28-135 gibi aralıklar turistler ve doğru pozlamak kaydıyla foto-muhabirleri için (sanatsal kaygı taşımadan anı/olayı görüntülemek için) falan tercih edilesi aralıklardır. Yoksa o denli geniş aralıkta üstün bir optik kalitesi beklemek anlamsız.

Bilhassa alan derinliği ve dolayısıyla konudan arka planı soyutlamak için tele lensler portrelerde tercih edilir. Bilhassa dendiği gibi açık alanlarda ve geniş stüdyolarda.. 70-200 L serisinden herhangi biri (f/p) olarak bence en takdire şayanı f:4 IS L vs.çok başarılı portreler çekmenize yardımcı olur. İyi ışıkta ucuzluğuna karşın 55-250 de iyidir. Uzunca bir süre memnuniyetle kullanmıştım.

Bunun dışında hangi ekipman alınırsa alınsın siz çekeceksiniz. Doğru pozlayabilmeli, diyafram/enstantane/ışığa duyarlılık ayarı koordinasyonunu sağlayabilecek derecede ekipmana hakim olmalı, ışık ve komposizyon bilgisi edinmelisiniz. Yanal ışıkta, ters ışıkta, cephe ışığında, bu ışık türlerinin açılı gelişlerinde nasıl görüntü oluşacağını deneme yanılma yolundan ziyade işin tekniğini hem pratik/hem teorik çalışıp özümsemeniz gerekecek.