Kemal Bey'in calismalarini ve yazilarini genel olarak begenmekle birlikte bu konuda sanirim ayri fikirlere sahibiz. Asagida daha uzun aciklayacagim ancak iki farkli olayi ayri tutmak gerekir. Fotografcinin veya is vereninin (var ise) sozlesmeyi tek tarafli iptal etmesi ve bu iptalden dogan kayiplar ticaret mahkemelerini ilgilendirir. Fotograflarin izinsiz kullanilmasi ise Fikir ve Sanat Eseri kanununa muhalefettir. Is verenin ticari bir kaybi olsa bile bir eseri izinsiz kullanma hakki yoktur.
Demo cekimler fotografcinin ortam isigini anlamasi ve musterisine sunacagi hizmetin on tanitimi amacli yapilir.
Bu hizmet fotografci tarafindan ucretli yada ucretsiz sunulabilir. Ancak ucretli ise bu hizmetin urunlerinin kullanilip kullanilamayacagi fotografcinin izni carcevesindedir. Sozel izinler cevrede bu izninin verildigini kanitlayacak yetkin sahit yok ise gecerli sayilmaz (Bu kisim ile ilgili avukatlar daha dogru aciklamada bulunabilir) Yazili belgeler ise kesin kanit degeri tasir.
Eger firma ile yazili bir sozlesme yok ise, firma bu urunler icin ucret odememis yada resmi olarak odedigi ucreti kanitliyamiyorsa bu urunlerin kullanim hakkina sahip oldugunu iddia edemez.
Demo urunler, uretildikleri andan sonra gelisen olaylardan bagimsiz olarak fikir ve sanat eserleri kanununca korunur.
Eger Urunleri ureten kendi istegi ile daha sonra aradaki yazili sozlesmeyi tamamlamamis olsa dahi demolarin kullanim hakki el degistirmez. Sadece is veren bu durumda is mahkemesine yada ticari mahkemelere basvurarak eger sozlesmenin tamamlanmamasindan dogan maddi yada manevi kaybi var ise bunu talep eden dava acabilir. Ayni sekilde sozlesme isveren tarafindan iptal edilmis ise urunu ureten fotografcida benzer davayi acma hakkina benzer sartlar olusmussa sahiptir. Dedigim gibi bu ticaret davasidir ve Fikir ve Sanat Eserinin telif hakkini yada bu haktan dogan diger haklarin ihlali icin sebep sayilamaz. Bu haklarla ilgli acilacak diger davalara engel olamaz.