Teşekkürler Vefa bey.
Bildiğim kadarıyla, (kullanmadım, kullannan dernek eğitmenleri, profesynel fotoğrafçılardan birinci ağızdan notlarım, duyduklarım, okuduklarım).
Ana üreticiler (özellikle de Canon) lisans vermiyorlar. Bu lensler doğrudan doğruya reverse engineering haklarıyla üretiyıorlar. Bir lensi alıp inceleyip, öğrenip kendi lenslerini geliştiriyorlar (bire bir kopya değil). Dolayısıyla Canon bu lenslerden doğan problemlerde sorumluluk üstlenmiyor.
Canon ve Nikon dışındakiler çok az sayıda 3.parti lens kullanabiliyorlar. Çoklukla adaptörlerle kullanmak zorunda kalıyorlar.
Ekonomik olmaları dışında ana üreticilerin ihmal ettikleri odak uzaklığı, diafram açıklığında da üretim yapıyorlar. Arzu edilen kimi özelliklerde ana üreticilerden daha tatminkar sonuçlar elde edebiliyorlar (ekonomik, küçük, hafif, keskin, vs).
Uyumsuzluktan öte oldukça sık problemli kopyalar piyasaya çıkabiliyor. Forumlarda kullanıcılar, testlerde de laboratuvar ortamında test edenler de bu konuyu oldukça sık dile getiriyorlar. Genellikle teste tabi tutulan kopyalar bir kaç kez yenileriyle değiştirildikleri halde kullanıcıların lensleri onarılıyorlar. Bazen oluyor, bazen de olmuyor. Bu nedenle aynı özellikleri taşıyan lensler bazen harika bazen berbat olarak nitelenebiliyor. İşte burada tüketici hakları ve olanakları devreye giriyor. Ülkemizde bu konuda gönül rahatlığı ile "korunuyoruz" diyebilir miyiz, bu konuda herkes kendi yanıtını vermeli..
3.parti lens üretimleri sona erdikten sonra ne yazık ki bu lensler konusundaki servis hizmeti aksıyor. Bu nedenle de bir çok eski 3.parti lens yeni bodyler ile uyum sorunu yaşıyorlar. Bodylerini yenileyenler sıklıkla lenslerini de yenilemek zorunda kalıyorlar ki, duyduğum, dinlediğim ve beni en çok korkutan sorun da bu.
Evet, son soru karmaşık. Zira konu tamamen elektronik. Hele ki Canon da. Sürekli yeni model bodyler çıkıyor, işlemciler geliştiriliyor ancak bir USB 3.0 uyumu bile sorun halinde!.