hep fotoğraflarını çektiğimiz o şaheserlerin yaratıcısı Koca Sinan için:
Cihan İmparatorluğu Osmanlı’nın en görkemli dönemini, gücünü yansıtan, adeta sonsuza kadar direnecek olan soylu yapılarını inşa eden mimarının, Koca Sinan’ın yaşama veda edişinin dört yüz yirmi ikinci yılı...
Alçakgönüllülük, sağduyu, mantık, akıl, yaratıcı zekânın birlikteliğinin örneği olan Koca Sinan’ın, Osmanlı İmparatorluğu’nda varlıklarını koruyan Grek, Roma, Bizans uygarlıklarını özümseyerek klasik bir mimari yaratan bilgenin dünyadan ayrılışının dört yüz yirmi ikinci yılı...
Geçdi bu demde cihandan pir-i mimaran Sinan
Ey Koca Sinan
El-fakiru l-Hakir Ser Mimaranı Hassa
Ruhun Şad Olsun.
Şu günlerde kendisiyle ilgili küçük bir proje hazırladığım büyük usta, yüce insana atfen:
Hangisi zor,yeni bir dünya kurmak mı yoksa, yok olması beklenen bir dünyayı kurtarmaya çalışmak mı?
Sanırım hayatı savaşlar ve sanat eserleri arasında geçen, Koca Sinan, hep bu soruyu düşündü..
Mimar Sinan ve O’nun eserlerinden bahsetmek hiç şüphesiz bizler için ayrı bir umuttur. Umuttur, çünkü O sadece yaşadığı dönem için değil günümüz için de büyük örnekler taşımakta ve izinden yürüyecek gençlere yol göstermektedir.
50 yıla yakın, Osmanlı Devleti’nin bayındırlık işlerinin yöneticisi durumundaki saray başmimarlığını yürüten Mimar Sinan mimarlardan, ustalardan oluşan büyük bir yardımcılar topluluğu ile çalışmıştır. Sinan’ın hayatı boyunca 363 eser yaptığı belirlenmiştir (bazı araştırmacılara göre bu rakam 375’i bulmaktadır). Bunlar: 84 cami, 51 mescit, 57 medrese, 7 darülkurra (hafız yetiştiren okul), 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 7 suyolu ve sukemeri, 8 köprü, 18 kervansaray, 35 saray ve köşk, 8 mahzen, 46 hamamdan oluşmaktadır.
Mimar Sinan, Osmanlı mimarlığında klasik dönemin başlıca yaratıcısıdır. Yapıtlarında güzellik ve işlev kavramını birleştirerek, mühendislik tekniğinin yaratıcılığını, sanatçı beğenisiyle birleştirip özgün yapılar ortaya koymuştur.
sevgiler
not: Bu arada Koca Sinan'ın en sevdiğim eserlerinden olan Üsküdar'daki Şemsi Ahmet Paşa Cami'yi (Sinan'ın yaptığı en küçük Külliye) bir ara ziyaret edin zamanınız varsa, hem konumu hem oranları açısından muhteşem fakat farkedilmeyen bir şaheser.