Merhaba, ben forumda pek aktif değilim. Ancak arama motorunda 500px teki bir aksaklık (bir süredir windows ta L harfi ile beğeni yapılması olayını kaldırdılar) ile ilgili araştırma yaparken bu konu gözüme takıldı ve ilginç geldi.

Çünkü ben de bu siteye üyeyim ve bir çok takipçim oldu. İzlenimlerimi paylaşmak istedim. Yıllar önce bir fotoğraf ekleyip bırakmıştım, çünkü işleyis olarak çok kullanışsız bir siteydi. Sonradan sitenin işleyişinin iyileştiğini farkettim ve daha aktif oldum 500px te ve zamanla şunu gördüm;

Eğer çalışırsak takipçi sayımız artıyor, peki çalışmak ne onu açıklayayım şimdi,

Çok takipçisi olup az galeri takip edenleri incelediğimde ya fotoğraflarının gerçekten muhteşem güzelliklerde olduğunu gördüm ya da çalıştıklarını. Çok fotoğraf bakıyorlar ve gelişigüzel her fotoğrafa iltifat ve beğeni içeren yorumlar bırakıyorlar. Çok fotoğraf beğeniyorlar. İnsanlar fotoğrafları beenilince veya iltifatlı yorumlar bırakılınca hoşlarına gidiyor galiba takip etmeye başlıyorlar.

Maalesef yukarda bazı forum üyelerinin de belirttiği gibi insanlar ''artık beğen fotoğrafımı beğeneyim fotoğrafını'' zihniyetindeler. Hatta ben bu nedenle instagram hesabımı kapatmadım ama kırk yılda bir fotoğraf ekliyorum, fotoğraf eklemek yerine 24 saatte kaybolan hikayeler eklemeyi daha uygun buldum.

Neyse 500px e geliyorum yine, ilk fotoğrafı ekledikten bir kaç yıl sonra düzenli olarak fotoğraf eklemeye başladım. Şimdi 17 bin küsür takipçim var ben de 200 küsür galeriyi izliyorum. Fotoğraflarım genellikle 1300-1500 ile 2000 küsür beğeni alıyor, 3000 i gören fotografım da oldu bir kaç tane.
Halbuki benim fotoğraflarım beş para etmez, sıradan fotoğraflar, zaten bir dslr makine sahibi olmaya bile cesaret edemedim bir türlü. Kompact kameralar kullanıyorum hep.
Ama emekli bankacıyım ve çalışmıyorum. Vaktim var yani. Fotoğraf bakmayı da çok seviyorum, eğer evdeysem veya dışarda müsait isem sürekli tek tek fotoğraflara bakıp, eğer bilgileri varsa kim hangi fotoğrafı hangi ayarlarla çekmiş falan hep bunları inceliyorum. E bu arada da madem ki bakıyorum baktığım her fotoğrafı da beğen işaretliyorum. Tabi ki her fotoğraf derken yine de çok kötü olan veya bir propaganda vs içerenleri değil.

Sadece beğen işaretliyorum, bazı başkalarının yaptığı gibi güzel sözler içeren yorumlar bırakmıyorum, bu hoşuma gitmiyor çünkü. Hatta bazen fotoğrafıma güzel bir yorum bırakıp beğenmeyi unutan ! kullanıcılar dahi görüyorum, bütün bunları sırf takipçi kazanabilmek için yaptıklarını düşünüyorum. Onlar riyakar bence.

Benim gözlemlerime göre durum böyle, 500px te fotoğrafımızı yayınladıktan sonra biz de sürekli fotoğraf beğenmeye başlarsak onlar da geri dönüş yaparak bizim fotoğrafımızı beğeniyorlar ve beğeni sayısı yavaş yavaş yeni fotoğraflar da ekledikçe artıyor. Hatta takipçi sayısı da artıyor.

Ancak gözlemlerime göre beğeni yapacağınız fotoğraf grubunu da en popüler ve en iyilerden değil yeni fotoğraflar yani henüz beğeni sayısı çok yüksek olamamış fotoğraflar ve yeni fotoğrafçıların galerilerinden seçmek galiba önemli. Öyle daha iyi takipçi ve beğeni sağlanıyor gibi geldi bana. Tabi aslında bu da bir riyakarlık ve fotoğraf sanatına aykırı bir davranış. Herhangi fotoğrafı neden beğensin ki insan.

Yukarda belirttiğim gibi ben emekli olduğum ve fotoğraf bakmayı sevdğim için sitedeyim ve hoş vakit geçirmek amaçlı kullanıyorum siteyi, ama benim görüşümce durumlar anlattığım gibi gerçekleşiyor.

İyi günler