Güncel fotoğraflar ve bilgiler için lütfen diğer sayfalarıda inceleyiniz.
Merhaba arkadaşlar ;
Bugün burada sizlerle fotoğrafçılığın en güzel dallarından biri olan makro ile ilgili bilgi,tecrübe ve fotoğraflarımı paylaşmak istiyorum.
Makro fotoğrafçılık , fotoğraf ile ilgilenen birçok kişinin ilgisi çeker fakat çok azı bu dal ile uğraşır.Bende ilgisini çekip uğraşanlardan bir tanesiyim.
Fotoğrafçılığın bu dalı çok güzel ve enteresan olmakla birlikte birazda zahmetlidir.Sabır ve azim gerektirir.Tabiki bunun yanında biraz bilgi ve tecrübede.
Önceleri makro ile alakası olmayan ekipmanlar ile çiçek,böcek çekimi yapıp biraz crop ile iyi sayılabilecek sonuçlar alırdım fakat iyice merak sarıp profesyonel ekipmanlar kullanmaya başlayınca önceki çekimlerimin makro değil yalnızca yakın çekim olduğunu anladım.
Şimdilerde ise gayet tatminkar sonuçlar elde ederek emeklerimin meyvelerini elde ediyorum.
Bazen çekimlerimi görenlerden “yahu işin gücün yok çayırda bayırda bunların peşine mi gidiyorsun ?” diyenler oluyor. Evet , onlar bana gelemeyecekleri için ben onların yanına gitmek durumundayım. Ve ben bundan gayet keyif alıyorum.
O canlıların dünyasına indiğinizde çok farklı duygularak kapılıyorsunuz.Gördükleriniz karşısında bazen üzülüyor bazen seviniyor bazen şaşırıp kalıyorsunuz. Önceleri dikkat etmeden yürüdüğünüz çayırların,taşların,toprakların aralarında tahmin bile edemeyeceğiniz ne anların yaşandığına şahit oluyorsunuz.
İki dal arasındaki örümcek ağına yakalanıp kurtulmaya çalışan sinekler , larvalarını taşıyan karıncalar , ters düşüp düzelmeye çalışan böcekler ve daha niceleri ile karşılaşıyor ve onları fotoğraflamaya çalışıyorsunuz.
Elde ettiğiniz olumlu sonuçlar karşısında mutlu oluyor ve dala daha sıkı tutunuyorsunuz !
Ekipman konusuna gelince ise ;
Makro için çeşitli ekipmanlar mevcut. Bu ekipmanları tek yada kombine olarak kullanarak çeşitli uzaklıklardan çeşitli büyütme oranları elde ederek çekim yapabiliyorsunuz.
Biraz daha açacak olursak ; Makro lens , close up filtre , uzatma tüpü , körük , ters bağlanan 18-55mm lens gibi ekipmanları tek yada kombine olarak kullanabilirsiniz.
Bilgi ve tecrübelerime göre “Ben makro çekeceğim” diyen bir fotoğrafçının ;
DSLR fotoğraf makinesine
Makro lens yada alternatif bir ekipmana
Işığa ve Tripod’a ihtiyacı vardır.Bunlardan biri olmadan makro çekim ya yapılamaz yada iyi sonuç alınamaz.
DSLR makine kullanmalısınız ki bu sayesinde makro lens yada diğer alternatif ekipman kullanmak şansınız doğar ve bu sayede çekim yapabilirsiniz.
Makro lens yada alternatif ekipmanlardan istediğiniz birini hatta tümünü kullanarak çeşitli büyütme oranları elde ederek çekim yapabilirsiniz.
Ve IŞIK… Işık bu işin için kesinlikle olmazsa olmazdır.Işık varsa fotoğraf vardır , yoksa fotoğraf yoktur.Bunun için harici flaş kullanmanız gerekir. Dediğim gibi önceleri makro olmayan lensler ile çekim yaptığımda ışığa çok fazla ihtiyaç duymuyordum ve harici flaşın kesin gerekli olduğunu okuduğumda da aslında o kadar da gerekli olmadığını düşünüyordum. Çünkü makro olmayan objektifle bile makro çekiyorsam makro objektif ile hayli hayli çekerim diyordum.Ta ki çok istediğim 100mm f/2.8 lensi alana kadar. Büyük hayallerle aldığım lensi kullanmaya başladığımda resmen hayal kırıklığına uğradım. Çünkü ışık çok yetersiz oluyor ve internette gördüğüm o muhteşem fotoğraflardan elde edemiyordum. Ve sonra anladım ki makro olmayan lenslerin minimum netleme mesafesi makro lenslere göre daha fazla olduğundan lensten içeri yeteri kadar olmasada fotoğraf çekecek kadar ışık girebiliyordu. Fakat makro lenslerin minimum netleme mesafesi daha kısa olduğundan nesneye daha fazla yaklaşmak durumunda kalıyorsun.Hal böyle iken lensten içeri ışık girmiyor ve sonucunda karanlık,netsiz ve soft fotoğraflar elde ediyorsunuz. Sonuç olarak makroda ışığın önemini anladım ve bir harici flaş almaya karar verdim.
Flaşlı çekim yapmaya başladığımda bu kezde gördüm ki ışığı yönlendirmek ve ışığı yumuşatmak gerek. Aksi takdirde speedlite flaş patladığında ışık yukarı aşağı ve karşı yöne dağılıyor. Fakat ışığı lensin önüne düşürebilirsem ve yumuşatabilirsem çok daha sonuçlar alabileceğimi öğrendim. Bununla ilgili yaptığım araştırmalarda sonra bir difüzör yaptım ve ilk denemelerimde gördüm ki sonuçlar mükemmel.
Tripod’a gelince ise olmazsa olmaz değildir ama daha net fotoğraflar çekmenizi sağlar. Çünkü yüksek büyütme oranı sağlamak için kullandığınız ekipmanlar ile çok yakından netleme yaptığınızdan damarlarınızdaki kan akışı bile makinenin titremesini sağlayacaktır. Bu nedenle tripod kullanılması taraftarıyım. Ağırlığından dolayı her ne kadar tercih edilmek istenmesede verdiği sonuçlara kesinlikle değer. Ki bunu defalarca tecrübe ettim.
Makro çekim için lens olarak 1:1 büyütme oranı verdiklerinden dolayı makro lensler tercih edilmelidir. Eğer makro lens’e alternatif olarak daha ekonomik çözümler arıyorsanız 50mm yada daha düşük odak uzunluğuna sahip manuel bir lensi yada kit lens olarak herkesin bildiği 18-55mm lensi ters bağlayarak kullanabilirsiniz. Her iki ekipmana ek olarak uzatma tüpü yada körük kullanabilir ve bu sayede daha yüksek büyütme oranı elde edebilirsiniz.
Lensin odak uzunluğu ile büyütme oranı ters orantılıdır. Odak uzunluğu arttıkça büyütme oranı düşer , odak uzunluğu azaldıkça büyütme oranı artar. Öyle ki 18-55mm ters bağlandığında 55 mm’de 1:1 büyütme verirken 18mm’de 4:1 büyütme verir. (Yaklaşık olarak)
Aslında daha sayfalarca yazmak gerekir ama daha fazla uzatmadan artık fotoğraflarımı sunmak istiyorum.
Unutmadan , ben bir Fotoğraf eğitmeni yada benzeri statüde biri değilim. Bu yazdıklarım yalnızca benim bugüne kadar ki gözlemlerim ve tecrübelerimdir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir.Hiç birşey iddia etmiyorum.Yanlış yazdığımı düşündüğünüz noktalar varsa açıkça belirtirseniz sevinirim.Her türlü eleştiriye açığım.
100mm makro lens , 68mm uzatma tüpü ve ters bağlanan 18-55mm'yi tek tek ver birbirleri ile kombine ederek büyütme oranlarını hesapladığımda aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkıyor. Ama unutmadan şunu söylemek istiyorum ; Bu sonuçlar yuvarlatılmış rakamlardır. Yani büyütme oranı 3:98 olup düz hesap 4 saydım küsürat kafa karıştırmasın diye.
100mm macro: 1:1
100mm macro + 68mm uzatma tüpü: 1.5:1
Ters 18-55mm (55mm'de): 1.5:1
Ters 18-55mm (18mm'de): 4:1
Düz 18-55mm (55mm) + 68mm uzatma tüpü: 1.2:1
Düz 18-55mm (35mm) + 68mm uzatma tüpü: 2:1
Ters 18-55mm (55mm) + 68mm uzatma tüpü: 3:1
Ters 18-55mm (18mm) + 68mm uzatma tüpü: 8:1
-------------------------------------------------------
100mm macro: 1:1
Ters 18-55mm (55mm'de): 1.5:1
Ters 18-55mm (55mm'de) + 68mm uzatma tüpü: 3:1
Ters 18-55mm (18mm): 4:1
Ters 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü: 8:1
Makroya başlamak isteyenler için birkaç tecrübe paylaşmak istiyorum. Bunlar benim nacizane düşüncelerim sizlere abartı yada normal gelebilir ama ben olmaları durumda faydalarını , olmaması durumunda eksikliklerini yaşadım.
-Çekime çıkarken eski elbiseler giymelisiniz.Aksi takdirde dizleriniz çimen yeşili olabilir.Tabiki buda yeni pantolonlarınızda olursa canınızı sıkabilir.
-Sabahın erken saatlerinde canlılar daha durgun olduklarından çekim yapmanız kesinlikle çok daha fazla kolaylaşacaktır.
-Eğerki gireceğiniz yada üzerine uzanacağınız otluk yada çayırdan şüphe ediyorsanız sezgilerinizi dinleyin oraya girmeyin.(Ben girdim yılanla karşılaştım.)
-Çoraplarınızı kesinlikle paçalarınızın üzerine çekin.
-Sırt çantanızı mümkünse yanına almayın.
-Makinenizi olabildiğince hafif tutun.Tripodla çekim yapmanızın mümkün olmadığı yerlerde el ile çekim yapacağınızdan battery grip gibi makineyi ağırlaştıran ekipmanlardan o anlık uzak durun.Yoksa eliniz daha çabuk ve daha fazla titrer.
-Fotoğraflarınızı kesinlikle raw çekin , işlerken çok daha fazla kolaylık sağlar.
-Eve gelip fotoğrafları görmeden , çekim alanında fotoğraf silmeyin.O anda net göremediğiniz fotoğraf aslında net olabilir.Yada fotoğrafta başka bir detay yakalayabilirsiniz.
-Sıcak havalarda siyah giyinmeyin , pişersiniz.
-Bulduğunuz herhangi bir böcek,örümcek yada benzeri canlıların çekimini farklı açılardan en az 3-5 kez çekin.
-Ağır hareket eden canlıları (uğur böceği gibi...) farklı yapraklara taşıyarak yeni fotoğraflar çekin.
-Yağmur sonrası salyangozlar aktif hale geçerler.
-Yağmur sonrası sinekler pasif hale geçerler.
-Örümcek fotoğrafı çekerken vizörden baktığınızda ön ayaklarını havaya kaldırıyorsa muhtemelen zıplayacaktır bilginiz olsun.
-Taş altlarını kontrol edecek olursanız muhtemelen kırkayak,karınca,karınca larvası,kabuksuz salyangoz gibi canlılar ile karşılaşırsınız.
-Su kenarlarında çok fazla bulunmamaya çalışın , su içmeye gelen yılanlar ile karşılaşabilirsiniz.
-Can güvenliği herşeyden önce gelir kendinize çok dikkat edin.
-Fotoğraf uğruna hiçbir canlıyı incitmeyin,öldürmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.
Canon EF 100mm f/2.8 USM
Ters bağlı 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü
Canon EF 100 f/2.8 USM
Canon EF 100 f/2.8 USM
Canon EF 100 f/2.8 USM
Ters bağlı 18-55mm (18mm'de)
Canon EF 100 f/2.8 USM
Canon EF 100 f/2.8 USM
Ters bağlı 18-55mm (18mm'de)
Ters bağlı 18-55mm (18mm'de)
Ters bağlı 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü
Ters bağlı 18-55mm (18mm'de) + 68mm uzatma tüpü