Diyarbakır:
*Cahit Sıtkı Tarancı Evi. Gri duvarlar arasında bir iki portre alınabilir.
*Ulu camii (tarihi çok eskilere dayanır. Öncesinde yer alan kilise mimarisinin tamamını görebilirsiniz. Daha öncesi de var ama turlarda göz ardı edilebilir. Dış cephesindeki sonsuzluk ve yılan motiflerini görebileceğiniz bir iki yer var.
*malabadi köprüsü. Çocuklar peşinizi bırakmayacaktır. Güzel de bir hikayeleri var. Köprü yanında yapılan baraj Süleyman demirel döneminde devlet su işleri DSİ tarafından yapıldığı ve suyu kestiği için barajı ve yanındaki yapıyı sevmiyorlar. O yüzden DSİ yi tersten okursak abi diye başlayıp. İ... Süleyman Demirel diyerek tepkilerini komik bir şekilde gösteriyorlar.
*Diyarbakır surları. Surlardan Diyarbakır ovasını rahatlıkla görebilirsiniz. Hava kötüyse yani sisli ya da puslu pek fotoğraflık bir şey çıkmaz ama yine bir iki portre iş görecektir.
Diyarbakır ile ilgili küçük bir anım var. Cahit sıtkı tarancı nın evine gidene kadar çocuklar takip etmişti. İçlerinden bir tanesinin uzaktan portresini çekmiştim. Bakışı şu meşhur Afgan Kızı Portresine benziyordu. Sonradan çok aradım en azından adını sorayım diye. Ulu camide bir çocuğu bulup fotoğrafı gösterdim. Güvenlik şüpelenip yanıma geldi ve ona da aynı şeyi söyledim. Ya herkes de bu kızı arıyor tepkisini görünce güldü geçti. Gözleri çok güzel bir kızdı. Fotoğrafı tabi giden harddiskimle birlikte kayıplarda.
urfa için klasik gitmek lazım.
*balıklı göl şehir merkezinde zaten. Genişaçının lazım olacağı yerlerden birisi de burası. Tek karede 24mm de çekilmez. 16mm falan olması lazım ff de.
*Balıklıgöl yakınlarında eski hanlar var. Adını unutmuştum şimdi baktım. Gümrük han. Çay kahve içmek için ve bol bol portre çekmek için ideal. Muhabbet de olduktan sonra tam sizin istediğiniz olur.
*Harran evleri. Asıl sizin istediğiniz yer burasıdır diye tahmin ediyorum. Biraz uzak gelebilir ama araç varsa sıkıntı yok. Bölgede sin tapınağı yani güneş tapınağı var. Harran kalesi olarak da geçiyor. Bölge çok kum ve toz bulutu içinde olabilir. O yüzden ayakkabıları iyi seçmek lazım ve tabiki makineyi korumak lazım.
mardin:
Yazacak çok şey olduğu için bir şey yazamıyorum.![]()
google kullanarak şehir ismi ve kültür kelimesi ile aratıp bakanlığın il turizm sayfalarına girerseniz tarihi yerler hakkında fikir alabilir fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Diyarbakır ve urfa mardin kadar korunmuş bir yer değil. Mardin biraz daha farklı bir konumda. Hatta dünyanın ilklerini barındırıyor. Mezopotamya dan dolayı. O yüzden gezecek çok medrese, cami kale, ev, sokak var.
Akşam vakitlerinde gidilirse toprak rengi duvarları ve dar sokakları ile midyat güzel görüntüler verir.
Dayrül zafaran manastırı. İlginizi çekebilir. Yalnız fotoğraf konusunda biraz tutucu olabiliyorlar. İçeride sessiz çekerseniz sıkıntı yok. Kendi rehberleri var. İçeriyi toplu gruplar halinde gezdirip anlatıyorlar.
süryanilerin manastırıdır. Birçok yerinde farklı semboller görebilirsiniz. Örnek misal:
![]()
bu sonsuzluk motiflerinden bir tanesidir. Çeşitli boyutlarda karşınıza çıkar. Manastırın en ilgi çekici yanlarından birisi kilit taşı denen hiçbir dayanak olmadan üç taşın birbirini tutarak oluşturduğu üstü kaya olan alt kısmı ve mezar odaları kısmı. Mezar odalarında duvarların içerisinde oturur vaziyette ve doğuya dönük manastırın önemli kişileri yer alıyor. Tabi anlattığı bu. Ama görsel olarak size bir şeyler sunar.
Başta da dediğim gibi blue guide ya da bir iki tanıtıcı brışür ve kitapp bulabilirseniz daha fazlasını yapacaktır bizim anlattıklarımızdan. Ben klasik turların gittiği rotaları söylüyorum.