Konuyu ilk sayfasından itibaren okudum ve tamamen yanlış algılandığının farkına vardım, "Low-key" tekniği derinlik ve hatları izleyiciye aktarmaktır. Sadece siyah zemin üzerinde obje ve portre çalışması değildir. Amaç obje ve portrede üç boyutluk hissi uyandırmaktır. Fotoğraf; ışıkla yazmak çizmek anlamında olduğunun farkına varırsak fotoğrafçı olabiliriz. Teknoloji gereği en güzel görüntüyü kaydedebiliriz, maksat kompozisyonu oluşturmaktır.
Karanlık, siyah fon veya zemin üzerinde yanal ışıklarla aydınlatılmış obje çekimi diye tarif edilirse tam olmasa bile bir nebze açıklayıcı olur. Böyle teknik konuları resim bilgisi olan üstadların açıklaması daha doğru olur. Işık bilgisi resimde temel kuraldır. Fotoğrafta ışıkla çizilen bir resimdir.
Yanal ışık objenin gerisinden genelde 45 derecelik açılarla değişik yönlerden olabileceği gibi; tek yönden yalayıcı tek ışıkla olabilir. Obje tam aydınlatılmaz istenilen hatlar ortaya çıkarılır. Siyah fon üzerinde tam aydınlatılmış veya siluet çalışması ile karıştırılmaması gerekir.
Fotoğrafçılıkta ışık gölge oyunu. Çekimde ana ışık kaynağı olmaz; kısmi ve yalayıcı aydınlatma esastır.
Bu tekniğin tam zıttı olan " High-key " tekniği ise beyaz zemin veya fon üzerinde objenin tam ve yoğun olarak aydınlatılmış olmasıdır. Objenin her tarafının tam aydınlatılmış ve zeminin beyaz veya açık renk olması esastır. Özellikle obje ve ürün fotoğraflarındaki detaylar tam incelenebilir. Portre ve ürün fotoğraflarında tok bir görüntü oluşur.
"Low-key" veya "high-key" tekniği olsun amaç fotoğrafta estetiksel bir görüntü kaydetmektir. Stüdyo ortamında devamlı ışık ile çok başarılı çalışmalar yapılabilir. Profesyonel çalışmalar hariç olmak üzere maalesef günümüz fotoğrafçılığı bu etkinlikten yoksundur.