CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 9 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 9 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree15Likes
  • 9 Post By
  • 6 Post By gorkemkeser

Konu: Toplumsal olaylari çekim önerileri...

  1. #1
    Ahmet Yeşil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ... ...
    Makina:
    Hasselblad 501cm, Leica M6 TTL, Canon 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    03.July.2010
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    44
    Mesajlar
    2,987

    Standart Toplumsal olaylari çekim önerileri...

    Merhaba arkadaşlar,

    bu başlıkta, artık günümüzde adeta yerleşik bir kültür haline gelen "Toplumsal Olaylar"ı çekim teknikleriyle ilgili naçizane bir kaç fikrimi paylaşmak istiyorum.

    Elbette ki sizlerin ve deneyimli arkadaşların da fikirleri başlığı daha iyi bir yere taşıyacaktır.

    Ben kendi yaşadıklarımdan ve gördüklerimden yola çıkarak bazı maddeleri paylaşarak konuya başlayayım.

    *Ekipmanınızı ve yeteneklerini en heyecanlı zamanlarda dahi ona hakim olacak şekilde tanıyın;
    enstantane, diyafram ve iso gibi konular makinenizde tamamiyle hakim olduğunuz bir tecrübeye ulaşmış olsun.

    *Kendiniz ve ekipmanınızın güvenliğine her zaman dikkat edin.

    *Güvenli ancak rahat kıyefetler giyinin. Özellikle hızlı koşmanıza engel olabilecek türden ayakkabı modelleri yerine spor tarzda ayakkabı tercih edin.

    *Gösteri öncesi enerji verici hafif gıdalar almaya özen gösterin, tabiri caizse kendinizi tıka basa doyurmayın. Gösteri esnasında su ihtiyacınızı azar azar içerek giderin.

    *Göstericiler aleyhinde bir delile dönüşmemesi için kişilerin yüzlerine değil konuya odaklanın ve konuyu fotoğraflayın.

    *Bellek kartınızın yeterli kapasitede olduğuna emin olun ve şiddetli çatışmalarda her anın büyük önem taşıması ihtimalinden dolayı makinenizi seri çekim modunda kullanın.

    *Farklı açıları çekebilmek için zoom lens kullanın.

    *Gösteri yapılacak alana hakim olun, acil durumlarda alandan nasıl çıkabileceğinizi önceden planlayın.

    *Göstericilerin taleplerini ve meydanlara çıkış amacını öğrenin, bu onların davranışlarını anlayabilme ve öngörebilme şansınızı artırır.

    *Biber gazı ve benzeri gazlara maruz kalmanız durumunda gaz, bulunduğunuz ortama yayılmadan önce nefesinizi toplayın ve gaz,
    bulunduğunuz ortama yayıldıktan sonra nefes almayın, ciğerlerinizdeki nefesi azar azar dışarı vererek ortamdan uzaklaşın.

    *Polis ve diğer güvenlik kuvvetlerini onlara yakın olarak fotoğraflamayın, herhangi bir örgütle bağlantılı olmanız şüphesiyle göz altına alınabilirsiniz.

    *Göz altına alınma durumunda ad ve soyadınızı yüksek sesle ve sıklıkla söyleyin. Karakola gittiğinizde avukatınız olmadan hiç bir belgeyi imzalamayın.

    *Ortamdaki diğer basın mensuplarıyla yakın olmaya çalışın.

    *Tanımadığınız hiç bir kimseyle dostça da olsa bir diyaloğa girmeyin.

    *Gösteriye yalnız gitmediyseniz acil durumda kaçılacak yerleri bir kaç dakika arayla birbirinize söyleyin. Mekan değişimlerinde muhtemel acil kaçış noktalarını ivedilikle belirleyin.

    *Gösterinin başından sonuna kadar her farklı durumuyla fotoğraflayın. Göstericilerin amacı, gösteri şekli, mekan, muhtemel polis müdahalesi ve gösterinin nasıl bitirildiği fotoğraflarınızdan okunabilsin.

    *İlk çatışma, ilk müdahale ve diğer belli kırılma anlarını gözlemlemek için ortama ve kitlenin potansiyellerine sürekli hakim olmaya çalışın.


    Ethem Sarısülük, Ankara'da Haziran Direnişi'nin başladığı 1 Haziran' günü ilk barikatı kuruyor;




    Ankara'da Haziran Direnişi,







    ODTÜ Ormanı'ndan yol geçirilmesine karşı eylem;







    Sağlıcakla...










    Konu Ahmet Yeşil tarafından (04.June.2014 Saat 00:04 ) değiştirilmiştir.
    İNTERNETİME DOKUNMA!

  • #2
    ozsir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Özşir Bölükbaşı
    Makina:
    SONY A7II, SONY A6000, ZENIT 412 DX, CANON 650 (ANALOG) SONY 28-70MM, SONY 24-240MM, SONY 50MM, SONY 16-50MM, SONY 30MM MACRO, SONY 55-210,K&F ADAPÖR AF EOS TO E MOUNT, GODOX V350S, NISSIN I40, MANFROTTO ADVANCED, HELIOS 44M-4, JUPITER 37AM, ZENITAR 50-2, ZENITAR 50-3.5, PENTACON 200MM, REVUONEN 24-70, REVUONEN 70-200, PORST 35MM , CANON 38-76, ZEIS 50-1.8
    Üyelik tarihi
    23.January.2013
    Nereden
    MALATYA / ANKARA
    Mesajlar
    1,289

    Standart

    en güzeli diayoloğu polisle kurun, başınıza iş gelmez. polisin taraftan göstericileri çekerken kadraj daha güzel oluyor tüm sahne olabiildinice karşınızda oluyor. aman atılanlara dikkat. riskli yerlerde avm iş hanı balkon ve terasları zoom lensle hatta tripdla konuçlanabilecek yerler..yine Ahmet beyin belirttiği gibi basın mensuplarına yakın olun. mümkünse fotoğrafçı yeleği kullanın.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #3
    mosaique - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Çağrı
    Makina:
    5D MKIII + 28mm
    Üyelik tarihi
    16.May.2013
    Nereden
    Ankara
    Yaş
    40
    Mesajlar
    633

    Standart

    Çok faydalı ve gerekli bilgiler. Başta giderim çekerim diye düşünüyorsunuz ama muhtemelen yaptığınız ilk çekimden sonra bu önerilerin önemini kavrıyorsunuz.

    Benim de takıldığım başka bir nokta var. Polisin bir şekilde müdahele ettiği durumlarda kendimi basın mensuplarının yanında buluyorum. Ne zaman kendimi olayın içine atsam ya maskem olmadığından gazdan aşırı etkilenip geri çekildim, ya da ayağıma bacağıma bir kaç kez gaz fişeği yiyip kaçtım. 24-105 ile çektiğim fotoğraflara baktığımda uzaklaşıp 105 ve civarında tele çektiğim kareleri hiç sevemedim. Ama olayın içindeyken ve yakınken 24mm civarı çektiğim kareleri sevdim. Dolayısı ile ben kendi adıma bundan sonra geniş açıda sabit kalmaya çalışacağım. Bunun için bir 28mm edindim.

    Başka bir konu da bizim gibi olayları fotoğraflayan profesyonel olmayan diğer arkadaşlar. Polis müdahelesi olsun olmasın, enteresan bir şekilde bu arkadaşların hep beraber durduklarını görüyorum. Belki bana öyle denk geliyor. Bu hem iyi hem kötü bir şey. Bu durumda muhtemelen çektikleri fotoğraflar, benzer noktalardan çekilmiş benzer fotoğraflardır. Ayrıca ilginç bir şeyler ararken avcı gibi dolaşan bu arkadaşlar, aradıkları şeyi buldukları anda hep beraber deklanşöre yükleniyorlar ve konuyu sarıyorlar. Konu olan kişi ya da grup da fotoğraflandığının bilinciyle başka bir boyuta geçebiliyor. Kısacası şunu demek istiyorum, bu olaylarda fotoğraf çeken gençlere bakıyorum da, bir şeyler aktarmak derdinden çok, o an orda fotoğraf çekiyor olmanın çekiciliği ile orada bulunuyor gibiler. Herkes için söyleyemem elbet, yanlış anlaşılmasın.

    Son olarak benim Ahmet 'in söylediklerine ek olarak söyleyebileceğim, basın mensuplarına yakın olmak faydalı olmakla beraber, arada da güvenliğinizi sağlayarak risk aldığınızda da iyi kareler elde ettiğinizi göreceksiniz.











  • #4
    Crocs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ahmet Ergun Doğan
    Makina:
    hangisini kullanmıyorum ki
    Üyelik tarihi
    09.December.2011
    Nereden
    Yalova
    Yaş
    31
    Mesajlar
    1,252

    Standart

    Değerli ve güzel bir yazı olduğunu düşünüyorum. Ahmet Yeşil'e de bu yazıdan dolayı teşekkür ederim
    ekipmana dikkat etmemenin zararlarını bir 550Dyi kaybetme riskiyle karşılaşarak yaşadım gezi parkında ne yazık ki. biber gazından kaçarken yüzümü rennie'li suyla yıkamam gerekti hiçbirşey göremiyordum nefes alamıyordum resmen yüzümü yıkarken tüm rennie'li su 550Dnin üzerine döküldü. Hala çalışıyor hiçbir sorunu yok ama tuşları kıtır kıtır sesler çıkıyor hala.










    Okunmuş Vizör

  • #5
    gorkemkeser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    görkem keser
    Makina:
    canon eos 450 d
    Üyelik tarihi
    02.February.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    37
    Mesajlar
    772

    Standart

    iki body biri geniş biri zoom. basın kartı kurumsal, sağlam kask ve gaz maskesi. molotof olan yerdeyseniz eylemciler tarafında takılın. polis en fazla gaz, kapsül atar ama molotoftan kurtulamazsınız. insanların yüzünü çekmeyin başları belaya girmesin. okmeydanı, gazi mahallesi gibi yerlerdeyseniz balkona falan tepeye çıkmayın. polis havaya ateş ediyor çünkü. net bağlantılı bir telefon unutmayın. nerede ne var anlarsınız. aslında bunlara gerek yok basın mensubu değilseniz ya da bir yere bağlı değilseniz gerek yok böyle bir atraksiyona ama illa giricem diyorsanız en önemlisi kafanızı ve gözünüzü koruyun. gaz gelince nefesinizini tutun kaçabildiğiz kadar kaçın. maskeye güvenip tam gaz içinde kalınca bişey olmaz demeyin oluyor kaskı ve gaz maskesini çantaya tutturmak için aparatlar alın. yedek pil ve kart olsun. hatta bir karta önemsiz şeyler çekin eylemde öylesine kareler onu saklayın yanınızda. atıyorum pankart falan ama basit kareler bi 10 tane çekin çünkü polis asıl kartı isterse hemen çıkarır bunu verirsiniz. ya da el çabukluğu bunu takıp gösterirsiniz burası biraz el çabukluğu. çok fazla tek takılmayın özellikle bilmediğiniz yerde. eylemciler herkese yandaş olarka baktığı için bir anda saldırırlar ne olduğunu anlamazsınız. eylem saatinden bir iki saat önce gidin bazen bir anda olaylar kopuyor. yedek tshirt atın çantaya. . havaya bakmayın yağmurluk işe yarar tomanın suyundau özellikle. body koruyun. ek ekipmanlarr kılıflar falan var olmadı naylondan falan bişey yapın. toma suyu kullanılmaz hale getiriyor. su koruması var demeyin. ne üst sınıf makinalar heba oldu düzeltemediler. ben gaz olmasa da plastik mermi gördüğüm an takıyorum gözüme. maskenin göz kısımına dikkat edin plastik mermi kör ediyor biliyorsunuz. dandik maskeler almayın. kask alırsanız press stickerı hazrılayıp yapıştırın. ben çok çıkardım evde duruyor yağmurda gidiyor ama hemen yenisni yapıştırıyorum. 2 lira 6-7 tane kocaman press yazısı pcde hazırlarsınız. aslında en önemlisi niye çkeiyorsanız macera içinse gerek yok bungee jumping yapın. ama benim derdim var gerçekten kendimi kötü hissediyorum bişiler yapmak istiyorumsa yapılaacak farklı şeyler var illa fotoğraf çekmenize gerek yok. ama illa çekicem diyorsanız dediğim gibi basın kartı, kurum kartı önemli. reuters muhabirlerine bile kartı olmalarına rağmen bu değil başka kart göster diyebiliyorlar.










    Canon EOS 450D | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II | Canon 50mm f1.8 II | Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM

  • #6
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    aa
    Makina:
    aa
    Üyelik tarihi
    29.March.2013
    Nereden
    aa
    Mesajlar
    110

    Standart

    Alıntı gorkemkeser Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    iki body biri geniş biri zoom. basın kartı kurumsal, sağlam kask ve gaz maskesi. molotof olan yerdeyseniz eylemciler tarafında takılın. polis en fazla gaz, kapsül atar ama molotoftan kurtulamazsınız. insanların yüzünü çekmeyin başları belaya girmesin. okmeydanı, gazi mahallesi gibi yerlerdeyseniz balkona falan tepeye çıkmayın. polis havaya ateş ediyor çünkü. net bağlantılı bir telefon unutmayın. nerede ne var anlarsınız. aslında bunlara gerek yok basın mensubu değilseniz ya da bir yere bağlı değilseniz gerek yok böyle bir atraksiyona ama illa giricem diyorsanız en önemlisi kafanızı ve gözünüzü koruyun. gaz gelince nefesinizini tutun kaçabildiğiz kadar kaçın. maskeye güvenip tam gaz içinde kalınca bişey olmaz demeyin oluyor kaskı ve gaz maskesini çantaya tutturmak için aparatlar alın. yedek pil ve kart olsun. hatta bir karta önemsiz şeyler çekin eylemde öylesine kareler onu saklayın yanınızda. atıyorum pankart falan ama basit kareler bi 10 tane çekin çünkü polis asıl kartı isterse hemen çıkarır bunu verirsiniz. ya da el çabukluğu bunu takıp gösterirsiniz burası biraz el çabukluğu. çok fazla tek takılmayın özellikle bilmediğiniz yerde. eylemciler herkese yandaş olarka baktığı için bir anda saldırırlar ne olduğunu anlamazsınız. eylem saatinden bir iki saat önce gidin bazen bir anda olaylar kopuyor. yedek tshirt atın çantaya. . havaya bakmayın yağmurluk işe yarar tomanın suyundau özellikle. body koruyun. ek ekipmanlarr kılıflar falan var olmadı naylondan falan bişey yapın. toma suyu kullanılmaz hale getiriyor. su koruması var demeyin. ne üst sınıf makinalar heba oldu düzeltemediler. ben gaz olmasa da plastik mermi gördüğüm an takıyorum gözüme. maskenin göz kısımına dikkat edin plastik mermi kör ediyor biliyorsunuz. dandik maskeler almayın. kask alırsanız press stickerı hazrılayıp yapıştırın. ben çok çıkardım evde duruyor yağmurda gidiyor ama hemen yenisni yapıştırıyorum. 2 lira 6-7 tane kocaman press yazısı pcde hazırlarsınız. aslında en önemlisi niye çkeiyorsanız macera içinse gerek yok bungee jumping yapın. ama benim derdim var gerçekten kendimi kötü hissediyorum bişiler yapmak istiyorumsa yapılaacak farklı şeyler var illa fotoğraf çekmenize gerek yok. ama illa çekicem diyorsanız dediğim gibi basın kartı, kurum kartı önemli. reuters muhabirlerine bile kartı olmalarına rağmen bu değil başka kart göster diyebiliyorlar.
    Görkem abi dediklerine aynen katılıyorum. Ben de şu an gazetecilik öğrencisiyim ve toplumsal bir olay olduğunda orada bulunmaya çalışıyorum. Basın kartı konusunda ise aklım karışık biraz. Şu an sarı basın kartı almam mümkün değil. Tanıdığım yerel bir gazeteden kart çıkardım ama ne derece işe yarar bilemiyorum. Şu ana kadar soran olmadı ayrıca kullanmaya ihtiyaç duymadım. Sen bu konuda fazlasıyla tecrübelisin. Sence bu kart bir işe yarar mı ya da nasıl bir şey temin etmeliyim? İstersen fotoğrafını mesaj atabilirim. Senin bilgilerin benim için çok önemli. İyi forumlar.











  • #7
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Çağrı Güngör
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    23.June.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    31
    Mesajlar
    27

    Standart

    çok faydalı bilgiler özellikle benim gibi yeni başlayanlar için teşekkürler.











  • #8
    Çaylak Üye

    Status
    Offline
    İsim
    Yakup Çabuk
    Makina:
    Canon 5D Mark III-24-105
    Üyelik tarihi
    07.March.2010
    Nereden
    Istanbul
    Mesajlar
    8

    Standart

    Emeklerinize sağlık güzel bilgiler. İstanbul'da foto muhabiri olarak görev yapmaktaydım ve bir süredir de Diyarbakır'dayım. Toplumsal olaylarda aşağıda yazılan her şey doğru ve uygulanması gerekenler fakat Diyarbakır'da ise bu durum tam tersi işliyor. İlk olarak burada polislerin yanında durmak tamamen güvensiz ve maske hiçbir şekilde takamıyorsunuz (polis sandıkları için). Buradaki konjöktür tamamen İstanbul'dan farklı olduğu için izlediğiniz yol daha farklı oluyor. Hele ki benim gibi beyaz yüzlü İstanbullu iseniz size polis gözüyle bakılmanız işinizi yapmanızı daha da zorlaştırıyor. Kısaca toplumsal olaylarda bulunduğunuz yerin önce stratejik analizini yapıp kendinizi hem güvene almalısınız ve ona göre de en iyi kareleri alacağınız konumu belirlemelisiniz. Yeri geldi Cizre'de YDG-H lıların arasında onlar gibi gezdik yeri geldi şehir içinde PKK sempatizanlarının arasında onlar gibi davrandık. Her zaman polisin yanında olmak maalesef işinizi iyi yapmanızı sağlamıyor. Ekipman konusuna değinmiyorum arkadaşlar çünkü aşağıda o konuyu gayet güzel işlemişler..











  • #9
    Fahrenheit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Berk T.
    Makina:
    Canon EOS 60D
    Üyelik tarihi
    12.October.2012
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    4

    Standart

    hoş kareler, tebrikler











  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •