Sn.Orhan,
Daha önce aşağıda paylaşılmıştı,

http://www.canonturk.com/vbulletin/f...tml#post217393



Aşağıdaki yazı Sn.Mehmet Köse'den alıntıdır, belki ilginizi çeker
--------------------------------------------------------------------

Farklı marka ve modellerdeki flaşları, hatta aynı markanın ama biraz eski modelleri günümüzün modern makinalarında kullanmak aslında çok tehlikelidir, makinanıza gayet kolaylıkla zarar verebilirsiniz.

Flaşların bir tetikleme voltajı vardır. Makina gövdelerinin de maksimum dayanabileceği bir tetikleme voltajı limiti vardır. Bu her markada farklıdır, hatta markalar içerisinde kendi modelleri içinde de farklılıar gösterir.

Trigger Voltage Limits with Modern Digital Cameras - Steve's Digicams Forums
Secrets of Powershot Flash Photography
Photo Strobe Trigger Voltages

Bu linklere şöyle bir göz atarsanız flaşların ne kadar farklı tetikleme voltajına sahip olduklarını görürsünüz. örneğin çok tanınan Metz 45CT1 modelini elinizdeki DSLR makinaya takarsanız flaşın sahip olduğu 218 voltluk gerilimi (piklerde 600 volt olduğu rivayet ediliyor) makinanıza gömmüş olursunuz. Bu da demektir ki flaş kontrol üniteniz saniyenin yüzde birinde, bir ihtimal de anakartınız bunun ardından mefta olacaktır.

Bu sebeple, trigger voltajı yani tetikleme voltajı bilinmeyen flaşları günün modern makinalarında kullanmadan önce:

- Sahip olduğunuz makinanın tetikleme voltajı limitini,
- Kullanmak istediğiniz flaşın tetikleme voltajını,
çok iyi araştırınız, elinizden geliyorsa bir avometre ile kendiniz ölçünüz..