CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi
Status
Offline
promete Nickli Üyeden Alıntı
"Ucuz" kavramını burada yanlış kullanmışsınız diye düşünüyorum. Biri vergili, diğeri vergisiz; biri yasal, diğeri illegal desek daha doğru olur.
Burdan yola çıkarak şunu söylemek isterim,
Alış verişi 3'e ayırmamız gerekiyor,
1 - Yurtdışından alış veriş
2 - Yurtiçi ''vergileri ödenmiş alışveriş''
3 - Yurtiçi Kaçak alış veriş.
Başlığı açan arkadaşın sorusu 1nci konuya giriyor ve 1nci konuda yurtşından alış-veriş yaptığımızda vergisini ödüyoruz (ilgili ülkenin vergilerine göre)ve bazı urunlerde uluslar arası garanti kapsamında alıyoruz ve bizim vergi sistemimize göre daha ucuz olduğu için daha uygun fiyatlara alıyoruz ve yasal urun alıyoruz.
Yukarıda bahsedilenler 3ncü başlıktır, x şahsın gizli yollardan ülkeye ürün sokması ve vergi ödemeden satış yapması. Bunun yapılması ürünü ucuz tutup satış yapılması anlamına geliyor, alıcıda haliyle uygun urune kaçıyor.
Yine siyasete girmeden şunu söylemek lazım, gelir seviyesi yuksek ulkelerde vergilerin düşük olması alım gücünü arttırıyor,
Örnek olarak X bir ülkede garson 500 alırken vergi %10 ama diğer ülkede garson 1000 alırken vergi %2 bu durumda alım gücü yüksek ve herşeye ulaşabilir, tüketebilir bir toplum oluyor.
Peki maaşların bukadar az, gelirin bu kadar düşük ve vergilerin bu kadar yuksek olan ülkelerde diğer ülkedeki insanlar gibi yaşama hakkı yokmudur? Daha çok çalışarak daha az para kazanmak ve kazandığının daha cogunu devlete odemek vatandaşın hakkımıdır?
Yıllardır gördüğümüz gibi bazı ülkelerde vergiler, yol-su-elektrik olarak geri donmekte ve ardından bunlar yapıldı diye yine zam ve yine vergiler yukseltilmekte.
Böyle bir toplum içerisinde yaşayan insanların 1nci veya 3ncü maddeye kayması dogaldır.
Ve eminimki 2nci maddedeki dükkanda çalışan ve belki de sahibi bile 1nci ve 3ncü maddeden yararlanır.
Konu Huysuz tarafından (10.April.2012 Saat 13:22 ) değiştirilmiştir.
Parmak Cenneti Gösterdiğinde Parmağa Bakan Ahmaktır...