Bir cok yerde Adobe RGB nin sRGB profilleri ile karsilastirildigini ve Adobe RGB nin daha fazla renk bilgisi oldugunun yazildigini duymussunuzdur. Eger bu ise cok hakim degilseniz ve baskilarinizi Adobe RGB kullanarak kendiniz yapmyacaksaniz bu profilden uzak durarak sRGB optimizasyonu yapmanizi hatta cekimlerinizde de sRGB kullanmanizi tavsiye ederim. sRGB dunya standardidir ve bir cok baski yapilan yer bunu kullanir. Adobe RGB ile cektiginiz fotograflari sRGB ye donuzturmeyi unutursaniz fotografinizda herkesin DSLR leri sucladigi ama asli oyle olmayan matlasma, parlakligin kaybi durumu yasarsiniz. Ayni sekilde Web uzerinden yayinlayacaksanizda web renk paletleri ve mozilla, IE gibi wweb okuyuculari da adobe RGB yi desteklemez.

Umarim yardimci olabilmisimdir.