CT İstanbul Anadolu Yakası Üyesi
Status
Offline
Giresunlu Nickli Üyeden Alıntı
Evet değişir, lensin ışık geçirgenlik gücü genellikle kullanılan optik eleman sayısıyla ters orantılı bir şekilde değişiyor. Lenslerin bu özelliği "T" şeklinde tanımlanıyor, hatta sinema lenslerinde lensler diyafram açıklığı yerine direkt bu ışık geçirgenlikleriyle tanımlanıyorlar, "Zeiss 85mm Ultra Prime Planar T1.9" gibi. DxO lens testlerinde lenslerin bu özellikleri de ayrıca belirtilir, örneğin aynı diyafram ve odak uzaklığına sahip şu iki lensi örnek verirsek:
Tests and reviews for the lens Sigma 35mm F1.4 DG HSM A Canon - DxOMark Tests and reviews for the lens Samyang 35mm F1.4 AS UMC Canon - DxOMark
İkisi de f/1.4 diyafram açıklığına sahip 35mm lensler olmasına rağmen Sigma'nınki daha az ışık kaybına sahip.
+1 Umut Bey'in belirttiği gibi Sinema lenslerinde T-stop (transmission = geçirgenlik) değeri kullanılır. Çünkü sahneler çekilirken farklı lens kullanılsa da aynı pozlamaya tutturmak için T-stop değerleri referans alınır. Bu değerler gerçekten ışık ölçümü yapılarak belirlenir ve lens üretilirken buna göre T değerleri ve stopları belirlenir.
F-stop ise diyafram açıklığı ile ilgili mekanik bir değerdir. Lens marka ve modellerine göre aynı F değerlerinde pozlama farkları bu yüzden olur.