Haahhhhhhh....
"Bunu oyan Tosun......... ......
Vatandaş Tosun Ay'da da hizmetinizde....."
Evet, İnanıyorum.
Hayır, İnanmıyorum.
Haahhhhhhh....
"Bunu oyan Tosun......... ......
Vatandaş Tosun Ay'da da hizmetinizde....."
Aslında konuyu bütününden ziyade sadece fotoğrafçılık kısmıyla ve teknik açıklamalarıyla irdelersek daha doğru olur diye düşünüyorum. Örneğin Nasa'nın yayınladığı bazı fotoğraflar:
Bu fotoğraf güneşe karşı çekilmiş, normal şartlarda astronotun bir silüet olarak görünmesi gerekirdi, oysa bırakın son derece detaylı çıkmasını, kasktan fotoğrafı çeken astronotun yansıması bile görülebiliyor. Peki dünyada güneşe karşı çekimlerde güneşin ne kadar parlak çıktığı ortadayken ve çeşitli yöntemlerle direkt güneş ışığının şiddetini azaltma yöntemlerine başvurduğumuzda fotoğraftaki diğer nesnelerin de daha karanlık çıkması gerekmez mi?
Aynı durum ay modülü için de geçerli, yine güneş tam arkasında olmasına rağmen bize bakan kısmı son derece aydınlık ve neredeyse tüm hatları seçilebiliyor.
Koyu gölge altında kalmasına rağmen astronot nasıl bu kadar aydınlık bir halde çıkmış?
Birçok fotoğrafta kamerada sabit bulunan grid çizgileri bazı nesnelerin altında kalmış, halbuki bu gridler en üstte olmalıydı.
Güneş gibi uzak bir ışık kaynağının yaratacağı gölgeler normal şartlarda birbirine yakın nesnelerde aynı açıda gölge oluşturmalı, sizce fotoğraftaki gibi gölge açılarının ortaya çıkması için ışık kaynağının ne kadar yakında olması gerekir?
Benzer bir gölge ilginçliği daha.
Dünyanın bu kadar net ve parlak çıktığı bir fotoğrafta arka plandaki yıldızların da görünmesi gerekmez miydi?
Astronotların kullandığı ve üzerinde hiçbir ayar yapamadığı, vizörü bile bulunmayan, sadece gövdelerini çevirerek kadraj oluşturdukları fotoğraf makinası. Sizce böylesi bir kamerayla oldukça net ve iyi fotoğraflar çekmek kolay mı?
Aya gidildiğine inanırsınız, inanmazsınız burası size kalmış, ancak çekim teknikleri bazında yukarıdaki fotoğrafları nasıl açıklardınız?
O fotoğraflarda olanların hepsini discovery channel da mytbusters programında test etmişlerdi geçen sene. Fotolarda idda edildiği gibi bir stüdyo kurup ay kumuna benzeyen çok ince tozdan zemin hazırladılar ve hepsini test ettiler. Sanki gerçekten aydan bir ışık geliyormuş gibi başka ışıklandırma yokmuş gibi.
Ve hepside fotolardaki gibi çıktı. O gölgelerin açıklaması basit. Ayı biz nasıl görürüz , güneşten gelen ışınların yansıymasıyla. O uzay aracının arkasında ise kocaman bir bembeyaz toz kütlesi olduğunu düşünün , oradaki ışık azda olsa orayı aydınlatacaktır. Ki bu fotoların çoğu oynanmıştır zaten üzerinde.
Diğer bir foto ise aynı düzlemdeki gölge. Sanki iki farklı ışık kullanılmış gibi duruyor değil mi?
Peki bunu hiç düşündünüz mü, ışık yine gerçekte sol çaprazdan geliyorsa ve o arkada düz olarak görülen gölgein önünde ufak bir kum tepeceği varsa gözü yanıltacak aynı düzlemdeymiş gibi gözükmez.
Gölgelerin çoğu göz yanıltıcı oluyor ay ortamında. Çünkü sürekli girinti ve çıkıntılarla dolu.
Gölgelendirme etkenlerine bakarken şunu unutmayın. Ayın yüzeyindeki kumda çok iyi derecede ışığı yansıtan bir madde. Tıpkı bir reflektör vazifesi görüyor. Çünkü ayda kara bişey yok yer yüzündeki gibi çoğu şey beyaz renkte.
Canon 550D | EF-S 18-55mm f/3.5 - 5-.6 IS | EF-S 55-250mm f/4 - 5.6 IS | EF 50mm f/1.8 | Extension tube | Vanguard MK-4 Tripod
Aynı programı ben de izlemiştim, özellikle yansıtıcı özellikleri olan toz tanecikleriyle yaptıkları deney aklıma yattı diyebilirim, bu güneşi arkasına alan sahnelerde LEM modülü gibi karanlıkta kalmayan birkaç fotoğrafı bence açıklamaya yeterli, ancak diğer sundukları açıklamalar son derece yetersizdi.
Örneğin farklı gölgeler konusu, burada elbette yakın bir yerde yüksek bir tepe olabilir ve gölgeye sebebiyet verebilir ancak böylesi bir durumda aynı nesne üzerinde farklı bir açıda gölge değil, birden fazla gölge oluşması gerekirdi (güneş + tepeden yansıma), oysa fotoğraflarda örneğin iki farklı açıda ve herbiri tek gölgeye sahip nesneler görülüyor. Örnek vermek gerekirse akşam oynanan maçlarda futbolculara baktığınızda ışık kaynağı kadar gölgeleri olduğunu görürsünüz. Eğer MythBusters haklı olsaydı fotoğraflardaki taş, vb nesnelerin de bu tarz faklı sayıda gölgeleri olması gerekirdi.
Zaten MythBusters'ın bu konuyla ilgili kendi deyimleriyle "busted" olmalarının ana sebebi konuyu tarafsız bir yönde incelemek yerine kabaca savunmaya çalışmalarından kaynaklanıyor. Örneğin programın sonunda en önemli delil olarak sundukları bugün Nasa'dan lazerle ayın uzaklığının ölçülebilmesi konusuydu, ABD aya inmişti ve aya bu tür bir ölçüm için ayna bırakmışlardı. Oysa Rusların da 1970'te Luna 17 adlı insansız araçla aya ayna bıraktığını nedense söyleme zahmetine girmediler.
@canac tabi tevellüt icabı dönem filmlerinde baz alınnan tarihleri söylüyorsun...
oysa biz Uzay 1999 dizisini izlemiştik çocukluğumuzda.... acaba 1999 yılına gelince öyle mi olacak diye düşünürdük... epey bi gerilerde kaldı ama ay üssü alfa kurulmadı. o kurulmayınca haliyle dizideki olayların gerçekleşme imkanı kalmadı...
ha bu arada TRT nin büyük başarısıdır bu dizi ilk bölümü yayınlandıktan iki ay sonra biz de de yayınlanmaya başlamıştır.... o dönemde diziler sezon bitmeden gelmezdi.... (neyse o yıllara gitmeyem şimdi hey gidi hey)
Andy Passenger
Nikon D7K | Nikkor 50 mm f/1.8D | AF-S Nikkor 24-85 F/3.5-4.5 G
Manfrotto 055XPROB | 498 RC2 BH
| MBP Z0LZQ
Uzayda onlarca uydumuz var. Onlarca mekik fırlatılıyor. Bence yalan olma ihtimali yok. Siz bütün dünyayı kandırmak için "stüdyo" ortamında o fotoğrafları çekin, uzay mekiğini vs halledin daha sonra gelip yıldızları koymayı unutun fotoğraflara. Olcak şey mi sizce yani, düşünmemiş olabilirler mi bunu ? Her şeyin bilimsel bir açıklaması vardır bence.
Canon EOS400D | 18-55 Kit | 55-250IS F/4.5-5.6 | 50mm F/1.8 | 85mm F1.8 Philips P36 Flash |Yongnuo 460-II | Yongnuo RF-602 Trigger | Weifeing 803 Light Stand | 60x60 Softbox | RPS Studio Softbox | Orite GT-3570 Tripod | DIY LightTent
Soz konusu USA ise herseyin altinda bi yalan vardir.
7/11 i bile kendileri yaptigi halde ve o kadar internet ve teknoliji yapisina ragmen insanlar bu buyuk yalanlara inaniyorlar ise...
Boraycım amerikalının açıklayamadığı şeyler için icat edilmiştir o söz... "bilimsel açıklama mutlaka vardır"..
9.11 olayı, afganistan olayları, bi ton örnek var abede devletinin dünyayı oyun parkına çevirdiği ve izleyenlerin olanları gerçekmiş kabul ettiği...
burada cümlelere dökmenin manası yok bi buluşmada istersen kafanı şişirecek kadar örnekle anlatırım
Konu yoldju tarafından (04.May.2011 Saat 20:27 ) değiştirilmiştir.
Andy Passenger
Nikon D7K | Nikkor 50 mm f/1.8D | AF-S Nikkor 24-85 F/3.5-4.5 G
Manfrotto 055XPROB | 498 RC2 BH
| MBP Z0LZQ
Valla bilmiyorum abi bana olması gayet mantıklı gibi geliyor. CERN yapılıyor yani aya mı çıkılamayacak
Canon EOS400D | 18-55 Kit | 55-250IS F/4.5-5.6 | 50mm F/1.8 | 85mm F1.8 Philips P36 Flash |Yongnuo 460-II | Yongnuo RF-602 Trigger | Weifeing 803 Light Stand | 60x60 Softbox | RPS Studio Softbox | Orite GT-3570 Tripod | DIY LightTent
Aman arkadaşlar,
Kıyasladığınız şeylere dikkat edelim...
Atomu parçalamak, uydu yerleştirmek, Mars'a robot göndermek, Dünya'nın eksenine mekik ile yerleşmek farklı birşey; içinde "insan" olan bir kapsülü aya göndermek "çoook" farklı bir şey..
Seyrettiğimiz bilim kurgu filmlerinin etkisinde fazla kalmayalım...
Biz yine çekilen fotoğraflarda ne gibi enteresanlıklar var, göğüse sabitlenmiş bir makine ile bu adamlar nasıl bu kadar düzgün poz çekmişler, o şartlarda film nasıl etkilenmemiş, haddimiz olmayarak, onlardan bahsedelim... Ki, forum hudutlarından çıkmamış olalım...
Bana kalirsa elalemin ne yaptigi ile degil bizlerin neler yapabilecegini konusmak gerekir. Gitmislerse bize ne faydasi var gitmemislerse ne olmus. Biz ne zaman uzaya kendi aracimizla, kendi yaptigimiz bir toplu igne yollariz onu konusmak lazim.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Canon 5D M II + Canon 24-105 F 4 L IS + Canon 50 mm 1.8 II Metz 44 AF-1
"Bakmakla Görmek Arasındaki Fark, İnekle Sinek Arasındaki Fark Gibidir"
tartışmaya çok açık bir konu bence..
herşey bir yana diyelimki yalan çıkmadılar.bu asparagas haberin amerikaya getirisi nedir ?
yine eski bir konu hortlamış durumda )
bana kalırsa ABD ay'a gitmiş değil..
eğer birşeyi bundan yaklaşık olarak 50 yıl önce yaptıysanız, şuan neden gitmiyorsunuz...
yada ay'a gidip orda bir üs kurmak istemiyorsunuz...
yada daha derinlemesini deneyler yapmak istemiyorsunuz..
bana çok basit olarak bu olayların tamamen düzemece.. basit bir sutüdyo da çekildiğini düşünüyorum..
NASA bide bu görüntülerin orjinallerini kaybetmiş durumdaysa başka ne düşünebilirsiniz ki...
Türkiye'ye gelirse... ay'a yada uzaya yolculuk için uzun yıllar daha beklemesi gerekecek...
kendi ulusal bir arabası olmayan bir milletin uzaya çıkması biraz güç olacaktır..