Merhaba arkadaşlar,
bu başlıkta, artık günümüzde adeta yerleşik bir kültür haline gelen "Toplumsal Olaylar"ı çekim teknikleriyle ilgili naçizane bir kaç fikrimi paylaşmak istiyorum.
Elbette ki sizlerin ve deneyimli arkadaşların da fikirleri başlığı daha iyi bir yere taşıyacaktır.
Ben kendi yaşadıklarımdan ve gördüklerimden yola çıkarak bazı maddeleri paylaşarak konuya başlayayım.
*Ekipmanınızı ve yeteneklerini en heyecanlı zamanlarda dahi ona hakim olacak şekilde tanıyın;
enstantane, diyafram ve iso gibi konular makinenizde tamamiyle hakim olduğunuz bir tecrübeye ulaşmış olsun.
*Kendiniz ve ekipmanınızın güvenliğine her zaman dikkat edin.
*Güvenli ancak rahat kıyefetler giyinin. Özellikle hızlı koşmanıza engel olabilecek türden ayakkabı modelleri yerine spor tarzda ayakkabı tercih edin.
*Gösteri öncesi enerji verici hafif gıdalar almaya özen gösterin, tabiri caizse kendinizi tıka basa doyurmayın. Gösteri esnasında su ihtiyacınızı azar azar içerek giderin.
*Göstericiler aleyhinde bir delile dönüşmemesi için kişilerin yüzlerine değil konuya odaklanın ve konuyu fotoğraflayın.
*Bellek kartınızın yeterli kapasitede olduğuna emin olun ve şiddetli çatışmalarda her anın büyük önem taşıması ihtimalinden dolayı makinenizi seri çekim modunda kullanın.
*Farklı açıları çekebilmek için zoom lens kullanın.
*Gösteri yapılacak alana hakim olun, acil durumlarda alandan nasıl çıkabileceğinizi önceden planlayın.
*Göstericilerin taleplerini ve meydanlara çıkış amacını öğrenin, bu onların davranışlarını anlayabilme ve öngörebilme şansınızı artırır.
*Biber gazı ve benzeri gazlara maruz kalmanız durumunda gaz, bulunduğunuz ortama yayılmadan önce nefesinizi toplayın ve gaz,
bulunduğunuz ortama yayıldıktan sonra nefes almayın, ciğerlerinizdeki nefesi azar azar dışarı vererek ortamdan uzaklaşın.
*Polis ve diğer güvenlik kuvvetlerini onlara yakın olarak fotoğraflamayın, herhangi bir örgütle bağlantılı olmanız şüphesiyle göz altına alınabilirsiniz.
*Göz altına alınma durumunda ad ve soyadınızı yüksek sesle ve sıklıkla söyleyin. Karakola gittiğinizde avukatınız olmadan hiç bir belgeyi imzalamayın.
*Ortamdaki diğer basın mensuplarıyla yakın olmaya çalışın.
*Tanımadığınız hiç bir kimseyle dostça da olsa bir diyaloğa girmeyin.
*Gösteriye yalnız gitmediyseniz acil durumda kaçılacak yerleri bir kaç dakika arayla birbirinize söyleyin. Mekan değişimlerinde muhtemel acil kaçış noktalarını ivedilikle belirleyin.
*Gösterinin başından sonuna kadar her farklı durumuyla fotoğraflayın. Göstericilerin amacı, gösteri şekli, mekan, muhtemel polis müdahalesi ve gösterinin nasıl bitirildiği fotoğraflarınızdan okunabilsin.
*İlk çatışma, ilk müdahale ve diğer belli kırılma anlarını gözlemlemek için ortama ve kitlenin potansiyellerine sürekli hakim olmaya çalışın.
Ethem Sarısülük, Ankara'da Haziran Direnişi'nin başladığı 1 Haziran' günü ilk barikatı kuruyor;
Ankara'da Haziran Direnişi,
ODTÜ Ormanı'ndan yol geçirilmesine karşı eylem;
Sağlıcakla...