Fotoğraf/Fotoğrafçılık dünyasında birden fazla tip insan bulunur mâlumunuz. Para kazanma anlamında profesyoneller, teknik anlamda profesyoneller, meraklı amatörler, hobi arayışında denkgelenler, arkası flu fotoğraf derdine düşenler gibi uzayıp giden bir sınıflama mevcut. Fakat son yıllarda yalnızca ekipmanı umursayan, fotoğraf çekme isteği, merakı görülmeyen amatörler sınıfının diğer sınıfları dövüp liderliği eline aldığını düşünüyorum.

"Mühim olan ekipman değil, gerçek profesyonel cep telefonuyla bile harikalar yaratır" gibi söylemlere çok fazla itibâr etmiyorum açıkçası. Fakat ekipmanın bu kadar küçümsenmesi ne kadar doğru gelmiyorsa, büyütülmesi de doğru gelmiyor bana. Çünkü lens incelemelerinde, ekipman satışının yapıldığı sitelerde ya da dükkanlarda geçirilen vaktin yarısı kadar bile fotoğraf sitelerinde fotoğraf izlense, çekim arkaları, çekim teknikleri incelense eminim bugün insanlar yatırdıkları paranın yarısıyla satın alabilecekleri ekipmanlarla iyi fotoğraflar çekilebileceğini görür diye düşünüyorum.

Şimdi burdan "param var en iyisini alıyorum, kime ne?" gibi polemikler de çıkabilir. Kimin ne kadar pahalı/kaliteli ekipman kullandığı da kimsenin umrunda değil (yoksa öyle mi?), en azından olmamalı. Fakat nasıl ki alım yapanlar arasında f/p (fiyat/performans) oranı var ise ekipman/çekilen fotoğrafın kalitesi gibi bir durum söz konusu bence. Belki multi-milyonerin oğlu/kızı veya kendisi kedi fotoğrafı çekmek istiyordur ve bunun için herhangi bir zahmete girmez ve f/p oranına bakmaksızın en üst düzey ekipmanı alır ve kedi fotoğrafını çeker, bu tip fotoğrafçıların şu an ki mevz-u bahis olmadığında hemfikirizdir sanıyorum. Çünkü gördüğüm kadarıyla hepimiz bir ekipman alırken gerektiğinde 300 liralık bir ürünü 250 liraya almanın ya da "kalan 50 lirayı nasıl buluruz"un derdine düşüyoruz.

Sosyal medya sağolsun uzun yazılar okumak konusunda da bizi tembelleştirdi, o yüzden daha fazla uzatmayacağım. Biliyorum ki bu tür bir yazıyı meraklı bir amatör yerine forumdaki üstadlar yazsa daha anlamlı olurdu fakat en son gelen alınık-satılık bölümündeki "kuralsızlık" kuralı ile onların da bu tip konulardan sıkıldığını, uğraşmaktan yorulduğunu seziyorum. Zaten alınık-satılık bölümü artık bir bölüm değil, forumun ta kendisi olmuş durumda. Yani yöneticilere hak vermemek elde değil.

Diyeceğim şudur ki; her gün forumu açıp lens incelemelerine gelen "ben de 24-70mm lensimi satıp, 24-70mm II almak istiyorum" mesajları okumaktan, şu makine mi yoksa bu makine mi konuları okumaktan sıkıldım kendi adıma. Umarım tüm bu konuların, mesajların yerini kendimizi geliştirmenin yollarını arayan, çekmeye çalıştığımız fotoğrafların olduğu mesajlar alır.