CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 4 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 4 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree2Likes
  • 2 Post By Senzu

Konu: Güneş tutulmasının fotoğrafını çekmek

  1. #1
    Senzu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    SYÇ
    Üyelik tarihi
    03.April.2010
    Nereden
    Denizli
    Yaş
    35
    Mesajlar
    67

    Standart Güneş tutulmasının fotoğrafını çekmek

    GÜNEŞ TUTULMASININ FOTOĞRAFINI ÇEKMEK

    Güneş tutulması sırasında oluşacak olağanüstü görüntüyü bir çok amatör gözlemci görüntülemek isteyecektir. Bu amatör gözlemciler tutulma sırasında nasıl fotoğraf çekebilirler işte bununla ilgili bilgileri aşağıda aktardık.

    UYULMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ KURAL!!!

    TUTULMA BAŞLAMADAN ÖNCE VE TUTULMA BAŞLAYIP PARÇALI SAFHALARI GELİŞİRKEN FOTOĞRAF MAKİNASININ OBJEKTİFİNİN ÖNÜNE NÖTRAL GÜNEŞ FİLTRESİ KOYMADAN FOTOĞRAF MAKİNASININ BAKACIN'DAN (VİZÖRÜN'DEN) KESİNLİKLE BAKMAYINIZ.!!!


    Objektif'in önünden filtreyi sadece tam tutulma anına 20-30 saniye kala çekebilirsiniz. Filtreyi objektifin önünden çekmeden önce güneş görüntüsünü ortalamayı unutmayın !!! Tam tutulmadan beş altı saniye önce, tam tutulma anında ve tam tutulmadan beş altı saniye sonra gelişecek olayları görüntüleyebilmek için nötral güneş filtresi objektifin önünden kaldırılmalıdır. Parçalı tutulmaya geçildiğinde filtre tekrar objektifin önüne koyulmalıdır!!! Böyle bir gözlemi gerçekleştirebilmek için her şeyden önce tam tutulma hattının üstünde olmalısınız.Bu hattın dışında kalan illerimizden birinde gözlem yapıp fotoğraf çekmek istiyorsanız, kendiniz için bir tutulma gözlüğü fotoğraf makinanız için de mutlaka bir nötral güneş filtresi edinmelisiniz. Tutulma hattının dışında kalan yerlerden güneş tutulması sadece parçalı olarak izlenecektir.
    Kullanılacak fotoğraf makinası objektifinin odak uzaklığına göre aşağıdaki çizelgede 35 mm'lik film üzerine düşecek gökyüzündeki alan ve güneş görüntüsünün büyüklüğünü bulacaksınız.



    Çizelgede görüleceği gibi objektifin odak uzunluğu büyüdükçe görülen alan daralmakta güneşin görüntüsü büyümektedir. Tam tutulma anının farklı objektifler için 35 mm'lik film üzerindeki temsili görüntüsünü de aşağıdaki çizelgeden görebilirsiniz.



    Güzel bir görüntü elde edebilmek için en az 200 mm'lik bir teleobjektif kullanmak gerektiği görülmekte. Yeterince ayrıntılı bir görüntü için objektifinizin odak uzunluğunun 500 -1000 mm arasında seçilmesi yeterlidir. Gözlem sırasında fotoğraf makinanızın üç ayak üzerine yerleştirilmesi gerekir. Fotoğraf çekerken de deklanşöre kablo kullanarak basılıp, fotoğraf makinasının hareket etmesi önlenmelidir. Aksi halde uzun poz süresi verdiğinizde görüntünüz net olmayabilir. Uzun poz sürelerinde bir başka sorunla daha karşı karşıya kalırız; Dünya ekseni etrafında dönerken gökcisimleri de hareket eder gibi görülürler. Profesyonel gözlemciler bu sorunu ortadan kaldırmak için ekvatoryal montürlü ve takipçisi olan teleskoplar kullanırlar. Bu açıklamada, gözlem sırasında sadece fotoğraf makinası, uygun objektif ve üç ayak kullanıldığını varsayarak açıklamalarımızı sürdürüyoruz.
    Böyle bir durumda Güneş, uzun bir poz süresi kullanılırsa bir süre sonra film üzerinde hareket edecektir. Fotoğrafı çekerken kullandığımız objektife bağlı olarak resmin bulanık çıkmaması için en fazla ne kadar poz süresi verebiliriz? Şimdi bu sorunun yanıtını arayalım:
    Tutulmanın fotoğrafını çekerken vereceğimiz poz süresi hiç bir zaman 550 / Odak uzunluğu = ......... değerini geçmemelidir. Bir de örnek verelim: Objektifimiz 500 mm'lik, diyafram açıklığımız da 8 olsun bu durumda görüntünün net çıkması için verebileceğimiz en uzun poz süresi tmax = 550 / 500 = 1.1 saniye dir. Bu objektifle tam tutulma anında olağanüstü güzellikte görülen güneş koronasının dış bölgelerini görüntülemek istediğimizi düşünelim, aşağıdaki çizelgeyi incelersek 100 ASA'lık bir film kullanıldığında, diyafram açıklığı 8 olursa net bir görüntü elde etmek için verilmesi gereken poz süresi 2 saniyedir.



    POZLAMA REHBERİNİN KULLANIMI: Önce filmin hızını seçin aynı satırda fotoğraf çekerken kullanacağınız diyafram açıklığını bulun bu kolonun altında verilen perde hızları tutulmanın değişik evrelerinde uygulayacağınız poz süreleri olacaktır.

    İşte burada yardımımıza gelişen film sanayi yetişmekte 100 ASA yerine 200 ASA'lık bir film kullanırsak söz konusu süre 2 saniye'den 1 saniye'ye iner, artık çektiğiniz fotoğraf bulanık olmayacaktır.
    Bu sayfada verdiğimiz çizelgeleri kullanarak tutulma'dan çok önce kendinize özel bir program hazırlayın, sadece 2 DAKİKA sürecek tam tutulma anını en verimli bir biçim de değerlendirebilirsiniz.
    Güneş tutulması fotoğrafçılığının en usta gözlemcilerinden biri Amerikalı gökbilimci Fred Espenak' dır. Pozlama rehberinde tam tutulma başlarken ve tam tutulmanın gelişmesi sırasında meydana gelecek olayları görüntülemek için verdiği gerekli poz süreleri uzun yıllara yayılan deneyimlerini kullanarak hazırlamıştır. Aşağıda tam güneş tutulmalarında aşama aşama çektiği olağanüstü güzellikteki fotoğrafları bulacaksınız.
    Her resim pozlama rehberinin konu sütununda bulunan tutulmanın değişik safhalarına örnek oluşturmaktadır.

    TAM GÜNEŞ TUTULMASI VE SAFHALARI:


    Nötral güneş filtresi ile birlikte odak uzunluğu 300 mm'lik bir objektif yeterlidir.

    BUNDAN SONRA
    Aşağıda görüntülerini göreceğiniz olayların fotoğraflarını çekmek istiyorsanız Nötral Güneş Filtresini objektifin önünden almayı unutmayın.!!!

    BAILY'S BEADS :

    Tam tutulma başlamadan 5 saniye önce ve 3. kontağın ardından geçecek 5 saniye içinde fotoğraf çekmek gerekir. Bu ayrıntıları görebilmek için 500 mm'lik bir objektif, 100 veya 200 ASA'lık filmler yeterlidir. Objektifin odak uzunluğu büyüdükçe daha çok ayrıntı görebilirsiniz.

    ELMAS YÜZÜK (DIAMOND RING) :

    2. ve 3. kontak anlarında saniyenin kesri olarak gelişen olaylardır. 200 mm'lik bir objektif yeterlidir. Filmi sürmek için motoru olan bir fotoğraf makinası ile yakalanması daha kolaydır ama bu sefer de filmi bitirerek tam tutulma anını kaçırmak gibi bir tehlike ile karşılaşabilirsiniz.

    RENKKÜRE ve PROMİNANSLAR (CHROMOSPHERE and PROMINENCES) :

    2. ve 3. kontaktan sonraki ilk 10 saniye içinde görülür. Bu ayrıntıları ancak 500 mm'lik bir objektif kullanarak görüntüleyebilirsiniz. "Prominences"'lar büyüklüklerine bağlı olarak tam tutulma süresince görülebilirler.

    TAÇKÜRE (CORONA) TAM TUTULMA SIRASINDA OLAĞANÜSTÜ AN :

    Korona'nın fotoğraflarını çekerken pozlama rehberinden yararlanabilirsiniz, ayrıca fotoğraf çekerken kullanacağınız objektif ve filmi önceden belirlemek kaydıyla tutulma sırasında gelişecek bu olaylar da hangi poz süresini kullanacağınızı gösterecek bir de program var. Bu programı kendi PC'nize aktarıp çalıştırabilirsiniz.


    Alıntıdır










    Konu erenozy tarafından (29.April.2010 Saat 00:01 ) değiştirilmiştir.
    BarkınA and evrendemir like this.

  • #2
    hepatitb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Barış Akyüz
    Makina:
    40D
    Üyelik tarihi
    08.April.2010
    Nereden
    Eskişehir
    Mesajlar
    187

    Standart

    Çok faydalı olmuş, teşekkürler.
    Ben disketin içini çıkartıp fotoğraf makinesine tutup çekmiştim, hiç yoktan iş görüyordu










    Canon EOS 7D | Canon HV20 |
    Canon EF 50mm f1.8 | Canon EF-S 18-55mm IS II f.3.5-5.6 | Sigma ASP 28-105mm f2.8-4 |Sigma Minitel YS 200mm f4
    YN-460 Flash Speedlite | PT-04

  • #3
    Eflatunca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Rabia BUDAK
    Makina:
    Olympus OM-1 Yashıca FR Pentax Asahı Sp Zenit 12xp Bushnell 200mm f/3.5 Sigma 55-200mm f4-5.6G Samsung 7. 0 Mega Pıxels Digimax A7 Canon eos 500 d Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO Canan 50 mm f:1.8
    Üyelik tarihi
    02.February.2013
    Nereden
    Mersin
    Yaş
    47
    Mesajlar
    179

    Standart

    3 Kasım'da güneş tutulmasından haberi olan var mı?...Türkiye'den görünüyor mu haberini bir türlü bulamıyorum...detayları bilen var mıdır?










    "BEN FOTOGRAF ÇEKMİYORUM FOTOGRAF BENİ ÇEKİYOR" E'CA

  • #4
    axewar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özgür Yıldız
    Makina:
    6d
    Üyelik tarihi
    26.March.2013
    Nereden
    İstanbul/İzmir
    Yaş
    49
    Mesajlar
    379

    Standart

    Alıntı Eflatunca Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    3 Kasım'da güneş tutulmasından haberi olan var mı?...Türkiye'den görünüyor mu haberini bir türlü bulamıyorum...detayları bilen var mıdır?
    Bu yılın ikinci güneş tutulması, 3 Kasım Pazar günü meydana gelecek. Türkiye'den 10 Mayıs'taki halkalı güneş tutulması gözlemlenememişti, hibrit güneş tutulması ise bu sefer takip edilebilecek.
    TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 2013 yılının önemli gök olayları raporunda belirtilen ve 3 Kasım günü gerçekleşecek bu tutulma, halkalı tutulma olarak başlayacak ve tam tutulma olarak devam edecek. Gelecek ay görülecek olan tutulma, Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olacağı için hibrit tutulma olarak adlandırılıyor.

    Tutulmanın başlangıcı ve büyük bölümü Atlantik Okyanusu üzerinde gerçekleşecek. Ay'ın gölgesi Afrika'nın batısında karaya basacak ve Afrika kıtasının doğusuna ulaştığında tutulma sona erecek. Tutulma, Afrika'nın tam tutulma şeridi dışında kalan bölümünün neredeyse tamamından ve bazı güney Avrupa ülkeleriyle Türkiye'den parçalı tutulma olarak görülebilecek.

    Türkiye'de günbatımında izlenebilecek olan tutulma sırasında güneyde Güneş'in yüzde 7 kadarı örtülürken, kuzeyde tutulmayı fark etmek zor olacak.












  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •