Doğuştan Siyah-Beyaz Dijital Makineler
Bugün fotoğrafçıların kullanıyor olduğu DSLR makinelerde ışığı algılayan bir sensör olduğu herkesin malumu. Hatta bunların kaç megapixel olduğu önemli bir ticari parametre.
İşin özünde bu sensörlerin gerçek siyah beyaz olduğunu biliyor muydunuz?
Ben bilmediğinizi düşünerek bu kısa yazıyı yazmak istedim.
Öncelikle renkli görüntü kaydetme ve görüntüleme tekniklerinden başlamak gerekiyor. Bütün hikaye Maxwell’in renkli fotoğraf üzerine kafa yormasıyla başlıyor (Kendisi elektrik mühendisliği öğrencilerinin en çok başını ağrıtan bilim adamıdır). Şöyle bir teori üretiyor; “Eğer aynı sahnenin biri kırmızı, biri yeşil, diğeri de mavi filtre ile 3 adet siyah beyaz resmi çekilir ve bu çekimler daha sonra aynı filtrelerden geçirilerek bir ekranda üst üste bindirilirse; oluşan görüntü renkli bir görüntü olur”
Dijital fotoğraf makinelerinin renkli görüntü oluşturması bu prensibe dayanır. Prensip olarak bir sensör iki temel elemandan oluşur; elektronik sensör (Resimde görülen gri katman. Her bir kare bir pixeli temsil ediyor) ve renk filtresi (Resimdeki renkli katman. Saydam bir filtre olarak düşünebilirsiniz).
Elektronik sensördeki her bir pixel üzerine gelen ışığın şiddeti oranında bir elektriksel değer üretir. Kameranın shutter’ına basıldığı anda işlemci her bir pixelin elektriksel değerini bir dosyaya kaydeder (RAW format). Daha sonra bu değerler interpolasyon algoritması ile görüntülenebilir bir formata dönüştürülür.
Buraya kadar yazdıklarım çok genel kavramlar ve her sistem için geçerli olmayabilir. (Mesela Sigma’nın Foveon X3 sensörü bu anlattığımdan farklı bir mantığa göre dizayn edilmiştir). Eğer bir hatalı anlatımım olduysa affola!
Benim asıl varmak istediğim nokta şu; eğer renk filtresi, daha doğrusu renkli katmanı olmayan bir sensör olursa makinemiz tamamen siyah beyaz bir makine olur. Gerçek bir siyah beyaz makine.
Ne fark eder ki dediğinizi duyar gibiyim. Ancak şunu gözden kaçırmamak lazım. Renkli katman sonuçta optik bir eleman ve bunun kalitesi görüntü kalitesini etkileyecektir. Haliyle bu katman olmadan çekilen resimler daha keskin ve net olacaktır. Örnek resimler için lütfen tıklayın.
Benim bildiğim renkli katmansız sensor kullanılan ilk profesyonel makine Kodak DCS-460M ve 760M. En son çıkan profesyonel siyah beyaz makine ise Leica M Monochrome. Şu an satış fiyatı 8.000 USD.
Siyah beyaz tutkunu biri olarak Leica M monochrom’u satın almayı ciddi ciddi düşündüm. Ancak, bunun bir fantezi olmak veya eşe dosta hava atmak dışında bir işe yaramayacağını anladığım anda vazgeçtim.
Renkli sensörleri siyah beyaza çeviren firmalar var. Ancak, çok pahalı. İncelemek için tıkla.
Açıkçası Canon’un da böyle bir makine üretmesini bekliyorum. Sonuçta her şey ticaret para değil. Firmalar, bazen prestij için de yatırım yaparlar. Öyle olmasa Formula 1 araçları geliştirilmezdi. Canon artık prestijli bir marka ve bence bir siyah beyaz makine üretmeli.
Konuyla ilgili görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.