Selamlar arkadaşlar..
Özel ilgi alanım ve sürekli araştırma halinde olduğum fotoğraflar silsile ile yapılam Timelapse yani zaman atlama teknii..
Normalde bir tür video tarzı olan bu teknik ile belirli bir sistematik şekilde çekilen karelerin belli koşullarda birleşimini yaparak atlama ile video oluşturma tekniğidir. Yani normalde 1 saniyelik video için video kameralar (yavaş ve hızlı çekim videolar haricinde) 24 kare fotoğraf çeker ve birleştirir bizlere de 1 saniye video olarak karşımıza çıkar.
Ancak Timelapse de 24 kareden 1 saniye video alınmakta ancak her kare farklı değerlerde yani diyafram ve enstantane değerinde olduğundan bizlere hızlandırılmış bir hayat akışı sunmaktadır.
İlkin bu işte ustalardan olan Mark Thorpe'nin hazırlamış olduğu videoyu sonuna dek izlenmesini tavsiye ediyorum..
Görüleceği üzere sabir bir noktadan odaklama noktası ayarlandıktan sonra Auto focustan çıkılmış olup ( Video da Mark3'e Nikon 14/24 takarak diyafram değeri SIFIR göstermekte) manuel modda çekimlere başlanıyor..
Not: Timelapse yapmak için mutlaka tripod bulunmalı, titreşim önlenmesi için sarsıntı yaratacak hertürlü askı aparat çıkartılmalıdır.
Daha sonra seri çekimlerle çekime başlanır. Ancak video da ki gibi illa slider olması şart değildir. Slider'in olması bizlere hareketli görüntü sunmakta videoda sabir noktadan sağa-sola kayma olmakta, kızaklı sliderlarda ise hem sağa sola hemde yanlara doğru hareketler elde etmemize olanak sağlar. Ancak ekipmanları olmayan arkadaşlarımız ise bunu birçok programlarla yapabilmektedir.
Slider Örneği:
Ancak bu videoda uzun zamandır araştırdığım ancak bulamadığım bir altın nokta gördüm. Genelde timelapse ile uğraşan yabancı dostlarımız genelde bu konuda yardımcı olmamakta konu şudur "gündüzden geceye geçerken ayarlama nasıl olmalı?" sorusu çok önemlidir. Ancak yine video bu konuda bize bunu göstermekte
(videonun 6:45 saniyesinde)
https://youtu.be/yrSuWzBXO_c?t=6m45s
ışık geçişinde yani gündüzden geceye geçerken yapımcı sürekli pazometreyi kontrol etmekte ve sıfırın altına düştükçe enstantane saniyesini arttırmakta ve pazometreyi sıfıra yakın tutmaktadır.
Görüleceği üzere videonun ilerleyen safhalarında video işleme ile ilgili programları da anlatmaktadır. Bu konuyu daha sonra işleyelim..
Şimdilik bu kadar teşekkürler..
Yorumlarınızı katkılarınızı beklerim..
Yazar: @avmbk