Russel A. Kirsch



Aslinda Russel Kirsch icin fotograf ustasi demek cok dogru degil. Ancak fotografta yni bir cigir actigi icin bu baslikta yer almasi uygun gibi geldi.

Russel Kirsch ilk fotografi tarayicidan (scanner) gecirerek goruntuyu bilgisayar ortamina aktaran kisi. Bir cok yerde ilk dijital fotografin uretimi olarak geciyor. Ancak dogru tanim dijitize edilmis fotograf olmali. Cunku goruntu Dijital olarak yakalanmiyor. Analog sabitlenmis fotograf dijital ortama aktariliyor.


Ilk dijital ortama aktarilmis fotograf

Russel Kirsch'in basarisi basilmis bir fotografi tarayarak dijital goruntu elde etmek uzerine. Bunun onemini ozellikle filmli makinalarla calismis olanlar anlayacaktir.

Bugunku Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstutisinde bilim adami olarak calisan Kirsch 1957 yilinda 30,976 piksel olarak olgunun fotografini bugunku tamburlu scannerlarin atasi sayilacak bir scannerdan gecirir.


SEAC Scanner (Tarayisi) ve Kontrol Paneli

İlk Scanner Merkezinde kuvveli bir isik kaynagi ve algilayici (Bir cesit photocel) bulunan Scanner'in calisma yontemi fotograf yuzeyinden isik yansiyorsa 1 yansimiyorsa 0 olarak kodlayarak, bu kodlarin Standards Electronic Automatic Computer (SEAC) brilestirilmesi ile siyah ve beyaz olarak imaji olusturma seklindedir.


SEAC Sistemi

Ilgisini cekecekler icin Russel Kirsch ile yapilmis roportaj;
http://www.youtube.com/watch?v=Gy6vJbvaTDQ

Russel Kirsch'in konu ile ilgili orjinal makalesi (PDF);
Experimants in Processing Pictorial Information with a Digital Computer - 1957