George Raymond Lawrence
( 1868 - 1938 )
1748 yilinda Almanya'dan Amerikaya gocen ailenin cocugu olan George Raymond Lawrence 24 Subat 1968 yilinda Amerika'da Ottawa, Illinois'de dunaya ya geldi. 6 Kardesten en buyugu idi.
1890'a kadar Illinois'de ailesinin tasinmasi ile bir cok farkli sehirde okumayi tamamlayan George Raymond Lawrance 1890 yilinda Chicago'ya tasindi. Burada yayli at arabalari yapan Abbott Buggy'de ise baslayan G.R. Lawrance demir jantlari ahsap tekelrleklere takmanin yolunu kesfetti.
1891 yilina geldiginde ilk studyosu olan "Lawrance Portrait Studio" yu bir diger fotografci Irwin W. Powell ile acti.
1900 yilina gelindiginde kendisini fotografin onculeri arasina sokacak ilk isini aldi. Chicago & Alton Trenyolu'nun sahibi Alton Ltd. Lokomotif firmasi'nin yoneticisi Bay Charlton yeni servise giren Alton - St.Louis hattinda calisan "Dunyanin en guzel terni" lakapli 8 vagonluk treninin fotograflanmasini istedi.
Gunun teknolojisi ile bu uzunlukta bir objenin ancak parca parca cekilip daha sonra fotograf basiminda birlestirilerek gerceklesebilecegini Charlton'a anlatan Lawrence onay aldiktan sonra cekimi gerceklestirdi. Ancak hem birlesmede sorunlari olan , hemde perspektif sorunlari bulunan bu panaronmik kolaj calismasinin sonucu firmayi kesinlikle memnun etmedi.
Bunun uzerine Lawrence'in teklifi ile fotografciya tabiri caiz ise acik cek veren Charlton dunyanin en buyuk makinesinin siparisini verdi.
Kamera uretim asamasinda- Fotograf yuzeyinintutacagi kontrol ediliyor
Ikibucuk ay gibi kisa bir surede ve o dıonemde buyukce bir evin maliyetine (5000USD) uretici J.A. Anderson ile calisarak Lawrence dunyanin en buyuk kamerasina sahip oldu.
Cekim icin kurulmus Kamera
Kameranin ozellikleri ise su sekilde;
Kullanilan emisyonlu negatif cam : 2.44m x 1.37m
Acilmis Koruk/Bellow uzunlugu: 6.1m
Katlanmis Koruk/Bellow uzunlugu: 0.9m
Agirlik: 635 kg
Kullanacak kisi sayisi: 15
Pozlama suresi: 2.5 dk.
Tren fotografinin cekilcegi gun devasa makine cekimin yapilacagi yere trenle goturuldukten sonra at atabasi ile yaklasik 10 km tasindi. O gun cekilen uc fotografin baskisi 1900 yili Paris Exposition fuarina gonderildi. Baskilarin buyuklugu ve kusursuzlugu once sahte oldugu dedikodularini cikartsada daha sonra orjinalleikleri teyit edilince o yil Lawrance'a "Grand Prize of the World for Photographic Excellence / Fotograf Uzmanligi Dunya Buyuk Odulu" verildi.
Cekilmis Tren Fotografi
Lawrance'in fotograf alanindaki bilinirligi sadece bununla sinirli degildir. Dunyanin en iyi Landscape / Cityscape (manzara/Sehir manzarasi) fotograflari arasinda sayilan, bugun dahi bir cok yerde kopyalari yayinlanan unlu Depremden Sonra San Francisco / San Francisco Harabeleri fotografininda sahibidir.
San Fracisco Harabeleri
1906 yilinda sehri buyuk hasara uratan San Francisco Depreminden sonra 600mt yukseklite bir ucurtmaya bagliyarak cekmis oldugu 160 derecelik panorama 43cm x 122 cm boyutlarinda kontak baskida, tek karede tum sehri gostermektedir. Bu fotorafin cekilmesinde kullanilan kameranin agirligi 22 kg dir ve seluloz film tabakaasi kullanmaktadir. Ayrica panoramik cekim icin ozel bir tasarima sahiptir.
Ucurtma ve Balonlarla yaptigi cekimlerde kullandigi Panaromik Kamera
Ucurtma Duzenegi
Burada bir es vererek su teknik bilgiyi hatirlatmak isterim. Kontak baski demek filmin kagit yuzeyin uzerine konarak her hangi bir mercekle buyutulmeden birebir baskisinin alinmasi demektir.
Her baskiyi 125 USD fiyata satan Lawrance'in o donem bu baskilardan en az 15.000 USD (bugunku rakkamlarla yaklasik 400.000 USD) kazandigi dusunulmektedir.
George Raymond Lawrence 1938 yilinda 70 yasinda oldu. Cenazesi manteno, Ilinois'de St. Joseph Mezarligina gomulmustur.