Alýntý merdoglu Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
Hayýrlý olsun, aramýza hoþgeldiniz
Bu sitede aradýðýnýz hemen hemen her türlü bilgiye ulaþabilirsiniz. Bende sizin þu anki durumunuzu 8 ay önce yaþamýþ biri olarak size bir-iki tavsiyede bulunabilirim.
Öncelikle fotoðraf makinesiyle ilgili temel terimlerin ne anlama geldiðini siteden okuyarak öðrenin. Misal olarak; ISO, Alan Derinliði, Diyafram, Ensantane vs. gibi.
Sitede bununla ilgili bir çok konu mevcut.Ayrýca Kutay Kösem'in bu tür temel konularla ilgili çok güzel videolarý var, tavsiye edebilirim.
Bir diðer tavsiyem makinanýzdaki Auto moduna fazla bulaþmadan AV ve TV Modlarýnda bol bol fotoðraf çekin, zamanla hangi tür ayarlarda daha güzel sonuçlar alacaðýný kendiniz anlarsýnýz zaten.
Lens konusunda ise þu aþamada kesinlikle baþka bir lens almanýzý önermiyorum. Elinizdeki 18-55mm kit lens özellikle IS II modeliyse bir süre sizi idare edecektir. 3-4 ay sonra zaten ne tür bir lense ihtiyacýnýz olduðunu kendiniz anlarsýnýz. Bende kit lens ile baþladým, bir süre baþka lens almadým ve bir çok konuda benim iþime yaradý bu lens. Bir süre sonra çektiðim fotoðraflarýn büyük çoðunluðunun portre olduðunu görünce ve portrede de keskinlik istediðim için f/p olarak çok mantýklý olan 50mm 1.8 lensi aldým ve çok memnun kaldým. Bu günlerde makroya doðru bir yönelimim oldu ve makro lens almadan önce makro olayýna ýsýnmak için makro uzatma tüpü aldým ve macroyu öðrenmeye çalýþýyorum. Fotoðraf sitelerine bakarsanýz çok daha eski makinalarla süper fotoðraflar çekenleri görürsünüz. Elinizdeki ekipmanlara tam olarak hakim olmadan baþka ekipmana yönelmenizi tavsiye etmem. Bu arada forumdaki "fotoðraf eleþtiri platformu" konusunu baþtan sona okumanýzý tavsiye ederim. Iþýk, kadraj, fotoðrafta duygu ve kompozisyon gibi fotoðrafçýlýk adýna önemli konularda ilerleme kaydebileceðiniz benim açýmdan çok özel bir konu.
Baþlarda kadraj hatalarýnýz olabilir, netlik konusunda sýkýntýlarýnýz olabilir, hevesiniz asla kýrýlmasýn, zamanla çok daha güzel fotoðraflar çekebildiðinizi göreceksiniz.
Yusuf bey öncelikle çok teþekkür ederim deðerli paylaþýmlarýnýz için. Dediklerinizi zaman buldukça harfiyen yapacaðým. Lens konusunda da sizinle ayný fikirdeyim öncelikle makineyi tanýmak ve alýþmak biraz zaman alacak. Makro fotoðrafçýlýðýna ilgim olduðunu belirtmiþtim ve en iyi ihtimalle makro lens almam 3-4 ayý bulabilir gibi düþünüyorum. Tekrar çok teþekkür ederim