Uzun pozlamalarda yaklaşık 20sn ve üstü olan pozlamalarda gökyüzünde bazı kırmızı noktalar görüyorum. Bunun sebebi ne olabilir?
Uzun pozlamalarda yaklaşık 20sn ve üstü olan pozlamalarda gökyüzünde bazı kırmızı noktalar görüyorum. Bunun sebebi ne olabilir?
Hot pixel olması muhtemel.
lens takılı iken görüyorum bu noktaları, dediğiniz gibi hot pixel olması muhtemel. şimdi denediğimde uzun pozlama farkı olmaksızın normal çekimlerldede açık renklerde az da olsa belli oluyor. baktığımda ayna biraz kirlenmiş gibi görünüyor bunla alakalı olabilirmidir
kirmizi olanlarin hot pixel oldugunu dusunuyorum. bendeki makinada lensin onunde kapak varken 1 dakika ve uzeri pozlamalarda 400 iso ve uzeri lcd uzerinden baktigimda bir iki tane gorebiliyorum. fakat photoshop'a attigimda kayboluyor. photoshop duzeltiyor olabilir. her makinada sensorun durumuna gore var adedi degisiyor sanirim ama kisa pozlamalarda olmamasi gerekli. bu problemi yasayanlarin manuel sensor temizleme modunda onde lens kapagi kapaliyken bir iki dakika bekleyip makinayi kapatmaya benzer bir uygulamanin faydali oldugunu soylediklerini biliyorum. deneyin isterseniz.
raw ps ile acınca noktalar yoksa sorun lcd de veya vizör focus sc. kirlenmiş olabilir. ps ham fotografa müdahale etmeden açar filtre falan olmaz.
ps ile müdaha edilince kolayca silinebilindiğini okudum fakat ps yüklü olmadığı için deneyemedim daha, kırmızı nokta sayısı 4-5 adet gördüğüm kadarı ile bazı da beyaz-gri gibi görünen nokta mevcut. özellikle ısındığında bu sorun ortaya çıkabileceği yazıyor. kafaya takılcak birşey değil gibi fakat noktalar can sıkıcı
30dakika kısık diaframda zifiri karanlık iken aleti tripota bağlayın bırakın ben böyle test ettim
500px / Photo "1842 sec Pozlama" by prof macit,
f, iso, ens, değerli resmin sağ tarafında
sıfır adet çıktı-mak canon 60D
mak işi sanş işi gibi
Konu profmacit tarafından (07.May.2012 Saat 18:06 ) değiştirilmiştir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Noritsu Koki" QSS-32_33
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
İki sebepten insanlara güvenmem; ya güvenecek kadar tanıyorumdur, ya da güvenmeyecek kadar tanıyorumdur.
enteresandır ki fotoğrafın her noktasında kırmızı nokta oluştu ....
Merhaba Arkadaşlar .
Bendede aynı problem var uzun pozlamada aynı yerlerde kırmızı beyaz ve siyah noktalara raslıyorum. Kadraj değişsede çıkan noktaların yerleri genelde aynı. Eğer makinamız garanti içerisindeyse garanti dahilinde yapılabilecek bir şeymidir. Sonuçta dışarıdan bir müdahale ile olan bir sorun değil kendiliğinden oluşan bir şey. Veya garanti süremiz dolmuşsa bize kaça maal olur. Konuyu açan arkadaş acaba bu konu ile ilgili bir sonuca ulaşmışmı ?
Uzun pozlamada bu tür pikseller bence normal sayılır, dert etmeye gerek yok. Hatta çok canınızı sıkıyorsa RAW dosyalarınızı Lightroom ile işleyin, bu tür pikselleri otomatik olarak temizlediği için, özel bir test yazılımıyla hot piksel var mı yok mu diye bakana kadar makimada hot piksel olduğundan bile bihaberdim
bizim ülkemizde normal ama japanya da bu anormal hocam
diyelim 1 adet ölü piksel çıktı (ürün hiç önemli değil, lcd, plazma, foto mak, camcoder, compact.. vs vs )
adam ürünü değiştirmekle kalmıyor aynı zamanda sizin ürünü değiştirmek için dükkana kadar gittiğinizde ödediğiniz taksi parasını da ödüyor
ben şöyle düşünüyorum bu ürünler bir şekilde bize gaktırılıyor, 3 adete nomal diyen satıcı duydum
sizleri bilmem ama 1 adet ölü piksel benim alette olsa anında iade ederim. iade almaz ise makinayı kırar atarım
işin özü bence olaya tersten bakmakta fayda var, dünyanın en keriz insanları bizim ülkede mi?
ben böyle şeylerin ciddi olarak arkasında duran biriyim. tüketicimahkemesi çözemez ise japanyadaki fabrika mektup dahi gönderim . mektupu türkçede yazsan fark etmez adamlar çevirtir ve kesinlikle cevap yazar
40D nin faturasını bulsam shutterı 40.000 de gitti diye canon/japan dan 1 adet makina isterdim adam 100.000 garanti demiş mi? demiş,
60.000 borçlu şu an
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Noritsu Koki" QSS-32_33
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
İki sebepten insanlara güvenmem; ya güvenecek kadar tanıyorumdur, ya da güvenmeyecek kadar tanıyorumdur.
Merhaba, 100-200 iso gibi değerlerde sorun olmayabilir ama 1600-3200 iso gibi yüksek değerlerde lens kapağı kapalı iken (yani mutlak karanlıkta)4-5 dakika yapılan pozlamada bence tüm makinalarda irili ufaklı kırmızı noktalar oluşur.
Beyaz olanlar dead (ölü), kırmızı olanlar hot pixel olarak adlandırılıyor.
StarZen Technologies, Inc; DataFlex tools and books
Bu linkte bu pixelleri sayan bir program var. İsteyen deneyebilir. Bence az yada çok tüm makinalarda bu pixeller mevcut. Canon'un bu piksellerden hiç olmayacak şeklinde bir beyanı var mıdır merak ediyorum.
Hot pixel olayıda, yüksek isolara, uzun pozlamalara çıktıkça sık görülebiliyor.. Bilgisayara aktarımda da gözüküyorsa, PS le tek dokunuşla ortadan kaldırabilirsiniz...
Programın yaptığı şey aslında çok basit sizin verdiğiniz bir eşik değerine göre mutlak siyah olmayan noktaları saymak. Bunu siz kendiniz manuel olarak da resmi bilgisayara atıp tek tek gözünüzle de sayabilirsiniz. Verdiğiniz eşiğe göre bulduğu problemli nokta sayısı değişiyor. Ben genelde uzun pozalamaları 100-200 iso'da yaptığım için sorun olmuyor. Yüksek iso'da yapsam da zaten normal resim içinde kaybolup gidiyor. Sadece merakımdan dolayı kullanmıştım bu programı. Birçok yabancı site de de bahsediliyor bu durumdan yani kötü sensörleri bizim ülkemize veriyorlar şeklinde bir düşünce doğru olmayabilir.
Çekim esnasında pozlama uzadıkça noktalar çoğalıyor. Bende kendi makinamda görünce öğrendim, desenize hot pixel istemiyorsanız filmli makinaya devam.. peki bu hot pixellerin meydana gelmesi makinada çok iso ve uzun pozlama kullanılmasından dolayımı meydana gelmektedir? yoksa bu sıfır aldığınız makinada bu tarz hot pixeller mevcut olabilirmi?.
Bu bilgiyi daha once baska bir konuda da paylasmistim. Burada sorun yasayan arkadaslara faydali olacagini da dusunuyorum:
Oncelikle toz oncelikle gozunuzu dayadiginiz bakacda (vizor), Netleme caminda (focus screen), Aynada, lensde veya sensorde bulunabilir.
Sensor disindaki yerlerdeki lekeler fotografa yansimaz ancak cekmek icin vizorden yansittignizda gorursunuz. Bazi kisiler cok takilir bazilari umursamaz. Ancak zaman zaman aynayi kontrol edip temizlemekte fayda var. Netleme camina mumkunse dokunmayin. Hafif buzlu bir camdir ve parmak izi cok kalir. Eger caninizi cok sikarsa bir yere gturup temizlettirin derim. Ama aisir olmadiktan sonra cok da takilmanin anlami yok.
Eger lekeyi liveview esnasinda veya acektiginiz fotografta goruyorsaniz bu leke ya lensde yada sensordedir. Bu durumda once lensinizin on ve arka camlarini temizleyin. Uzerinden varsa filtreyi cikartin. Lensinizi direk isiga tutarak (Gunese degil, kendinizi kor etmeyin) mumkunse bir loop ile yakindan inceleyin. Icinde toz olmadiginada emin olun.
Lensinizi temizledikten sonra tekrar cekim yapin. Bu cekimi acik gokyuzune dogru en kisik diyaframda gerceklestirin. Fotografi bilgisayara atin ve orada inceleyin.
Cektiginzi fotografta gorebileceginiz lekeler ve anlamlari sunlardir.
Sorunlu piksel:
Olu Piksel veya takilmis piksellerdir (Death Pixel/Stuck Pixel) Tamamen siyah nokta ve/veya tamamen beyaz nokta bu anlama gelebilir. Genelde bir pikselden daha genis olmaz ve cok keskinlerdir. Bir noktanin bu sekilde mi oldugunu anlamak icin once makinenizi temizleme moduna alin, ardindan elektrik supurgesi ile yavasca vakum yapin. Bu hafif pisliklerin temizlenmesini saglar. Sonradan icine hava ufleyin. Bunu nefesle yapmayin veya sikictirilmis CO2 tupleri ile. El hava pompalari normal sartlarda isinizi cok rahat gorecektir. Ardindan makinenizi kapatip acarak cekimi tekrarlayin. Eger tozlarin yeri, rengi, sekli degismis ise elinizdeki lekenin sebebi sorunlu bir piksel degil demektir. Eger leke aynen duruyorsa temizleme admini tekrar edin leke gene degismediyse bir servise goturebilirsiniz. Olu pikseller alicinin transistorunun yanmis olma ihtimali olabilecegi icin tamir edilemeyebilir ancak stuck pikseller cogu zaman remapping denen sensorun yeniden duzenlenmesi ile duzeltilebilir.
Sorunlu piksel ornegi
Toz:
Aslinda yukarida anlattik. Tozlar olu pikseller gibi sensorun isik almasini engelleyerek siyah noktalar olsumasini saglar. BUnlar genelde bir pikselden daha buyuk olurlar ve temizleme calismalarinda %en azindan 99 yer degistirirler. Dolayisi ile en belirleyici ozellikleri sabit olmamalaridir diyebiliriz. Birde genelde kenarlarina dogru bir flulasma veya grilesme goze carpar. Yani Sorunlu piksel kadar keskin hatli olmaz. Yukarida bahsedilen temizleme adimini takip edebilir, inatci lekeleri el becerinize guveniyorsaniz sensor temizleme kitleri ile temizleyebilir vey ateknik serviste temizletebilirsiniz.
Hot Pixel:
Hot Pixel aslinda yanlis bir degimdir. Sorunlu pikseller icin kullanilmasi daha dogru olur. Yurtdisinda genelde Sensor uzerinde duyarli olan Kirmizi, yesil veya mavi kanallardan birinin duyarliligini kaybetmesi ile olusan Sorunlu takilmis piksel (Stuck Pixel )ornegi olan renkli pixeller icin kullanilir.
Ancak Turkiye'de genelde farkli bir anlamda kullaniliyor. Bunuda aciklamakta fayda var. Uzun pozlamalar ile ortaya cikan Sensordeki diyortlarin elektrik akimi ile isinmasindan meydana gelen piksel bazli renk sapmlari icin de kullaniliyor. Aslinda bu durumda bahsedilen olay noise diye bilinen olaydir. Tabiiki butun pikseller (algilayici diyotlar) ayni derecede isinmaz dolayisi ile bazilari once bazilari sonra ortaya cikar. Pozlama arttikca uzun surekli akima maruz kaldigi icin veya ISO yukseltildiginde Daha yuksek akima maruz kaldigi icin bu renk sapmasi olan piksellerin sayisi dolayisi ile noise artar. eger bunu bir kac saniyelik tek cekimde goruyorsaniz o zaman basiniza geln noise degil sorunlu takilmis piksel durumudur.
Saygilar
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
Canon 70D Canon 10-22mm | Canon 24-105mm | Canon 18-55 | Canon 55-250mm.. Bohçayı Tamron 150-600 ve Canon 50mm ile bağlıyorum
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.