Arkadaşlar bir çoğunuz zaten Pardus'u biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için Kısaca söylemek gerekirse tamamen Türk yapımı Linux tabanlı bir işletim sistemi. Kullanmanızı tavsiye ederim. Tamamen ücretsiz. Aşağıda en son sürüm 2009.2 hakkında bilgiler mevcuttur. Aynı zamanda usb den kurulum desteğide mevcut.



1. Pardus'a Hoş Geldiniz

Pardus geliştiricileri, çevirmenleri, belge yazarları ve sanatçılarının desteği ile hazırlanan Pardus 2009.2 Geronticus eremita sürümüne hoş geldiniz.

Daha fazla bilgi için Pardus TÜBİTAK/UEKAE adresini ziyaret edin.
1.1. Pardus Nedir

Pardus Projesi'nin bir ürünü olan Pardus, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) ve gönüllü katkıcılar tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Adını Anadolu Kaplanı'nın Latince (ve bilimsel) adı olan Panthera pardus tulliana'dan alır.

Pardus dağıtımı masaüstü ve sunucu ortamları için gerekli olan Linux tabanlı işletim sistemi, uygulama yazılımları ve ilgili veri dosyaları ile kullanıcılarına kolay kullanımlı ve yetenekli bir sistem sunmayı amaçlamaktadır.
1.2. Nasıl Kullanabilirim

Pardus dağıtımı Kurulan (bilgisayarınıza Pardus kurulumu yapan) ve Çalışan (bilgisayarınıza kurulum yapmayan ancak kurulan sisteme kıyasla daha yavaş olan) olarak iki çeşit üründen oluşur ve CD / DVD / USB çubuk vb. pek çok farklı ortam ile gelebilir. Pardus'u başlatmak için ilgili ortamı bilgisayarınıza taktıktan sonra bilgisayarınızı baştan başlatarak BIOS'unuzu Pardus ortamını açacak (boot) şekilde ayarlamanız gerekmektedir.

Çalışan ve Kurulan sürümler İngilizce ve Türkçe dillerini içerir ve tek bir CD'ye sığabilmektedir. Uluslararası (International) sürüm çoklu dil desteklidir ve Kurulan sürümde bulunmayan bazı dil paketlerini, uygulamaları ve görselleri de içermektedir. Uluslararası (International) sürüm ortalama 1 GB yer kaplamaktadır ve USB çubuğa veya DVD'ye yazılabilmektedir.

Pardus deneyiminize başlamadan önce, ilgili ortamı bilgisayarınıza takmanız, sisteminizi yeniden başlatmanız ve BIOS ayarlarından açılış seçeneği olarak Pardus ortamını seçmeniz gerekmektedir.
1.3. İstek ve önerileriniz

Pardus 2009.2 Geronticus eremita sürümüne ilişkin istek ve önerilerinizi ya da hata bildirimlerinizi Bugzilla Main Page, (Pardus hata takip sistemi) adresine bildirebilirsiniz. Hata raporlayan, çözen, yeni paket veya özellik isteğinde bulunan tüm kullanıcı ve geliştiricilerimize teşekkür ederiz.
2. Neler yeni ?
2.1. Pardus Teknolojilerindeki Yenilikler

Temel Pardus teknolojileri bir çok hata düzeltme, yeni özellik ve optimizasyon içeren yeni sürümlerine güncellendiler.

Pardus yönetici ailesi KDE 4.4. / Qt 4.6 ile daha uyumlu çalışacak şekilde elden geçirildi. Ağ profilleri arasında geçişi kolaylaştıran Ağ Plasmoidi ve servis yönetimini kolaylaştıran Servis Plasmoidi depolarda mevcutlar. Bu araçlar, kolay erişim amacıyla hem masaüstüne hem de panelde dilediğiniz yere koyulabilirler.

Yeni bir KDE aracı olan plasma-runner-pisi KDE masaüstü ortamında paketlerin daha kolay kurulabilmesini sağlamak amacıyla eklendi. KDE masaüstü ortamında, krunner aracını çalıştırdığınızda (ALT-F2 tuşlarına basarak) ve sisteminizde kurulu olmayan fakat Pardus depolarındaki bir paket tarafından sağlanan bir program adı yazdığınızda, kurmak istediğiniz programın hangi paketten çıktığını belirten bir girdi görünecektir. Bu girdiyi seçtiğinizde ilgili paket otomatik olarak yüklenecektir.

Paket Yöneticisi ve PiSi daha kararlı ve çok daha performanslı olacak şekilde optimize edildi. PiSi arayüzü daha kolay kullanım için tekrar elden geçirildi. Paket Yöneticisi çok daha hızlı olacak şekilde elden geçirildi ve artık Pardus Masaüstü Servislerikitaplığını kullanıyor. Bu kitaplık ile KDE 4 masaüstü ortamı bulunmayan ortamlarda herhangi bir KDE kitaplığı bulunmadan çalışabilmesine olanak tanıyor. Arayüzde yapılan performans iyileştirmelerinin yanı sıra, Paket Yöneticisi artık güncelleme tiplerini de destekliyor. Güncelleme tipleri paketlerin yanında bulunuyor ve kullanıcılar istedikleri güncelleme tiplerini (örneğin güvenlik güncellemeleri) seçebilecekler.

Pardus yeni sürümüyle açılış sihirbazı Kaptan elden geçirildi. Görsel değişiklerin yanında Kaptan, özellikle netbook gibi küçük ekrana sahip donanımlarda eskisinden daha kullanıcı dostu.
2.2. Görsel Değişiklikler

Diğer Pardus sürümlerinde olduğu gibi bu sürümün ismi de nesli tükenmekte olan türlerden gelmektedir. Depolara yeni paketlerin eklenmesinin yanı sıra, sistemin birçok yerinde GTK ve KDE entegrasyonu iyileştirildi. Milky simge temasına yeni simgeler eklendi. Ayrıca, Pardus 2009 sürüme ait eski duvar kağıtları, paket depolarından yüklenebilecekler.
2.3. KDE 4 Masaüstü Ortamı

Öntanımlı masaüstü ortamı KDE 4.4.4 sürümüne güncellendi. Pardus depolarındaki tüm KDE programları KDE 4 sürümlerine güncellendi. Yeni KDE ile birlikte kullanıcılar masaüstü kipleri olan Öntanımlı Kip, Eski KDE Kipi ve yeni Netbook Kipi, küçük ekranlar için optiimze edilmiş görünüm, arasında seçim yapabilecekler.

Pardus ekibi, ekran parlaklığı ve ses seviyesi değişikliklerini masaüstü temasına uygun ve şık bir şekilde görüntüleyen KOsd yazılımını yeni KDE sürümüne dahil etti.

Yeni sürüm KDE ile Pardus kullanıcılarına yepyeni bir masaüstü tecrübesi sunuyor. Her bileşenin maaüstünde herhangi bir yere konumlanabildiği ve özelleştirilebildiği Plasmoid teknolojisi, masaüstü ile tam uyumlu Strigi masaüstü arama teknolojisi, masaüstü ortamı ile bütünleşik masaüstü efektleri, uzaktan erişim vb. pek çok özellik içeren yeni nesil dosya yöneticisi Dolphin, kullanıcılarımızı bekleyen yeniliklerden sadece birkaçı.
2.4. Güncellenen Bileşenler

Yeni sürüm birçok güncellenmiş paket içermektedir. Göze çarpanlardan bazıları şunlardır:

* KDE 4.4.4
* Qt 4.6.2
* Python 2.6.5
* OpenOffice.org Ofis Araç Seti 3.2.1.3
* Firefox Internet Tarayıcı 3.6.3
* Thunderbird 3.0.4
* Gimp 2.6.8
* Linux Çekirdeği 2.6.31.13
3. Kurulum gereksinimleri

Pardus'u x86 uyumlu ortalama bir donanımda çalıştırabilirsiniz. Yüksek performans için en az 512 MB RAM (bellek) ve 1400 MHz işlemci öneriyoruz. Pardus 2009.2 Geronticus eremita için asgari ve tavsiye edilen donanım gereksinimleri aşağıdadır:

* 256 MB bellek (1GB ve üzeri tavsiye edilir)
* 450 MHz Intel ya da AMD işlemci (1000 MHz ve üstü tavsiye edilir)
* En az 4 GB boş disk alanı (10 GB tavsiye edilir)

Burdan indirebilirsiniz.
Pardus TÜBİTAK/UEKAE