Sevgili forum dostları. "Fotoğraf çekmek yasak " sözlerine cevap aramak için Cimer'e yazı yazdım. Yaklaşık iki ay sonunda bağlı olduğum iLçe emniyet müdürlüğünün verdiği cevabı sizinle paylaşıyorum. Gerekli olursa çıktı alıp yanınızda taşırsınız. Ben öyle yapacağım.
Sayın başvuru sahibi;
numaralı CİMER başvurunuz İlçe Emniyet Müdürlüğünce incelenmiştir.
1- Anayasamızın 20. maddesinin 1. fıkrasında “Herkes özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz.” Hükmü doğrultusunda özel hayatın gizliliğini ihlal edecek şekilde çekim yapılamaz.
2- Türk Ceza Kanununun 5237 sayılı Kanun Özel hayatın gizliliğini ihlal başlıklı 134. Maddesinde “(1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. (2) (Değişik: 2/7/2012-6352/81 md.) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur” ibaresi mevcuttur.
3- Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri olarak ilan edilen yerler ve kritik öneme haiz binalarda herhangi bir şekilde çekim yapılamaz.
4- Genel güvenlik ve asayiş yönünden Kamu kurum ve kuruluşları (Emniyet binaları, Havalimanı vb) ve alışveriş merkezleri gibi özel mülk ve kamuya ait yerlerde izinsiz fotoğraf çekmek yasaktır.
Bu çerçevede fotoğraf çekmek/yayımlamak konusunda, özellikle yasaklanmayan durumlar haricinde, geniş bir serbesti tanındığı anlaşılmaktadır. Kapsayıcı bir listeden ziyade bir örnekler grubu şeklinde: Kanunlarla yasaklanmış durumlar, müze gibi kapalı alanlar, askeri bölgeler vb. yerlerde, Özel yaşam alanlarında, Resmî kurumlarda veya özel girişimlere ait yerlerde bunu belirten bir uyarı varsa, Kamusal alanda kişilerin takip edildiği izlenimi verecek şekilde veya rahatsız edici derecede, Kamusal alan da olsa çok sayıda kişi içinden kişinin kendine özgü hâliyle belli olacağı şekilde, fotoğraf çekimi yapılmaması gerekmektedir. Bu listeye çocukların fotoğrafının yayımlanmasını de başka gerekçelerle ekleyebiliriz. O hâlde bu ve benzeri durumlar dışında kişilerin dilediği gibi fotoğraf çekme özgürlüğü bulunduğu; hatta kamuya mal olmuş kişilerin kamusal alandaki eylem ve davranışları, haber amaçlı fotoğraflar, özel alanda ise kişilerin izni çerçevesinde çekilen fotoğraflar vb. durumlar için bu yetkinin sınırlarının genişletildiği sonucuna varabileceğini, bilgilerinize sunar, esenlikler dileriz.