Uzun zamandır aklımda olan bir yazıydı aslında fakat malum sınavlar hastalıklar dertler tasalar bahaneler....
Bu yazıda aslında makronun en önemli etkeni olan ışığı ele almaya çalışacağım. Çoğu zaman gözardı edilen bu etken bütün bir fotoğrafın karakterini ve kalitesini etkileyen en önemli faktör aslında amma velakin gel gör ki ekipman çılgını olduğumuz için bunu göremiyoruz çoğu zaman. Ancak istediğimiz ekipmanı edindiğimizde anlıyoruz ki olay ekipmanda değilmiş esasında. Bütün olay ışık imiş.
Peki ışık niye bu kadar önemli?
Aslında birazcık tecrübemiz varsa makro konusunda ışığın ne kadar önemli olduğunu ve yetmediğini görmüşsünüzdür. Çok basit bir şekilde düşünmek gerekirse 100mm bir objektifle 1/200 F8 ISO100 ile çektiğimiz NORMAL bir fotoğraf değerlerinin makroda kafi gelmeyeceğini üzülerek belirtmek istiyorum. Neticede küçük bir alan üzerinde çalışıyor olmamız objektiften içeri giren ışığı da negatif etkileyerek bizim 1/40-50 gibi değerlere düşmemizi isteyecek. Problem işte tam da bu noktada başlıyor esasında. Çünkü, eğer bir tripot yoksa (ya da tripot açılabilecek bir durum yoksa) elde çekim şart olacak. Benim ellerim hiç titremiyor ki deseniz de bu perde hızı sizin keskin fotoğraf elde etmenizi baltalayacak malesef. Bunun için ISOyu yükselteceğiz ki bu da noise yaratacak. Yani kısacası olmayacak bu iş böyle...
Peki o zaman ne yapmak lazım?
Flaş kullanacağız. Tamam da nasıl kullanacağız bunu? Dahili flaş mı harici flaş mı yoksa dolgu mu full flaş mı? Bu yazıda aslında tam olarak bunu ele acağız. Diffuser diye tabir ettiğimiz ufak modifikasyonlarla ışığı nasıl kullanırsak sonuç nasıl olur bunu tahayyül etmeye çalışacağız:
Öncelikle şuna karar vermek lazım makroda. Full-Flash mı yoksa Fill-Flash mı kullanacağız? Önce bunların ne olduğunu bi açıklayalım:
Full-Flash: Fotoğraftaki bütün ışığın flaş tarafından sağlanması ve aydınlatılması. Bu durumda ortamdaki ışığın değeri NEREDEYSE önemsizdir.Bu durumda obje üzerine ışık çarpacağı için arkaplan SİYAH çıkar ki bu da objeyi arkaplan ne kadar karışık olursa olsun öne çıkarmaya yarar.
Fill-Flash: Fotoğraftaki ışığın flaş ışığı ve ortam ışığının harmanlanması ile oluşan aydınlatma biçimi. Bu durumun en zor yanı senkron(1/200) ile ışık dengelenmesi.(Ortam ışığı ile flaş ışığının dengelenmesi elbette.) Işık dengelendiği için arkaplan olağan biçimde çıkar ki bu da daha DOĞALbir görüntü sunar.
Buna karar verdikten sonra bu ışığı nasıl kullanacağımız çok önemli. İşte tam da bu noktada karşımıza Diffuser modelleri ve dizaynları ve sonuçlarının nasıl olacağı çıkıyor. Işığı bir şekilde obje üzerine düşürmek gerekirken ve bunun sonsuz yöntemi varken hangisi bizim için biçilmiş kaftan bakalım şimdi:
1-Pop-up Makro diffuser
Adım adım yapım aşaması için: DIY TTL Macro Flash! - PentaxForums.com
Sonuç:
2-Harici Makro Diffüser
Bu sistemi ben de çok kullandım 550EX ile. Işık gerçekten çok hoş bir biçimde aşağı iniyor. Fakat, her tepeden verilen ışık gibi altlarda gölge yaratıyor. Buna rağmen kullanmaktan vazgeçmedim ben çünkü ışığı istediğiniz ölçüde yumuşatmanız mümkün bu sistemde. Daha büyük softbox daha soft ışık
3- Başka bir diffuser harici sistem için:Snoot Diffuser
Daha detaylı bilgiler için: DIY Snoot-Diffuser Part II - further improvement | Up Close with Nature
Görüldüğü üzere ışık çok daha güze ve dengeli fakat gölgeler gene mevcut alt kısımlarda...
Buraya kadar ki ve bu tarzdaki ışıkların genel problemi, ışığı ya tepeden ya da belli bir açıyla objeye düşürebiliyoruz. Bu da demektir ki hafif yandan çektiğim bi kadrajda iki farklı pozlanmış fotğraf gibi ışık dağınık ve gölgeli olacak.
Peki bunu nasıl aşacağız?
4-Ring Flaşlar: Ring flaşın ne olduğunu bilmeyen yoktur zaten makroyla ilgilenip de... Bu flaşların en sevdiğim yanı dairesel oldukları için gölge oluşumunu münümuma indirmeleri fakat bu sistemler doğrudan lense takıldığı için herhangi bir şekilde ışığı yumuşatmak NEREDEYSE imkansız. Bu da doğrudan patlamış bir flaşın fotoğrafı ne kadar iyi olursa o kadarlık bir kalite verebiliyorlar bize. Böcek çekimleri için KESİNLİKLE zor bir flaş olduğunu tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim. Fakat amaç detay ise ya da çiçek falan son derece başarılı sistemler...
Örnek vermek gerekirse:
Sertliği herkes farketmiştir zannediyorum...
5-Twin Flaşlar: Söz konusu makro olunca ışığın kalitesi çok önemli. Yapmış olduğunuz ve/eya kullanmış olduğunuz diffuser sizin ışık kalitenizi doğrudan etkileyecek ki bu da oğrudan fotoğraf kalitenizi etkileyecek. Bunun için elin oğlu demiş ki biz çapraz vurduralım bu ışığı. Böylece gölgelerden ve açıya bağlı değişikliklerden etkilenmesin fotoğraf.
Buraya kadar her şey güzel. MT-24 ya da tarzı flaşlar bu iş için zaten. Amma bir de onun diffuser sistemleri var:
Alttaki fotoğrafta çeşitli sistemlerin sonuçları mevcut. Tipleri için linke gözatın derim : New MT-24EX Diffusers - Part 2 | Articles | Rob Ault
Bir de benim kullandığım sisteme örnek vermek gerekirse:
Bu da sonuçlar:
Şimdi bunlar normal insani sistemler iken, bir de işin abartılı setupları ve abartılı sonuçları var. Mesela makro çekimlerini hayranlıkla takip ettiğim Radosław Pusz'un setupına bir bakalım:
Diğer çekimleri için; https://www.facebook.com/pusz.radoslaw
Bu da yapmış olduğu bi çekim:
Konuşmaya pek gerek yok zannediyorum
Bir de son zamanlarda ortalığı kasıp kavuran Ondrej Pakan ( 500px / Ondrej Pakan / Photos) var ki hakikaten çekimleri çok iyi. Alttaki fotoğraftan çok da
iyi kareleri var fakat kendisi birazcık paylaşmayı sevmeyen bir insan. Bu yüzden diffuser'ın şeklini buraya koyamıyorum fakaat alttaki fotoğrafta az buçuk anlaşılıyor nasıl bir şey olduğu... Kendisi, Doğrudan tepeye takılmış 430EXII ve yaklaşık 60*40*40 gibi büyüklükte bu flaşa takılı bir sistem ile çalışıyor. Doğada bunu kontrol etmek çok zor inanın fakat sonuçları da bir hayli güzel...
Az buçuk ışık sistemleri hakkında fikir vermeye çalıştım.Unutmayın ki hangi sistemin nerede kullanılacağından tutun da nasıl bir sonuç vereceği bile çekiminize göre değişiyor.Bu yüzden zaten bu kadar çok çeşit mevcut. En iyinin hangisi olduğuna yine siz çeke çeke deneye deneye göre göre karar vereceksiniz. Genel olarak tipler bunlardan ibaret olmasına karşın, çok daha farklı modifikasyonlar da yok değil. Ulaşmak isterseniz alttaki linke tıklamanız yeterki olacak:
https://www.google.com.tr/search?q=D...w=1366&bih=640
Umarım yararlı olmuştur