Genel anlamda 5 çeşit stüdyo arka fon sistemleri vardır.Elimden geldiğince bilgim ve deneyimlerimle bunları sizinle payşalacağım.
1)Mat Duvar Boyası:
Bu sistem eskiden beri çoğu fotoğrafcıda kullanılan bir sistemdir.Özel mat boyalar ile kullanılır.Fakat bu tip arka fonlarda ister istemez gölgelenme yapmaktadır.Alan dar ise bayağı zorlanırsınız.Fakat alan geniş ise sonuçlar fena olmuyor.
2)Duvar Kağıdı:
Home stüdyo kullananların en fazla kullandıkları şeçeneklerden birisidir.Ben bunu kullanmayı seviyorum farklı farklı duvarlarda deiğişik sonuçlar alınıyor.Gölgelenme fazla var bunuda arkaya bir ışık daha ekleyerek çözebiliriyoruz.
3)BOX:
Tam adını hatırlamıyorum.1,5*2 metre boyutunda bir kutu bulunmaktadır.Paraflashlardan bir tanesini içerisine bağlıyorsunuz.Tam anlamı ile kusursuz bir arka fon oluşturmakta.Dez avantajı tam boy kadraj alamıyorsunuz sadece belli kısımları alabılıyorsunuz.Ama bilek üstünü çekecek iseniz almanız gereken gerçekten bu sistemdir.
4)Müslin Kumaş:
Parlama yapmaz müslin kumaş olarak bilinir.Evet parlama yapmaz ama kırışıksız olmak zorundadır.Gölgelendirme çok yapar.Işığı yaymaz.Arkada patlama yapar.Geniş bir alan ve fazla ışığınız varsa idealdır.
5)Kağıt Fon:
Şuana kadar kullandığım en iyi fon sistemi diyebilirim.Arkaya bir den fazla ışık vermenize gerek kalmaz.Önden verilen ışıklar ile yeterli miktarda beyazlık elde edebilirsiniz.11 metre uzunluğa kadar gidebildiği için boy olsun topluluk olsun istediğiniz herşeyi çekebilirsiniz.
Ahmet Gül'ün Step by Step çekimlerinden alıntıdır.
Son fotoğraf hariç hepsi bana aittir.Kağıt fonda çekim yapmadığım için daha Ahmet abinin fotoğraflarından bir tanesini koydum.
Uzun zamandır çoğu stüdyo arka fonunu kullandım.2 senedir bunları sürekli olarak deniyorum.Bu deneyimleri sizlerle paylaşmak istedim.Yazım hataları olabilir uyarırsanız düzeltirim.