Herkese selam ...
Henüz yeni üye olduğum bu forumda ilk yazımı bu konuda yapmak istedim.
Ben çok basite indirgeyerek anlatmaya çalışacağım bu konuyu. Bir büyüteç ile bir yere baktığınızda ileri geri yaparak net görmeye çalışırsınız. Bir nevi AF yaparsınız elinizle. Gözünüz ile netliği algılar beyine iletir ve kolunuzdaki kaslar çalışır , biraz ileri veya geri yapar en net yeri bulursunuz. Bir başkası aynı büyüteç ile tamamen aynı şartlarda aynı netlikte görmeyebilir (Veya siz başka bir büyüteç ile). İşte bu durum aynen fotoğraf makinelerinde de var. Bunun için mikro ayarı çıkardılar. Çünkü çözünürlük çıtasının çok çok yükseldiği günümüzde işler eskisi kadar basit değildi artık…


Lenslerin içindeki camları ileri geri hareket ettiren AF motoru bunu mikro adımlarla yapmaktadır. En uzaktan en yakına binlerce netleme adımı vardır. Siz yarım deklanşör yaptığınızda makine lensin AF motoruna adım adım komut verir. İşte tam bu noktada makineden veya lensten kaynaklı bir ‘’mikro’’ hata var ise microadjustment bize yardımcı oluyor. Yaptığınız ayar esnasında bir adım ileri veya geri yaparak en net yeri kendiniz bulup o komutu makineye yazarsınız. Servise giderseniz önce lensin centering durumuna bakılır. Çünkü en çok sorun genellikle lens kaynaklıdır. Daha sonra servis elindeki master lens ile sizin makineyi test eder. Daha sonra elindeki master body ile lensinizi test eder. İkisinde de sorun yok ise ikisini birlikte microadjustment yapar. Burada büyük sorundan kasıt ; body nin sensor tam standart uzaklıkta mı (flange back distance for Canon 44.000 mm) veya lens tamamen merkezde mi ?


Sonuca gelecek olursak microadjustment sizin yapabileceğiniz bir ‘’ince ayar’’ denebilir. Yaptıktan sonra yine sonuçtan memnun değilseniz bir yerde sorun olabilir.


Ayrıca LensRentals.com dan sevgili Roger Cicala ile geçmişte lenslerin optical adjustment işleri için karşılıklı istişarelerim oldu. Bunun için kullandıkları makineyi Türkiye'de biz de getirdik ve kullanıyoruz.