sevgili Ömer ilk sayfadan sonuna kadar sabırla tüm fotoğraflarını izledim. tek tek eleştiri istemişsin ama izninle ben tüm portföy üzerine kişisel izlenimimi aktarmak isterim. hani kullandığımız ürünlerin pozitif ve negatif puanlamaları gibi
pozitif: bence, olması gereken gelişmeyi gösteriyorsun.
negatif demiyelim de henüz eksik olan:
bence fotoğraflarının başta grafik kompozisyonu olmak üzere pek çok yönünü göz ardı ediyorsun. herşey altın oranlar kuralından ibaret değil. örnek vermek gerekirse:
şu anda numarası aklımda değil ama istanbul da doğum gününde kompak makina ile çektiğin foroğrafta çimen o kadar çok yer kaplamış ve YEŞİİL! diye bağırıyor ki -abartmıyorum-MUHTEŞEM peyzaj güme gitmiş. dengeyi sadece alan değil kontrast ve renk olarakta oluşturmak gerek. o fotoğrafta yeşili o renk ve tonda kullanacaksan incecik bir çizgi olarak bile fazla gelebilir, vs vs,
bir arkadaşım, kadrajın sağına yerleşmiş saldırgan kedi örneğini vermişti. önerme olarakta ya kesmeseydin ya da hedefi kadraja alsaydın demişti. ya da 174 numarada inanılmaz renkler ve malzeme gene kadraj-kompozisyon özensizliğine kurban gitmiş, kimsenin dikkatini bile çekmemiş. kompozisyonun grafik anlatımı tam da bu, yoksa iyi yazılmış ama kötü ciltlenmiş romanda kayan satırların okunamaması gibi bir eksiklik duygusu kaplıyor izleyeni.
eskiden kurslarda bir eğitmen nezaretinde herkesin önünde slayt gösterimi yapılır, her gösterimde onlarca slayt çöpe giderdi. senin bu başlık altında fotoğraflarına eleştiri istemen bana o kursları anımsattı. günümüzde amatör eğitmen bulmak zor; profesyonel olanlardan da bunca zahmetli bir işi istemek insafsızlık olur. nacizane bir önerim olacak. her fotoğrafın için sen de bir eleştiri yaz, paylaşalım. biz de hem fotoğrafına hem de eleştirine varsa iki çift söz edelim. hatta bunu bir format altına alalım. fotono1 adlı sitede editörler, her bir fotoğraf için detaylı yorum yazarken şu başlıkları kullanıyorlar:
ilk etki
kompozisyon
konu, anlatım ve mesaj gücü
çekim ve düzenleme tekniği
yaratıcılık, sıradışılık ve özgünlük
yalınlık sunum ve genel başarısı
bizler, kolayına kaçıp ilk etki ve genel başarısını söylediğimizde ne sana ne de bu forumu okuyanlara bir faydası olmayacak gibime geliyor.
başarılarının çok kısa sürede ödüllenmesini dilerim. sevgilerimle
Abi hepsine mi baktın? Ben bile bakmıyorum nerdeyse
Eleştirin için teşekkür ederim. Düzenleme kısmında pek de iyi olduğum söylenemez malesef. Sürekli yeni bişeyler deniyorum ve bu yüzden ayarı daha tutturamıyorum fazla
Kadraj kompozisyon olarak ilerlediğim kanaatindeyim. İlk baştakilere nazaran daha oturaklı şeyler peşindeyim en azından.
Roman örneğine katılıyorum. Bu yüzden satırların kaymaması için daha pol pratik ve daha farklı yaklaşımlarla ilerlemeye çalışıyorum
Bir kez daha teşekkür ederim
Gerekirse kefen başa sarılır.
güzel bir arşiv. evrim belgeseli gibi
bizler amatörüz. öte yandan bu işin üniversitede eğitimi veriliyor. aradığımız sorulara akademik yanıtlar bulacağız. öte yandan beğeni çıtası da gün geçtikçe yükseliyor. adamların ders programlarına göz atmanı öneririm
Fotoğraf Bölümü
Portreye devam
264
265
266
267
biraz aceleye geldiği için fazla bi yönetim olmadı. tanımadığım bi insandı kendisi... bi dahaki sefere çok daha iyilerini koycam kendisinin
Gerekirse kefen başa sarılır.
Konu SdfISIK tarafından (08.September.2011 Saat 15:35 ) değiştirilmiştir.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
portrelerdeki tonlamalar biraz sepia dadında olmuş. hadi beni çeksen tamam tarihi foto diycez de..
flaş kullanmadın sanırım. flaşa acımıycan, flaş ışığı ucuz..
Sedef Hanım, teşekkür ederim
promote, flaşım malesef mevcut değil Tonlamaları pek beğenmediniz sanırım... Nasıl birşeyler daha iyi olurdu sizce?
Gerekirse kefen başa sarılır.
Evet ben kurcukladım biraz PSde, modelli çekimlerde bu tarz tonlamalar hoşum gidiyor benim
Doğal derken?
Gerekirse kefen başa sarılır.
Bende bu tonlamaları çok severim ama daha hiç yapamadım. Ellerinize sağlık ben çok beğendim
- Canon EOS 500D
- Canon EF 50mm f/1.8 II
- Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 Macro
- Sigma AF 70-300mm f/4-5.6 DG APO Macro
iyi, güzel de makinaların el kitaplarındaki "overexposure" örnekleri gibi olmamış mı? kızcağızın üzerindeki elbisenin detayı kaybolmuş. 265 te flare oluşmuş. karşıdan ışık hep riskli iş. hadi bir tartışma konusu daha: portre, karşıdan ışıkla çekilmeli midir?
doğal derken, yaprak fotoğrafındaki gibi, o çok güzel değil mi?
Merhabalar. Öncelikle makro fotoğraflarınızı çok beğendim. Ellerinize sağlık
Yeni konu açamıyorum daha o yüzden size bir sorayım dedim Jupiter9 85mm f/2 yi ters bağlama adaptörü ile 450Dye bağlasam zor da olsa iyi bir sonuç elde edilebilir mi? Yoksa 18-55 kit lense mi bağlayayım?
ben cevap veriyim ömer alp gelince daha ayrıntılı açıklar
85mm objektifi bağlarsanız 85/50= 1.7 kaç büyütme sağlarsınız ki gerçek makro değildir (gerçek makro 1:1'den başlar)
18-55 ile seçeceğiniz mm değerini mm değeriniz/50 ile bulur hesaplarsınız makro çekecekseniz kısık diyaframla çalışmak zorunda olacağınızdan flaşınz varsa kullanmanız yoksa ednmeniz gerçekten iyi olacaktır.
Canon EOS 5D
Kürşat sus.. Cidden sus... Hiç bişey öğretemedik mi sana
Doğru olanı söylüyorum:
Tarık Bey, beğeniniz için teşekkür ederim evvela. Jupiter 85mm ters bağlarsanız FF makine de 50/85den 0.6:1 gibi bir büyütme verir. Lakin odak normallere göre daha uzakta kalacağı için pek bi işe yaramaz. Işık açısından da sorun çıkarır. 18-55 için ise çok iyi makro lens olur. 50/18 den 3:1 yaklaşma alırsınız. Bir de crop faktörü ile x1.6 dan 5:1e yakın bir büyütme alırsınız.
Gerekirse kefen başa sarılır.
Teorik konuşuyorum cropda. Kullanmadım. Üstadlarım böyle söyledi ben aktarıyorum sadece
Gerekirse kefen başa sarılır.