Konu biraz havada kaldığı için yeni fotoğraflar ekleyerek sorularımı güncelliyorum.
Konu biraz havada kaldığı için yeni fotoğraflar ekleyerek sorularımı güncelliyorum.
Konu pek havada kalmamıştı aslında. Size video linkleri de verilmişti. İzleyip uygulamayı denediniz mi?
Deneyip de takıldığınız bir yer varsa ona göre yardımcı olmaya çalışalım.
Bu arada profilinizde isminiz canon olarak gözüktüğünden size uygun bir şekilde hitap edemedim, kusura bakmayın.
Sayfanın sağ üst tarafındaki Üye Kontrol Paneli yolunu takip ederek bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
Aslında verilen fotoğraf örnekleri iyi ama özsir hocama da katılıyorum. Lens burada büyük etken 135mm f2 ile aldığınız sonuç 50mm 1.4 aynı olmayacaktır. Bilen bilir instagram da jeffisy biri var onun fotoğraflarına bakın mesela çok fazla ps yok doğal burada, modelin güzel ve poz vermesini bilmesi çok büyük etkenlerden biri. Sizin sorunuzu şöyle sormak lazım, portre fotoğraflar da ps ilk önce hangi uygulama ile ile bu sonuçları alırız uygulama sırası ne olmalı
Evet videoları tek tek izledim. Çoğunda muhtemelen bahsi geçen portrelerde kullanılan bir çok teknik kullanılmışta olabilir. Fakat çekim sırasında veya sonrasında ışığın ve tonlamaların sırrı konusunda gerektiği kadar aydınlanamadım sanırım.
Elimde bazı raw fotoğraflar var mesela. Yukarıda attıklarımda buna örnek olabilir. Portreler çok net ve ışık nasıl bilemiyorum çok iyi difüze edilmiş. Hem çekim sırasındaki ışık kaynağı ve kullanımları hem de sonrasında edit sırasındaki belirgin olan teknikleri öğrenmek istiyorum.
Mesela renk tonları olarak hangi uygulamalarla bunlara ulaşılabilir?
Gündüz sert ışıkta, ışık nasıl bu şekilde eşit, dengeli ve yumuşak kullanılabilir?
Harici bir ışık kaynağı var mıdır? Nasıl kullanılmıştır? vs...
Öncelikle gündüz sert ışıkta yardımcı bir ışık ekipmanı (difüzör, paraflaş, reflektör vs) kullanmadan bu tarz bir fotoğraf çekmeyi unutun. Bu fotoğraflarda en belirgin gözüme çarpan burn/dodge ile yüzlerde işleme yapılmış. Bunun yanı sıra doğru white balance ve soft bir ışık var. Yardımcı ışık ekipmanı kullanamayacaksanız gölgede çekim yapabilirsiniz ama bu sefer post processteki burn dodge işiniz artar.
Nikon D810, Nikon 14-24 f2.8, Nikon 50mm f1.8G, Nikon 85mm f1.8G
Canon 550D (IR Modifiyeli), 18-135 STM
melihpolat.com
Paraflaş hariç diğer iki ekipmanıda kullandım. Fakat gündüz özellikle öğle saatlerinde ışık çok sert olduğu için reflektörden yansıyan ışıkta yüzü bu kadar yumuşak aydınlatmıyor maalesef. Baktığınız zaman yüz fazla aydınlanmış oluyor ve bu fotoğraflardaki gibi soft bir izlenimi olmuyor.
Hem bahsettiğiniz ışık kullanımı ve dodge and burn tekniği için paylaşabileceğiniz bir tutorial var mıdır?
Sonuçlarıda görebilmek açısından.
Diğer fotoğrafçılar yalan söylüyor. alman fotoğrafçı alex paraflaş reflektör olmadan çekiyorum diyor. Sırrını doğru düzgün vermiyor. Onun dedikleri bana yalan gibi geldi.
Eski email hesabı unuttum yeni hesap
80 cm idare etmezse, 110 cm Marka önemli değil kalite önemli yani yansıtma
https://www.fotopazar.com/altin-gumu...00cm-reflektor
Eski email hesabı unuttum yeni hesap
https://www.youtube.com/watch?v=fyg8gULflZw
Şu videoda işinize yarayacak bazı şeyler görebilirsiniz sanırım.
Nikon D810, Nikon 14-24 f2.8, Nikon 50mm f1.8G, Nikon 85mm f1.8G
Canon 550D (IR Modifiyeli), 18-135 STM
melihpolat.com
Konuya birde çekim sırasındaki ışık kullanımı açısından yaklaşmak isterim.
Gündüz sert ışıkta yüzde oluşan istenmeyen sert gölgeler hepimizi rahatsız eder. Belki de örneklerini verdiğim iyi bir portre çekmek de, ışığı yumuşatmaktan geçiyor.
Fakat söz konusu, flaş ile bunu yapmak olunca bir yerlerde hataya düşüyorum. Dış mekanda flaşı tavandan sektirme şansım olmadığı için modele direkt doğrultmam gerekiyor. Flaş otomatik modda patladığında, modelin yüzünde çok sert ve kendini buram buram belli ederken, aynı zamanda model ile arka plan arasında da itici bir görsel uyumsuzluk yaratıyor. Yumuşatıcı, gölgeleri kapatan bir dolgu flaşı olarak kullanamıyorum flaşımı.
Bu anlamda doğru ekipman flaş mı değil yoksa ben mi doğru kullanamıyorum bilemedim.
Sizlerden daha öncede yazdığım gibi hem çekim aşamasında, hem de sonrasındaki aydınlatma ve renk konusunda destek istiyorum.
Bu anlamda hem ışık hem renk olarak tam yakalamak istediğim kareyi de paylaşmış bulunayım.
Işık setup'ı için belki çok farklı kombinasyonlar olabilir fakat renk için şuradan şu yapılarak bu renkler elde edilebilir demek belki daha kolay olur.
bu tarz portrelerin geneli temiz soft ışıkta ( mümkünse bulutlu havada 5'ten sonra ) çekilir, sonrasında ciddi bir FS ve DB işlemi yapılır ki gölgeler ve açık tonlar arsındaki farklılık iyice belirlensin ( modelin yüzü ve fon'a dikkat ederseniz anlayabilirsiniz) onun dışında bölgesel ayarlamalar özellikle bölgesel aydınlatma ve kontrast çok önemlidir. reflektör yada harici ışık olduğunu düşünmüyorum ilk 2 fotoğrafta diğer sert ışıkta olanlarda olabilir. açık diyaframlı bir lens lazım bide tabi
Portfolio :
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Evet haklısınız. Yanlış hatırlamıyorsam örnek verdiğim tüm fotoğraflar 35, 50, 85mm 1.2, 1.4 gibi prime lenslerle çekilmiş kareler. Bir de 70-200 var içlerinde.
24-70 L II gibi keskin bir lensle, prime 1.4 bir objektifin tadı yakalanabilir mi sizce? Yoksa prime her daim daha başka mıdır?