Usturayı otoklava atmadan evvel arkadaşınızın alet dezenfektanına minimum 15 dk kadar sokun... İşi garantiye alın , hatta daha sonrası için bile bir alet dezenfektanı edinip ayda bir evinizde siz dezenfekte edin en nihayetinde teninize belki de ( inşallah olmaz ama ) kanınıza temas edecek bir kesiciyi dezenfekte etmeden kullanmak sakıncalı olabilir. Dezenfektan olarak Ecolab ( özellikle metal temizliğinde çok başarılıdır ) , Alpro ya da dürr markalarını tercih edin
Sayenizde bıçaklar hakkında oldukça fazla şey öğrendim. O yüzden bilgim dahilinde size naçizane bir tavsiyede bulunmak istedim
İyi günlerde kullanın...
usturayı bilemek için kullanılan taş endüstriyel kesim olduğu için önce taşımızı bilemeye hazır hale getirmemiz gerekiyor. bunun için taş çok kaba ise 200 kumdan değil ise 500 kumlu zımpara ile taşımızı düzeltmeye başlıyoruz. zımparayı cam gibi düz bir yüzeye yapıştırmak gerekiyor, ben şimdilik çalışma masamın üstüne yaydığım zımpara kağıdını kullandım.
bıçağı bileme işi çok uzamasın diyorsanız 500 kum normal şartlarda taşı düzeltmek için yeterlidir. ben önce 500 sonra 800 kumlu taş ile düzleme işini yaptım.
ayrıca bu taş düzleme işleminden sonra taşı düzlemek ve üzerinde hafif bir kum tabakası bırakmak için NAGURA denilen bir taş daha kullanılır.
benim kullandığım bileme taşı 8000 kumlu su taşı, ülkemizde kullanılan taşlar genelde yağ taşları ve bu taşlar biraz daha geniş kumlu taşlar. genelde de ağız açmak için kullanılıyor.
ağız açmak için genelde sırayla 200 / 400 / 800 - 1000 kumlu taşlar ile ağız açılıp daha sonra 4000 kumlu taş ile bileme ve 8000-10000 kumlu taş ile son bileme işlemi yapılır.
bendeki bıçağın ağzı açık olduğu için direk 8000 kumlu taş ile bileme işlemine geçiyorum.
yayvan bir kaba biraz su koyuyorum ve bu suyu taşın üzerine döke döke bileme işlemimi tamamlıyorum. bileme süresince taşın yüzeyinin ıslak kalması gerekiyor. bazı bileme taşları bileme işleminden on - onbeş dakika su içinde bekletilmesi gerekebilir. kullanılacak taşı bu yüzden araştırmak lazım gelir.
bileme yaparken bıçağın sırt kısmını fotoğraftaki gibi bir bant yapıştırmayı unutmayın, bu bıçağın gövdesinin çizilmesini veya aşınmasını engeller.
bileme işlemi bıçağın ağız kısmına bütün parmaklarla bastırarak yapılıyor. ağız yönüne dikey veya paralel veya açılı yapılabiliyor. ben önce ağıza dik sonra 45 derece ile bilemeyi tamamladım.
bıçak ağzının tamamen açılıp açılmadığını test etmek için en ince tipteki kuşe kağıdı direk zorlanmadan kesip kesmediğine dikkat edin. dokuma yönüne dik gazete kağıdını da kullanabilirsiniz.
not: fotoğrafları cep telefonu ile çektim, kalite yüzünden kusura bakmayın.
Konu Halil Ibrahim Duran tarafından (16.August.2013 Saat 23:46 ) değiştirilmiştir.
Ve usturam tabanca boyasıyla mat siyaha boyandı:
Boyanırken agzı da boyandıgı icin once 800 kumlu zımpara kagıdında su ile agzı acılıp 8000 kumlu tasta bilendi:
Sırada sapını yapmak kaldı
Konu Halil Ibrahim Duran tarafından (31.August.2013 Saat 20:34 ) değiştirilmiştir.
Tabanca boyası, farklı bir çalışma olmuş.
Suriyede Şam şehrinin diğer adı Damascus "Dimeşk" olarak bilinir ve ham çelik özel su verme tekniği ile aşama aşama sertleştirilir. Çok sert ve keskin olmasına karşın kırılgan olmayan bir çelik olan Şam Çeliği = DAMASCUS STEEL oluşur. Türklerin kılıç çeliğine su verme tekniğine benzer bir yapısı olup özellikle ustura yapımınde çok özel bir yeri vardır.
Bir ustura yapımı için çok bilimsel düşünmenize gerek yok, İstanbul'da iseniz Zaza Handan şansınıza bir ustura alıp kullanın, beceremezseniz hatıra olarak saklayın. kendinizi heba etmeyin.