Dijital alemin yeni fenomeni Instagram, aslında ücretsiz bir iPhone uygulaması. Geçmişi sadece bir yıl ama şimdiden 15 milyon takipçisi var. Kullanıcılarına vaadi basit: Çektiğin fotoğrafları 16 Instagram filtresinden birini kullanarak değiştir ve arkadaşlarınla paylaş. Yani Twitter’ın fotoğraf versiyonu gibi bir şey… Bu röportajda Instagram’ın bizdeki en popüler isimlerinden üç tanesini tanıyacaksınız… Huzurlarınızda, Mustafa Seven, Mehmet Kirali ve Çiler Geçici…
Mustafa Seven: Instagram’da çok demokratik bir ortam var
Mesleği fotoğrafçılık. Instagram’a başta sadece profesyonel kameralarla çekilmiş fotoğraflarını yüklüyormuş. Ama iphoneography’i o kadar sevmiş ki, telefonuyla da fotoğraflar çekmeye başlamış. Filtrelere karşı; fotoğrafın saf, katıksız halini tercih ediyor. “İşim benim için çok sıkıcı hale gelmişti, amatör ruhumun kaybolmaya yüz tututuğunu hissediyordum, Instagram bana kendimi kazandırdı, fotoğraf çekme heveslisi bir adam oldum, fotoğraf yeniden hobim haline geldi” diyor.
“Instagram çok demokratik bir ortam. Eskiden fotoğrafçılık çok para gerektirirdi, şimdi herkes çekebiliyor, daha şahane bir şey var mı? Iphoneography sayesinde sokağı kaydediyoruz, bu önemli. Çünkü İstanbul çok büyük bir hızla dönüşüyor. Instagram sayesinde, yüzlerce, binlerce fotoğrafçı, İstanbul’u, diğer şehirleri kaydediyor. Çiler küçük Ayasofya’da şahane bir duvar çekmişti, birkaç gün sonra gittiğinde o duvarın boyandığını görmüş. İyi ki çekmiş yani! Bir eleştiri şu olabilir: Kullanılan filtrelerin de etkisiyle, Instagram’da her yer olduğundan daha renkli ve güzel görünüyor, her gün önünden geçtiğiniz sıradan bina bir mimari başyapıt gibi durabiliyor. İyi tarafı ise şu: Farkında olmadığımız güzellikleri görmeyi öğreniyoruz. Ben ara sıra sert fotoğraflar da yüklüyorum. Mesela kurban bayramında elinde yeni kesilmiş bir kelleyle sokak yürüyen bir çocuğu çektim. Böyle bir şey görünce çekmem gerektiğine inanıyorum, hayatın öyle bir yanı da var çünkü.”Mehmet Kirali: Türkiye’yi en iyi Instagram’cılar tanıtıyor
Endüstriyel mutfak tasarımlarıyla ilgili bir işi var, aynı zamanda çok uzun zamandır fotoğrafla ilgileniyor. Eskiden analog takıntısı varmış, tutuculuğu zamanla azalmış. Instagram’a sadece iphoneography’e uygun fotoğrafları, yani cep telefonuyla çektiklerini yüklüyor. İş görüşmesine giderken bile, üzerindeki takım elbiseyle çok tuhaf görünebileceğini falan düşünmeden fotoğraf çekebiliyor; gerekirse yerlere yatıyor, gerekirse duvarlara, surlara tırmanıyor… Civilking adını kullanan Kirali, en çok İstanbul’u ve kedileri çekmeyi seviyor.
“Popüler şahsiyetleri ya da panpiş muhhabbeti yapanları bir kenara bırakırsak, Instagram amatör fotoğrafçıların kendilerini göstermeleri için olağanüstü bir platform. Çünkü sadece fotoğraflar konuşuyor. İfade ikonları sayesinde, yabancı dil bilmeseniz bile fotoğraflara yorum yapabiliyorsunuz. Burada etiketler, sosyal sınıflar, dil ve din ayrımları yok, kimse kimseyi rakip de hissetmiyor ve kaba yorumlar katiyen yapılmıyor. Bir de hırsızlık hiç hoş karşılanmıyor. Senin fotoğrafını alıp iki üç filtre uygulayarak kendi çekmiş gibi sunanlara karşı hemen tavır alınıyor, yaptıkları ifşa ediliyor. Fotoğrafçıların en büyük korkusu makinelerini çaldırmaktır. Iphoneography’de bu söz konusu değil, çünkü telefonunuz zaten hep elinizde ya da cebinizde, yani kimse onu çalamaz. İlginç olaylar da yaşıyorum… Başlarda yaşlıca bir Rum beni takip etmeye başladı. Fotoğraflarına bakınca Türkiye’den göç etmiş biri olduğunu hissettim. Öyleymiş gerçekten. Arkadaş olduk. Onun aracılığıyla gene Instagram’da bir gün ABD’de yaşayan başka bir Rum’la tanıştım. ‘Sizin İstanbul fotoğraflarınızı babaanneme gösteriyorum’ diye anlattı. Babaannesi her gün ‘Yeni fotoğraflar geldi mi?’ diye soruyormuş. Politikacıların ayırdığı iki milletin aslında dost olduğunu görmüş oldum. Bu anlamda Instagram’ın çok olumlu etkisi var. Türkiye’nin tanıtımı için milyonlar harcanıyor ya, Instagram sayesinde biz bunu çok daha doğrudan ve etkili bir şekilde yapıyoruz. Başka ülkelerdeki takipçilerimizden İstanbul’u görmeye gelen o kadar çok kişi oldu ki.”Çiler Geçici: Instagram’daki barış atmosferini seviyorum
Yıllardır Hayal Kahvesi’nde “event manager” olarak çalışıyor. Fotoğrafta çok yeni ama Audiosoup adıyla şimdiden Instagram’ın yıldızlarından. En çok İstanbul’un kuytu köşelerini ve kapıları çekmeyi seviyor. Yabancı takipçilerinden bir yayıncı, onun şahane kapı fotoğraflarından beş tanesini bir kitapta kullanmak üzere istemiş. Türkiye’den bir yayınevi de bu fotoğrafları kitap yapmayı istiyor. Geçici’nin en önemli özelliği işi gereği rock’çılarla çalışması. “Hepsini Instagram’cı yaptım” diyor.
“Fotoğraflarınızı, Instagram sayesinde (Facebook, Twitter, FourSquare gibi bağlantıları da kullanarak) anında dünyanın her yerinden birçok kişinin görmesini sağlayabiliyorsunuz. Takipçi sayınızın fazlalığı, ne kadar yetenekli olduğunuzla doğru orantılı. Kimi tutucu fotoğrafçılar Instagram’ın fotoğrafı öldürdüğünü söylüyor ama ama buna katılmıyorum. Fotoğrafın öldüğü falan yok. Tam aksine, Instagram fotoğraf dünyasını zenginleştirdi. Başlangıçta çok filtre kullanıyordum, zamanla sadeleşmeyi öğrendim, bunun için çok sayıda fotoğraf çekmem gerekti, o ayrı. Instagram’ın barışçıl atmosferini çok seviyorum. Egosu yüksek profesyoneller gelmiyor buraya, gelseler de kalamıyorlar. Amatör ruhu destekleyen, öğrenmek isteyenlere yardım eden insanlar, kabalık ve kibirlilik etmeyenler çoğunlukta. Twitter ve Facebook’taki türden gereksiz diyaloglar da söz konusu değil. Ara sıra erkek arkadaşımla didiştiğimiz oluyor ama gene fotoğraf aşkı yüzünden. Mesela İstanbul gezilerimizde bazen aynı anda bir şey dikkatimizi çekiyor. ‘O fotoğraf benim, sen çekemezsin’ diye inatlaşıyoruz, o kadar.”
Son olarak… Bu üçlü bir Instagram yarışması düzenliyor. Mehmet Turgut ve Nihat Odabaşı’yla beraber seçici kurulu oluşturuyorlar. Ön elemede 100 amatör Instagram kullanıcısını seçecek, ardından onların her birinden birer fotoğraf belirleyecekler. Seçilen 100 fotoğraf bu yılın sonunda sergilenecek. Ayrıntılar çok yakında…Instagram’da popüler olmanın sırları
Instagram’da popüler olmanın en garantili yolu, “iyi fotoğraf çekmek”. Mustafa Seven filtre kullanmıyor. Mehmet Kirali Instagram filtrelerinden Earlybird, X-Pro II ve Sutro’yu tercih ediyor. Çiler Geçici ise yeni başlayanlara Snapseed, Camera+, Dynamic Light, Qbro, Picfx ve Photoshop’un iPhone versiyonu PS Express’i edinmelerini öneriyor. Fotoğraf çektikten sonra yapılması gereken şeyleri de şöyle sıralıyorlar.
Fotoğrafların konularını, temalarını hashtag olarak yazmak, böylece arandıklarında kolayca bulunmasını sağlamak.
Her gün en az iki üç fotoğraf yüklemek.
Başkalarının fotoğraflarına yorum yazmak.
Popüler kullanıcıları takip etmek.
Fotoğraf yüklerken, dünya saatine göre hareket etmek.
En çok kedi fotoğrafları ilgi gördüğüne göre bol bol kedileri çekmek