Merhaba arkadaşlar forumu inceledim bu doğum fotoğrafı konusunda çok yazı bulamadım . Hatta önce kendim için aramıştım ama çok bişey bulamayınca dedim edindiğim deneyimleri bir yazıuyla paylaşayım.. öncelikle doğum fotoğrafıyla uğraşacaksanız söylemem gerekir ki çok güzel bir alan kesinlikle duygularınız karmaşa içinde oluyor ve etrafa sürekli saçma gülüşler atıyorsunuz gelelim fotoğraf konusuna..
Bazı arkadaşların da bildiği gibi tıp öğrencisiyim. Bunu söylememdeki kastım size hastanedeki olayların nasıl döndüğüyle de ilgili birkaç tiyo vermek istememdir doğum fotoğrafları çekecekseniz dediklerimi aklınızın bir köşesine yazmanızı tavsiye ederim.
1) herşeyden önce çekeceğiniz fotoğraflar insanların mahremidir. Eşlerin çekingenliğine hamile hanımefendinin utangaçlığına önceden hazırlıklı olun hele de erkeksiniz. Sonra "ulan dışardan sapık gibi mi görünüyorum neden böyle davranıyorlar" diye düşünmeyin. Bir doktora bile gidince sırtını açarken "soyun" kelimesini duyunca tüyleri diken diken olan bir milletiz bu konuda daha hassas oluyorlar hele de kocaları ondan dolayı gebe kadın doğum öncesi/sonrası mahrem kabul ettiği bölgeler konusundaki hassasiyetini anlayışla karşılayın hatta önceden sorun "ne zaman çekmemi istemezsiniz" veya "istemediğiniz bir an var mı?" Bu hem sizin ona karşı saygınızı gösterir hem de sonra meydana gelecek yanlış anlaşılmaların önüne geçer.
2) Çekeceğiniz konu hele de doğum sezeryanla olacaksa oldu bittiye gelir çok hızlı gelişir HIZLI olmanız gereklidir. Çünkü bir model çekiminde beğenmezseniz bir daha bir daha ve bir daha olabilir ama doğum anının bir dahası olmaz AMAN DIKKAT!! Sonra karanlık çıkmış bu veya patlamış anne babaya anlatamazsınız işte ışık enstantane perde hızı çokmuş falan diye çünkü o anı kimse kaçırmanızı kabul edemez.
3) bu anı kaçırmamak için yapılacak bazı basit şeyler var. Öncelikle lens seçiminiz ; kesinlikle diyafram açıklığı büyük olan lens seçin 1.8 olur 1.4 olur 2.8 olur ama olabildiğince açık olmalı diyafram çünkü ışık yeterli girmeli ki O ANI kaçırmayın. Ikinci olarak biraz dar açı lenslerden kaçınıp geniş açı lensler alın bu size ameliyathane ortamında hareket alanı yaratacaktır zaten dar olan ortamda bir de duvarın dibine dayanıp çocuğu yakalamaya çalışcam zoom lensle diye uğraşmayın. Çok da geniş açı tercih ederseniz bu sefer de steril ortamın ve doktorun dibine girmek zorunda kalacağınızdan dolayı ameliyathaneden kovulma ihtimaliniz var ben 50mm f1.8 kullandım gayet idealdi isteyen 35mm kullanabilir. Hatta ordayken tamron 17-50 kullanılabileceği aklıma geldi. Hatta eğer imkanınız varsa canon 24-70 f2.8 mükemmel olur diye düşünüyorum .
4) makinenizi O ANI kaçırmamak için AV modunda kullanmaya çalışın. ISO yu diyaframı beyaz dengesini ayarlayın seri çekime getirin enstantaneyi makineniz kendi ayarlasın. Çünkü ortam ışıklandırması çok varyasyonda olduğu için bir yerde yaptığınız enstantane ayarı diğerini tutmuyor. Doğum yapan annenin karnına tutulan ışıklara göre ayarlarsanız yandaki sabırsız babayı çekerken kömür karası bir baba elde edersniz ortam ışığına göre ayarlarsanız da annenin karnından çocuk değil de bir mucize doğuyormuş gibi bir ışık patlaması olur. Ondan dolayı en ideali AV modudur. Ama herşeyi de makineye bırakmayın çünkü sonuçta yanlış ölçüm yapabilir bundan dolayı her ama her fotoğraftan sonra lcd ekranınızdan fotoğrafa bakın ve karanlık mı patlak mı olduğuna bakın.
5) bir de O AN dediğimiz kaçırmamanız gerekenler anlar vardır bu anları yakalarsanız diğer fotoğraflar anne baba için önemli olmayacaktır. Ilk olarak anne ve baba adayını yan yana birbirlerine destek oluyorken çekmelisiniz. Hatta el ele bir fotoğraflarını yakalarsanız hoş olur. Ikinci olarak tam doktor bebeğin göbek kordonunu keserken duvardaki saati de denk getirip çekmelisiniz. Üçüncü olarak bebek temizlenirken sillinirken çekmelisiniz. Dördüncü olarak temizlendikten sonra anne baba bebeği yan yana çekmelisiniz hatta annenin bebeği ilk gördüğü anı yakalamalısınız. Son olarak da akrabaların ameliyathane kapısında bebeği ilk gördüğü anı yakalarsanız değmeyin keyfinize eğer izin verilirse ilk kilo ve boy ölçümünü de çekerseniz aile için önemli bir fotoğraf olur
6) flaş kesinlikle kullanmayın. Tam olarak etkisi nedir bilmiyorum ama bizim bile gözümüzün önünde birden fazla flaş patlayınca insan garip oluyor küçücük bebeğin etrafında onlarca kez flaş patlarsa nasıl bir strese girer bilmiyorum artık.
7) bebeklerin yaklaşık olarak 6 aya kadar bazı refleksleri devam eder. Emme refleksi olur yakalama refleksi olur korktuğunda kollarını ve parmaklarını açması olur bunları yakalayabilirsiniz. Örneğin annenin parmağını tutturabilir bu duygusal anı ölümsüzleştirebilirsiniz..
Not aldığım önemli kısımlar yaklaşık olarak bunlardı.. umarım faydalı olur ama ben bu alanda yeni yeni adım atmış biri olarak önerilerim bunlar. Elbet ki daha çok önerisi olan veya benim dediklerimi yanlış bulanlar olabilir onlara da şimdiden teşekkür ederim çekecek arkadaşlara diyeceğim son şey şudur ki çekeceğiniz fotoğraflar kesinlikle çok özel fotoğraflardır bir tekrarı daha yoktur çok özenli olmaya çalışın zaten bebekler dünyanın en güzel varlıkları olduğu için çok hoş çok güzel kareler yakalayacağınıza emin olabilirsiniz iyi günler..