Mabgarinen Nickli Üyeden Alıntı
Aslında fotoğraf konusunda sorulması gereken çok soru var..fotoğraftaki keskinliği detayı belirleyen mp mi sensör mü işlemci mi ? eğer mp ise d800 36mp iken mark 3 neden 22mp..önemli olan şey sensör ise..şuan apsc sensörler ff sensörleri yakaladı deniliyor..7dm 2 iso 6400 de daha kumlanma olmadan fotoğraf verebiliyorsa ff sensöre gerek varmı..amaç geniş açı ise apsc sensörlü makineye 10mm lik lens takınca 16mm olarak görecektir ki gayet geniş bir açı..önemli olan şey işlemci ise şuan çıkmış en son işlemci digic6..ozman en detaylı keskin fotoğraflar 7dm 2 ile çekilmeli..dıgıc 2 işlemciye sahip makine ile digic 6 işlemciye sahip makineyle aynı fotoğraf çekilse..bu fotoğraf ff gövde ile çekildi ve dıgic 6 işlemcidir diyemiyorsak apsc ile ff arasındaki farka verdiğimiz para boşamı ? yeni işlemci hem hıza hemde iso performansına etki ediyor.sensör yine aynı.ozaman yeni işlemciye sahip apsc gövde ff yerine tercih edilemezmi ? sensör nekadar büyükse fotoğrafın kalitesi okadar iyi..biz bunu gözle göremedikten sonra harcadığımız paranın sebebi tüketim çılgınlığı mı
Ahmet Hocam, simdi araya girmek istiyorum.
Yukaridaki mantiga bir miktar dur demek lazim, cunku APS-C ile FF makine arasinda optik ozellikler anlaminda - ufak da sayilsa - belirgin farklar var.
Ozellikle de konu 6D ile 7D Mk.II arasinda secim yapmak gerekiyorsa (kullanim amacina bagli olarak) FF ihtiyaci varsa, bosu bosuna 7D Mk.II almamak lazim.
Simdi APS-C ve FF farkina gelirsek,
1. Bilindigi uzere FF makinedeki sensor boyutu 36mm x 24mm.
2. APS-C makinede ise sensor boyutu 22,5mm x 15mm.
3. Bundan dolayi x1,6 seklinde bir "crop factor" denilen bir optik etki ortaya cikiyor.
4. Bundan oturu lenslerde odak uzakligi daha fazlaymis gibi bir etki ortaya cikiyor; ornegin 50mm f/1,8'yi FF'de kullanirsan 50mm, APS-C'de kullanirsa 88mm gibi gorev yapiyor.
5. Ancak atladigimiz birsey var;
bu "crop factor" sadece odak uzakliginda degil, bokeh ve odak icin etkin diyafram degeri uzerinde de etkili! Yani APS-C makinede 50mm f/1,8'i kullanirken, aslinda ayni isigi almana ragmen, optik kalite ve performans anlaminda 88mm f/2,9 lensmis gibi kullaniyorsun. Bu bokeh,
vb. gorsel konularda etki yaratiyor.
Hatta daha uc bir ornek vereyim; bir medium format makinede "crop factor" 0,7 olsun (sensor boyutu 50mm'ye, 33mm olsun). Bu durumda 50mm f/1,8 lensi, optik anlamda 35mm ve f/1,26 seklinde kullaniyorsun. Bu cektigin fotograflar uzerinde gorsel farklilik yaratacaktir ve isi bilenler hemen farkedecektir.
6. Simdi yukaridaki genis aci ornegine deginirsek, Canon'un, Tokina'nin veya Tamron'nun f/2,8'lik super genis aci lenslerini kullandiginda (FF makinenin kullandigi sekilde), fotograflarda gorsel etki anlaminda diyaframi en iyi ihtimalle (aldigi isik miktari degismemesine ragmen) etkin olarak f/4,5 olarak kullanacaksin. Bu da super genis aci lensler ile cok yakindan obje cekimlerinde, on fon - arka fon ayrimini f/2,8'deki gibi yapamamana neden olacaktir.
Hatta bunu da gecelim, APS-C makineler icin uretilen genis aci lensleri (10mm, 12mm gibi) cogunun maksimum diyafram degeri f/3,5 - f/4 mertebelerinde. Bu da bu lenslerin diyaframlarini (gorsel etki anlaminda) etkin olarak en fazla f/6,4 gibi degerlerde kullanacagin anlamina geliyor.
Simdi yukaridaki optik kavrami da bilerek, 6D'nin ISO performansi 7D Mk.II'ye gore belirgin sekilde daha iyi. 7D Mk.II ile 6D'nin fiyatlari neredeyse ayni. Bu durumda eger vahsi hayat, spor, vb. fotograflari cekilmeyecek ise, ayni butce icin tercih 6D olmali.
Ote yandan son cumlelerindeki ifadeye de katilmadigimi belirtmek isterim: "sensör ne kadar büyükse fotoğrafın kalitesi okadar iyi". Bu sadece FF - APS-C arasindaki optik nedenden oturu olabilir. Ancak 18 MP'lik FF sensor ile 27 MP'lik APS-C sensor arasindaki kalite farki kesinlikle, 27 MP'lik sensorde olacaktir. Optik kalite ile goruntu cozunurlugu kalitesi, iki ayri konudur - karistirilmamali.
En azindan ben bu gorusteyim.
Selamlar ve iyi cekimler.