guler3.jpg


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Kültür Sanat Büyük Ödülü", bu yıl 'fotoğraf' dalında Ara Güler, Sıtkı Fırat, İzzet Keribar ve Prof. Dr. Sabit Kalfagil'e verildi. Ödül töreninde Başbakanlık fotoğrafçısının makinesini alan Recep Tayyip Erdoğan, önce tek başına Ara Güler'i, daha sonra dört ustanın birlikte fotoğraflarını çekti.

Video için tıklayınız.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979'dan bu yana verilen "Kültür Sanat Büyük Ödülü", bu yıl 'fotoğraf'ın ustalarının oldu. Ara Güler, Sıtkı Fırat, İzzet Keribar ve Prof. Dr. Sabit Kalfagil, ödüllerini dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ödül töreninin en ilginç sahnesi ise Erdoğan'ın ödül alan ustaları fotoğraflaması oldu.

Ödül törenine Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile pek çok davetli katıldı. Erdoğan, yaptığı konuşmada ırkçılığın, nefretin ve ötekileştirmenin yeşermesine asla izin vermeyeceklerini söyledi. Erdoğan, "Dikkat edin, tenlerinin rengi her ne olursa olsun onlar önce sanatçılar. Dinleri, inançları her ne olursa olsun, onlar Türkiyeliler. Vizörden baktıklarında inanın özünü, yüreğini görmek gibi bir ortaklığa bir paydaşlığa sahipler. Sizin kareleriniz, fotoğraflarınız bu ülkede ırkçılığa, ayrımcılığa, nefrete karşı verilmiş en güzel yanıttır." dedi. Ödül alan fotoğraf sanatçılarından Sıtkı Fırat'ın "Fotoğraf makinesinin özüne gözümüzü değil gönlümüzü yerleştirelim" sözünü nakleden Başbakan, "Gönül gözüyle bakanlar bu ülkenin renklerini görürler. Türk, Kürt, Çerkez, Arap, Rum, Ermeni, Alevi, Sünni, Müslüman, Musevi, Hıristiyan hiç fark etmez, hürmet göstermek bizim insanlık vazifemizdir." şeklinde konuştu.

Konuşmasından sonra Başbakanlık fotoğrafçısı Kayhan Özer'in elinden makinesini alan Erdoğan, önce tek başına Ara Güler'i, daha sonra da ödül alan dört fotoğrafçının birlikte fotoğraflarını çekti. Usta fotoğrafçılar ise Erdoğan'a kendi albümlerinden seçtikleri fotoğrafları hediye etti. Ara Güler'in 1956 yılında Edirne Eski Camii'nde çektiği, Arapça Allah yazılı fotoğrafı Erdoğan'a takdim etmesi salondakilerden büyük alkış aldı. Güler'in, olayın ardından yanına gelen Başbakan'a çektiği fotoğrafları nasıl alacağını sorması üzerine Erdoğan "Ulaştıracağız." cevabını verdi.

'Fotoğraf, yıllar sonra hatırlandı'

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise bakanlık olarak sanat ve kültürün çeşitli dallarında teşekkür görevini yerine getirdiklerini belirterek, "Fotoğraf sanatı sanırım uzun yıllardan bu yana ihmal edildi. Halbuki fotoğraf çok önemli bir sanat dalı. Bir anlamda zamanı dondurmak, durdurmak ve belgenin temelini oluşturmak anlamına geliyor." diye konuştu.

Usta fotoğrafçı Ara Güler, ödülünü aldıktan sonra esprili bir konuşma yaptı. Kendisine verilen 3 ödülü göstererek, "Bir şey alacağımı zannederken 3 ödül birden aldım." dedi. Sıtkı Fırat, Türkiye için çalıştıklarını vurgulayarak, bir yerlere mesajlar verdiklerini, ülkemizi tanıttıklarını söyledi. Sabit Kalfagil, 60 yıldır fotoğraf çektiğini, 30 yıldır ders verdiğini ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilk defa fotoğrafı hatırlamasının her türlü takdirin üstünde olduğunu kaydetti. İzzet Keribar ise 'bir sanatçının hayatta iken ulaşabileceği zirveye erişmenin mutluluğunu yaşadığını' vurguladı.

Kaynak: Kültür Sanat Ustaların fotoğrafını Başbakan çekti ZAMAN