Canon 6D sattıktan iki sene sonra A7II'ye geçtim. Acemi gözüyle ilk izlenimlerim şunlar:

Artılar

  • Menü ve düğmelerin yerleşimi Canon'u aratmadı.
  • 35mm Sony Zeiss lensle birlikte FF için inanılmaz ufak boyutlara sahip. Çekim yaparken kimse dönüp de bakmıyor. Boyutlarından ötürü dikkat çekici bir makine değil. 35mm ile kabanın cebine sığdırabiliyorum.
  • Gövde içinde IS olduğu için özellikle manuel lenslerle çok rahat çekim yapılabiliyor.
  • Focus peaking muhteşem bir özellik. Manuel lenslerle çok rahat netleme yapabiliyorum. Netlemeden emin olamadığım durumlarda tek tuşla görüntüyü yakınlaştırabiliyor.
  • Biraz paraya kıyıp alacağım Canon adaptörle EF - EFS lensleri AF olarak kullanabiliyorum.
  • Native lens seçenekleri sınırlı fakat adaptörle tüm markaların lensleri kullanılabiliyor. (Nikon ve Canon AF destekli) İlerleyen zamanlarda elektronik adaptör fiyatları da düşecektir. Şimdilik iyi bir adaptör 400 usd seviyelerinde.
  • Elektronik vizör müthiş rahat. Öyle böyle değil... Sırf bu yüzden bile sıfırdan başlayanlar Sony tercih edebilir. LCD ekranda ne görüyorsanız elektronik vizörden de görebiliyorsunuz.


Eksiler
  • Pil süresi çok sınırlı. Bu durumu 100 liraya satılan 10000mah portatif şarj cihazı ile çözdüm. Çekime ara verince yemek yerken veya gezerken dayıyorum şarj cihazını sorun morun kalmıyor. 2 adet orjinal pil taşımak şimdilik yetiyor.
  • Aksesuar çok kısıtlı. Yan sanayi tam gelişmediği için plastik dandik bir şarj cihazına 200 lira, dandik bir kabloya 150 lira vermek durumunda kalabiliyorsunuz.
  • Sony Flashlar için Radyo TTL Tetikleyici bulunmuyor. (Bir tane marka bu işi gören ürünü piyasaya sürmek üzere ama kimbilir kaç dolar)


Başka olumsuz bir taraf aklıma henüz gelmedi. Yukarıda bahsettiğim gibi genel olarak yan sanayinin gelişmemiş olması biraz can sıkabiliyor. Canon'da alternatif ürün çok, fakat bu açıdan Sony gerçekten çok kısıtlayıcı.

Bir ara acaba tekrar 6D alsam mı diye düşündüm. Fakat işim gereği çekim yaptığım mekanlarda dikkat çekmeyi (otel, restoran gibi mekanlar için ürettiğimiz tekstil malzemelerini çekiyorum, kimi çekimler müşteri yerinde oluyor) sevmiyorum. 6D ile çekerken gazeteci mi bu ya bakışları vardı. A7 ile çekerken kimsenin umurunda değilim. Bunu sokakta da hissettim. Ufak boyutlarda bir makine taşımak gerçekten çok rahat.

Çekim kalitesi açısından Canon Nikon veya Sony iyidir demek çok saçma geliyor. Az çok tüm makinelerle haşır neşir oldum. Olayı bitiren başlıca unsur sizin fotoğrafçılığa olan yatkınlığınız. Ardından lens ondan sonra ışık ve bence en son makine geliyor. Hele şu marka fanboyluğu yapanlar yok mu hepinize uçan tekme ile girişsem azdır...

En son söyleyeceğim şunlar... Eğer birçok Canon/Nikon aksesuar ve lens sahibi iseniz durun durduğunuz yerde. A7'nin boyutları size çok çekici geliyorsa 1-2 sene bekleyin mutlaka Canon ve Nikon da FF Aynasız olayına gireceklerdir.

Fotoğrafçılığa yeni başlayıp çok abartmadan, bir hobi olarak sürdürmeyi planlıyorsanız Sony ile çok rahat edeceksiniz.