ImageShack® - dlk1804's Profile Page
sonunda ekleyebildim fotograflarımı
ImageShack® - dlk1804's Profile Page
sonunda ekleyebildim fotograflarımı
İlk fotoğrafta (revakta oturan insanlar) teknik bir sorun görünmüyor. Gökyüzü ile esas konu olan yer arasında çok aşırı ışık farkı olduğundan gökyüzü yanmış.
Süleymaniyeli manzara fotoğrafında hem flare hem ortam pusu söz konusu. Parasoley kısmen işe yarayabilir, ama ters ışık kullanımının özel bir amacı yoksa genel fotoğraf kuralını yani güneşi arkana al ilkesini özellikle manzara footğraflarında uygulamak lazım. Aynı fotoyu bir de öğleden sonra değil de sabahın erken saatlerinde deneyin.
Sultanahmet fotoğrafı da yukarıdaki aynı dertlerden muzdarip ve aynı öneriler onun için de geçerli...
Benim tespit edebildiklerim bunlar.
Kalitesiz bir UV filtre kullanıyorsanız çıkarın, objektifin önünü her zaman temiz tutmaya özen gösterin, edinebiliseniz bir parasoley edinin, vizörden bakarken flare'i tanımaya çalışın ve kadrajı ona göre kurmaya çalışın, en olmadı elle falan gölgelemeye çalışın. Ve en son aşama daha kaliteli objektiflere yatırım yapmak için para biriktirmeye başlayın...
Büyüdüm anne yollar büyüdü, büyüdü makineler objektifler büyüdü
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Zenit 122 --> Nikon FE10 --> Canon EOS 300D -> 20D --> 40D --> 50D --> 7D --> 5DMkIII
18-55 --> 15-85 --> 70-200 f:4.0 --> 200mm f:2.8 --> 400mm f:5.6 --> 400mm f:2.8 (mi geliyor?)
Manuel çekime aldıktan sonra gündüz olduğu için iso 100 yapıp estantane ve diyafram değerleriyle oynayarak doğru ayarlara ulaşabilirsiniz. Gökyüzündeki patlama diyafram ayarıyla alakalı bir kaç deneme çekiminden sonra doğru ayarı bulunca işlem tamamdır. Ayrıca ayarlarınızdan havanın durumuna göre güneşli bulutlu vb seçimi yapmanız lazım. Bu da büyük etken olabiliyor.
Kullandığınız lense göre parasoley alabilirsiniz. Genelde yaprak olan modelleri tercih ediliyor ama uv filtre hakkında bilgim yok. İkinci el alacaksanız gittigidiyor yerine sahibindeni kullanabilirsiniz. Elden görüp test edip alma olanağınız yüksek. Bunun dışında forumda çeşitli firmalara yer verilmiş. Hayyam pasajındaki bu firmalara gidip lens araştırması yapabilirsiniz. Spot yada garantili tercih sizin ama ne çekeceğinize karar verdikten sonra uygun lens almak mantıklı. Yani zoom ise zoom lens portre ise ona uygun manzara ise geniş açılı bir lens daha iyi olur. Forumda lensler ile ilgili konular ve örnek fotoğrafları da mevcut.
2fotoğraftaki genel sorunda güneşle alakalı (ışığın doğru kullanılmaması)
Öncelikle ışığın dik geldiği saatler, gün ortası gibi saatlerde fotoğraf cekmek bir eziyet ve ışık sorunudur, ayrıca gümüşi bir gök yüzü var buda güneşi bulutların arasında yayarak kötü bir ışık sağlıyor Örnek olarak odanızın tavanının tamamen florosanla kaplı oldugunu dusunun, gözünüz odadaki nesleri görmekte zorlanacak, renklerde dogru renkleri göremeyecek ve en önemlisi gözünüz kamaşacaktır,hele bir de gözünüzde gözlük olduğunu dusunun..Aynı durum fotoğraf makinanınız başına gelmiş
Bu sebepten genellikle fotğrafcılar sabah ve akşam saatlerinde fotoğraf çekmeyi yeğler ışık dik değil yandan gelir, gölgeler oluşur, kontrastlar yakalanabilir v.s.
Bu tarz durumda fotoğraf cekmek zorunda kalırsak neler yapmalıyız? Her durumda olduğu gibi oncelikle RAW çekmeliyiz ki yanlış pozlanmış fotoğraf ile oynayabilelim, ardından parasoley kullanmalıyız, UV filtre kullanmamalıyız, ışığın durumuna bağlı belki polarize filtre kullanılabilir, pozlamayı -1 olarak ayarlarsak bir miktar parlayan görüntülerden kaçınabiliriz.
Ben puslu havalarda siyah-beyaz dramatik fotoğraf çekmeyi yeglerim açıkcası konumuda buna göre seçmeye gayret ederim.
Filtre ile ilgili yorumumsa UV filtre kullamayınız derim, buyuk ihtimal kit lens aldınız, zaten optik kalitesi ''çok kaliteli'' olmayan bir lensin onunde yine başka bir cam koyarak kalite kaybını arttırıyor olacaksınız, ilerde almış olduğunuz optik kalitesi ust bir lense kaliteli bir filtre kullanmanızı tavsiye ederim; kaliteli bir filtrenin fiyatı kit lensinizle aynı olacaktır.
Ve son olarak objektif seçimi ile noktalayayım çünkü çok uzattım; yine kendi fikrimce öncelikle elinizdeki ekipmanları sonuna kadar kullanarak tanımanız yonunde olacaktır, makinanızı ve objektifinizi tanımadan hangi makina ve objektifi alırsanız alın sonuç aynı olacaktır ayrıca kit objektiflerle çekilmiş çok çok kaliteli fotoğraflar izlediğimi soylemek isterim yani objektifinizi kucumsemeyin.
ama ben bu objektifden sogudum değiştirmek istiyorum derseniz öncelikle ne çekeceğinize karar vermeniz gerekmektedir, ''portre, macro, manzara,konser, ornito vs'' buna göre seçiminizde yardımcı olabiliriz.
Parmak Cenneti Gösterdiğinde Parmağa Bakan Ahmaktır...
Konuyu ve soruları ilgiyle izliyorum ,benim gibi aceminin soracağı soruların çoğunun cevabı verilmiş ,cevap veren her ustaya teşekkürler..Benimde bir sorum olacak ,elimizdeki makinenin içinde çektiğimiz fotonun exif bilgileri neresinde bulamıyorum (60D).Yaptığım çekimleri sonrasında değerlendiriken ,hangi ayarda çekilmiş olduğunu haliyle unutuyorum.))
bende ilk aldığım gün böle olmuştum ama zamanla makinayla tek vucut olunca içiniz rahatlıyoru
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
canon ile gelen canon utilities'i kullanarak birkaç contrast ve saturation ayarı tüm sorununuzu çözücektir İnanın bu ayarları yapmayan yok