Alıntı Cankat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu lensle ilgili ben de bir iki satir deneyimimi paylasabilirim. Atalay beyin bahsettigi gibi bir stopluk diyafram farkina karsin (f:2.8 ve f:4) agirlikta da bir stopluk yani yariya bir fark var. Fiyat konusunda da asagi yukari bir o kadar fark olmasi lazim. Eger net alan derinligi acisindan degerlendirirsek bu gibi acilarda f:4 bile oldukca sig bir net alan derinligi verir. O nedenle gerek portre olsun gerek kus, cicek, böcek bence gayet yeterli. Tabi ki en keskin halini f:8lere dogru alacagini hatirlatmakta fayda var. Yine de 200mm de f:8 bile tatmin edici bir sonuc verir bunu belirteyim. Gövde kalitesi, netleme, IS sistemi üzerinde cok konusmaya gerek olmayan konular. Her acidan gayet iyi ki L serisinin genel olarak olayi budur. Sunu sadece söylemek isterim, bu lens günümüz itibariyle epey yaslica bir lens hatta gecenlerde yeni versiyonu cikmisti. O nedenle IS sistemi bir hayli gürültülü. Calisirken cikardigi ses elektrikli su isiticisi / cay demleme makinelerinin su kaynarken cikardigi sese benzer bir fokurdama sesi vardir. Ha sokakta gürültünün icinde duyar misiniz hayir ama sessiz bir ortamda dikkat kesilirseniz kayda deger bir gürültüsü vardir. Tamron SP 45mm f:1.8 VC kullanmistim -ki yeni bir lenstir- afaki konusacagim ama bu lens Tamron a göre rahat bir 10 kat fazladan ses cikarir Ancak muazzam bir sabitleme basarisi var hakkini vermek gerekir. Netleme konusunda da ufaktan bir vik vik sesi cikardigini hatirliyorum.

Gel gelelim en önemli konuya. Yasini düsününce piyasasi genel olarak ikinci el üzerinden dönen bir lens. Öte yandan 70-200 cok popüler bir aralik ve de f4L IS bircok acidan en optimal lens konumunda. Böyle olunca ciddi bir sirkulasyonu olan bir lens. ikinci el aldiginizi varsayarsak lensin garantisi %99 ihtimalle olmayacak. Bununla beraber sizden önce bolca insanin elinden gecmis olmasi hatta dünya turuna cikmis olma ihtimali bile var. Bu lensin cok ama cok mühim bir kronik problemi var. Lensin netleme halkasi ile hiperfokal mesafe ekrani arasindaki baglantiyi saglayan eleman zamanla yipraniyor(en dogru tanimi sanirim böyle olur yanlis bilgi olmasin). Dolayisiyla örnegin netlemeyi en yakina aldiktan sonra uzaga dogru cevirdiginizde takili kalma durumu yada zar zor hareket etme durumu var. Sadece böyle bir sorunun olmasi durumunda bu AFye etki etmez cünkü L lenslerin fokus halkasi ile AF bagimsizdir. Ancak yasi itibariyle bu ve buna benzer sorunlarin olmasi kuvvetle muhtemel. Görüp yerinde cok detayli sekilde test etmenizde fayda var. Hatta lensin arka tarafinda(kapagi acinca) seri numarasi yazar. Buradaki kodun bir siniflandirmasi var. Bu sekilde internetten lensin üretim tarihini kontrol edebilirsiniz. Cok popüler bir lens oldugu icin ilk üretim yilindan itibaren rahatlik 7-8 boyunca üretildi diye hatirliyorum. Son üretimlerden olan bir seriden ise ilk seriye göre yari yasta olacaktir.
Birkaç gün önce lensimi aldım ve yazdıklarınızı da dikkate alarak tercihimi Tamron 70-200mm f/2.8 SP Dİ VC USD (G2)'den yana kullandım... Teşekkür ederim...