ebay dan m42 eos adaptör aldım. 50mm zenit ve 135mm rus malı bir lens var elimde, 50mm f2,8 rus malı ise f3,5
hangisi takarsam takayım makinada f 1,4 gözüküyor bu normal acaba?
ebay dan m42 eos adaptör aldım. 50mm zenit ve 135mm rus malı bir lens var elimde, 50mm f2,8 rus malı ise f3,5
hangisi takarsam takayım makinada f 1,4 gözüküyor bu normal acaba?
Evet normaldir çipiniz 1.4'e göre programlanmıştır. Av modunda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Referanslar;
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Biz 6-7li yaşlarımızda sabahın köründe titreyerek de olsa "varlığım Türk varlığına armağan olsun" derken gayet ciddiydik.
Sn.Yalçın Aydın'ın yazısından alıntıdır,
---------------------------------------
Canon'da AFC çip programlamaya giriş
http://www.tagotech.com/pic/chip_pro...on_20nov08.pdf
Belgeyi mutlaka okuyun ama ben gene de Türkçe olarak temelini anlatayım.
Ön işlemler:
EV adımını 1/3 e ayarlayın (Custom function bölümünde oluyor genelde)
Makinayı M moduna alın zaman 11 saniye veya üzerinde olsun
Programlama şöyle işliyormuş:
1) Programlama modunun aktifleşmesi
2) Komut girişi
3) Veri girişi
Öncelikle bir türlü çipi odaklamamamasını çözmek için odaklama modunu ONE SHOT'tan çıkaralaım. Nasıl yapacağız?
1) Ön işlemleri yapın
2) Makinayı sabitleyin, tripod kullanmak iyi olur, bir yere odaklayın ve AF onay ışığını alın.
3) şimdi odaklama bileziğine dokunmadan lensi sağa çevirerek çipin gövdeye temas etmemesini sağlayın. Bunu başardığınızda F değeri 0.0 olarak gözükecek.
4) Deklanşöre yarım basın ve lensi geri takın, lens ve dolayısıyla çip yerine oturduğundan itibaren 3 saniye içinde deklanşöre tam olarak basın ve makina çekm yapsın. Evet san sıkıcı bir şekilde asgari 11 saniye bekliyoruz.
5) Çekim sonrasında hemen F3.5 değerini göreceksiniz bu programlama moduna girdiniz demek oluyor, hala F1.4 görüyorsanız olmamış demektir işlemleri tekrarlamalısınız.
6) Programlama moduna girmişseniz sırada AV moduna geçip programlamayı yapmak kalıyor. önceliğimiz daha önceden AV'ye getirip F9.0 da bırakmak olsun, bunu önce değil sonra da yapıyor olabiliriz unuttum şimdi, F9.0 da ONE SHOT'ı devre dışı bırakmış olacağız yani istediğimiz konumda çekim yapacağız, ONE SHOT'daki gibi makina onay vermeden çekememe durumumuz ortadan kalkmış olacak. Ek not: programlama moduna geçince bu işlem otomatik oluyor, kendinizin odaklama yapması her zaman için daha sağlıklı olduğu için bence ONE SHOT kullanmayın.
Veri girme işlemi de önce o belirli diyaframda çekim yaptıktan sonra gene diyafram değerini değiştirip çekim yapmakla oluyor.
Odak uzaklığını değiştirme:
1) programlama moduna geçtik (ilk 6 adımı tekrarladık yani)
2) AV modundan F5.6'da çekimi yaptık. şimdi 10 saniye içinde bizden veri girişi bekliyor olması lazım.
3) diyelim 85mm gireceğiz. 00085 girmemiz lazım yani şu sırada çekim yapmalıyız: F4, F4, F4, F10, F7.1.
Diyafram değerini değiştirme:
1) programlama moduna geçtik (ilk 6 adımı tekrarladık yani)
2) AV modundan F4.0'da çekimi yaptık. şimdi 10 saniye içinde bizden veri girişi bekliyor olması lazım.
3) Şimdi normal diyafram değiştirir gibi diyafram değerini değiştirin, istediğiniz değere geldiğinde çekim yapın, artık çipte hep o değer olacak.
AF onay noktası telafisi:
Burası biraz zor ve muhtemelen deneme yanılma yapmanız lazım. Normalde orta nokta için öntanımlı değer 09 yani ön ve arkaya odak kayması yaşıyorsanız 01-17 arasında değer girerek telafi yapmanız lazım. Ben Nikkor 1.8/85'im için 17 kullanıyorum şuan. Nasıl yapıyoruz:
1) programlama moduna geçtik (ilk 6 adımı tekrarladık yani)
2) AV modundan F8.0'da çekimi yaptık. şimdi 10 saniye içinde bizden veri girişi bekliyor olması lazım.
3) diyelim 17 gireceğiz. Şu sırada çekim yapmalıyız: F4.5, F9.
Bu daha çok her lens için tek çip kullanınca mantıklı bir yöntem yoksa her lens değiştirmede uğraşılmaz ama düşünecek olursanız her EF lensinizin kendi özel programlanmış çipi yokmu zaten
Mrb arkadaŞlar bn canon 7d kullaniyorum ve m42 adaptÖr almak İstİyorum ama 1-2 fotoĞrafÇi arkadaŞm bana bu adaptÖrÜn makİnayi bozaabİleceĞİnİ sÖyledİ gÖrÜŞlerİnİz nelerdİr
makine netleme yapablmek için bir elektrik uyguluyorya yarım deklanşör basınca orda lensi taktığımız çite sorun olableceğiğ söylenmişti bana
İlk zamanlar adaptör ile chipler ayrı ayrı satıyordu, usulune uygun olmayan birleştirmelerde çok nadir de olsa sıkıntılar yaşandı, benim makinamda sigorta görevi gören aparatlar zarar gördü bir arkadaşımında bataryasının çok çabuk bitmesine neden olmuştu. Yeni nesil chipli adaptörler de böyle bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum.
ben eos 7D, 5D kulanıyorum.
böyle bir sorunla karşılaşmadım.
yaklaşık 46 tane m42 lensim var ve bunları adaptör yardımıyla kullanıyorum.
50 den fazla nikon, contax\yashica, miranda, pentacon six, rollei vb lensim var, bunlarıda benzeri çipli adaptörlerle kullanıyorum.
ne pilim bitti nede makinem error verdi.
fakat çok nadir olarak uzun süreli video çekimlerimde makinenin bazen cf kart hatası verdiğini gördüm. buda cf kartın ısınmasından old. düşünüyorum
Hiçbir problem çıkartmaz gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ben pentax, Canon denedim. Bir çok kişiye satış yaptım. Hiçbir problem çıkmıyor. Kullanımı da bir o kadar keyifli oluyor.
Sn.Güneş,
Chipli adaptörler ilk çıktığında manuel ayarlar sonrası tam netleme sağlandığında makinanın af ledlerini yakarak, sesli uyarı verirlerdi, bu chipler fotografın hangi ayarlar ile çekildiği hakkında bilgi veremezdi.
Daha sonra çıkarılan yeni nesil chipler ise ilk nesil chipin özelliklerinin yanı sıra fotografın dosyasına exif bilgilerinide işleyebilmektedir. Bu çekilen fotografın exif bilgilerinin olduğu orjinal dosyasını oluşturduğundan fotografın sahibinin belirlenmesinde kesin belge - kanıt - ispat olmaktadır.
Bir çok arkadaşın yeni nesil chipli adaptör aldığı halde her lens için yapılması gereken yukarıdaki proğramlama yapılmadığından exit bilgileri hatalı - ilk ayarlanan lense veya imalat sırasında girilen programa göre verilmektedir. Çok hatalı exif bilgileri ise çekilen fotografın sahibinin tespitinde sık sık karışıklığa neden olmaktadır.
Yeni nesil chip alan arkadaşların her lens için ayrı ayrı yukarıdaki proğramlamayı yapması gerektiğinden, her lense takılı sabit chipli adaptör olması, bir kez programlanması doğru exif bilgileri için tavsiye edilmektedir.
Konu evrendemir tarafından (16.September.2012 Saat 12:19 ) değiştirilmiştir.
Sayın Kemalkara,
Öncelikle MF lensler ile çekimlerinizi ilgi ile izliyorum, benim sözünü ettiğim, MF lenslerin ilk kullanılmasını Sn.Yalçın Aydın'dan öğrendikten sonra aldığımız adaptörler Chipsiz idi, chipler daha sonra 12 lik paketler ile satılırken içinden çıkan 1 adet plastik mastar ile adaptörlere kendimiz yapıştırırdık. Yapıştırılırken yapılan bir hata makinalarda kısa devreye neden olurdu.
bazen bazı makinalarda doğru çalışan adaptörler genelde Canon 20d lerde sıkıntı yaratabilirdi.
Sn.Yalçın Aydın'ın aşağıdaki paylaştığı mesajdaki makinalardan birisi benim diğer Sühan Beyin idi. SÜhan Bey 40d kullandığı adaptör 20d makinada sıkıntı yaratıyordu.
ALINTIDIR
--------------------------------------------
Yalçın AYDIN
14 Nisan 2009, Salı - 23:50
"Öncelikle çipli dönüştürücler konusunda kısa devre yapabilirler uyarısı yapmak istiyorum"
Bu duruma sadece 20D'de o da aynı makinada 2 kere denk geldik (devre kartı yanmış) o yüzden ben de paranoyak bakıyorum ama 5D'mde eski ve yeni çiplerden en az 10 tane geçti ve hiç sorun yaşamadım, benzer şekilde başka 2 tane daha 5D'de kullanıldı, 350D, 400D, 40D'de de sorunsuz kullananlar var. Riski kullanıcıya ait olmakla birlikle sorun yaşamayan sayısı çok daha fazla olduğu için ben kullanımında sakınca görmüyorum. Çipi kendiniz takıyorsanız dikkat etmenizde yarar var, bir de çipli adaptörü takarken lens kurtarma düğmesine basmamak lazım çünkü bu şekilde çipi pinlerin arkasına götürenler mevcut
----------------------------------------------
Sonuçta bende size katıyorum, Chipli adaptörler ile sıkıntı yaşanması olanağı yok denecek kadar az, sıkıntı yaşadığını söyleyenenler ise genelde chipin sonradan yapıştırılmasından kaynaklanan hatalardan olduğunu düşünüyorum.
Merbabalar bende miranda 50mm f1,4 var bu lens için m42 adaptör alsam canon 550d ye bağlayabilirmiyim ? yoksa m42 lensler farklı bir sınıfmı oluyor bana biraz bilgi verebilirseniz sevinirim bu işlerde yeniyim google da aradım taradım miranda lensim m42 mi değilmi bulamadım bir türlü.
arkadaşlar merhabalar, hazır konu güncelken yeni konu açmadan benimde sorum var;
şu an kullandığım ekipmanım Olympus, M42 ve Olympus Om eski lensleri bende kullanıyorum...
sorum şu : M42 vidalı ve Olympus OM bayonetli lenslerimi tabi uygun adaptörler ile Canon (550d, 600d, 50d, 60d, 7d, 5d, 5d mII ) yazdığım modellerde sorunsuzca kullanabiliyormuyuz ?
Lensiniz Miranda bayonet dolayısıyla bulabilirsiniz Miranda/Eos optikli adaptörle Canon 55d de kullanabilirsiniz ancak miranda objektiflerin, (Register Distance’ aynı zamanda ‘Flange to Back Distance’ olarak da geçer yani ) gövdedeki bayonetin en dış yüzeyinin gövdedeki optik algılayıcının ya da filmin bulunduğu düzleme olan mesafesi 41.5 mm dolayısıyla R.D. mesafesi 44 mm olan Canon da sonsuza ( çok yakın mesafe haricine) netleyemezsiniz,
Lensiniz solingor miranda ise lensiniz T2 veya T4 bayonet olup, zorda olsa adaptör bulmanız mümkün olabilir,
Lensinizi miranda /micro 4/3 adaptör ile micro 4/3 makinalarda rahatlıkla kullanbilirsiniz.
Konu evrendemir tarafından (18.January.2013 Saat 00:38 ) değiştirilmiştir.
Bana sonsuza netleme lazım yıldız fotoğrafları çekmeye çalıştığım için bu şart. En iyisi 50mm lik bir m42 alıp adaptörle bağlamak.Çeşitli alışveriş sitelerien baktım bazı eğitim sitelerinde 100 tl ye çok rahat bulursunuz demişler. Bakındım pek bulamadım. Kredi kartı ile Türkiyeden alabileceğim güvenilir siteler varmı bildiğiniz ? Sinopta olduğum için burda fotoğrafla alakalı pek birşey yok ne yazikki internetten almak durumundayım.