Sapla samanı karıştırmakta üstümüze yok. Her vergi levhası olmayan kayıt dışı çalışıyor diye bir kural yok.
Gelir Vergisi Kanunu'nda "arızi kazanç" diye bir başlık var.
Bir işyeri açmaksızın ve esas işiniz fotoğrafçılık olmaksızın (öğrenci, memur, nalbur vs.) taleplere göre fotoğraf çeker para kazanırsınız.
Paşa paşa da sözleşme yapabilirsiniz. Sözleşme yaptığınız kişi tacir olmayabilir yada olabilir fark etmez.
Tacir ile sözleşme yapmış ve paranızı almışsanız akıllı bir tacirin gider pusulası düzenlemesi (gelir vergisi kanunu madde 18 telif hakları için) gerekir. yıllık 1 milyon lira para da kazansanız (madde 18 e giriyorsa) yapılacak % 17 vergi kesintisinden başka kuruş vergi vermezsiniz.
yapılacak sözleşmelerde alacağınız ücretin net olduğundan, stopaj ve KDV yükümlülüğünün firmaya ait olduğundan açıkça bahsedin. Elbette fotoğraf çekim ücreti ve ödeme biçimi (varsa vadesi) sözleşmede açıkça belirtilmeli.
Ücret sonra alınacak ise fotoğraf tesliminde bir teslim belgesinin alınması, yapılacak sözleşmenin şirket yetkilisince imzalanmasına dikkat edilmesi (imza sirkülerde veya şahıs firması ise imza beyannamesinde görülebilir) diğer önemli hususlar.
Bu iş sürekli yapılıyorsa ESNAF MUAFİYETİ VE 2.SINIF MÜKELLEFİYET konuları araştırılıp uygun olan "öncelikle" seçilmeli.
Bazı firmalar (okul ve benzerleri de) vergi levhası isteyebilir çalışmak için, 2. sınıf mükellefiyete uyup uymadığınızı kontrol ettirin bir muhasebeciye. ( Ben de ederim de nasıl fotoğraf emek ise bizimkisi de emek
kapiş )