İranlı yönetmen, fotoğraf sanatçısı, ressam ve şair Abbas Kiarostami 'nin fotoğraf sergisi, kendisi ile yapılan söyleşi eşliğinde CerModern 'de açıldı. Kendisinin filmlerini sevenler fotoğrafçılığı ve şiirlerini de çok seveceklerdir diye düşünüyorum. Zaten farklı dalları bir bütün olarak ele aldığı ve her birinin birbiriyle örtüştüğü ve etkileştiği anlaşılıyor. Filmlerinde geçen özellikle yol, mevsim gibi temaların fotoğraflarında ve haiku benzeri şiirlerinde de aynı duygu ile yer aldığını görüyorsunuz. Sergideki baskılar 43 adet ve bunlar oldukça büyük baskılar. Baskıdan anlamam ama sanırım kanvas baskı denilen yöntemle elde edilmişler. Söyleşide de gösterimi yapılan ve sanırım internette de bulunabilecek olan belgesel tarzı yarım saatlik video da sergi alanında gösteriliyor. Mağaza kısmında da kendisinin fotoğraf albümleri ve şiir kitabı satışta. Bu albümleri daha önce kitapçılarda görmemiştim, zaten İran baskıları sanırım. O yüzden ilgilenenler kaçırmasın derim. Sergi girişi de 15 lira. 4-5 adet albümün de her biri 100 liranın biraz üstünde fiyatlara satılıyor.
Abbas Kiarostami
CerModern 'den bazı sebeplerden dolayı çok hoşlanmıyorum ama böyle isimleri getirdikleri ve sinema ile fotoğraf alanında daha çok etkinlik yaptıkları sürece reklamlarını yapmakta da sakınca görmeyeceğim.
Ama yine de, söyleşiden önce video gösterimini başlatıp, ardından protokol koltuklarına gelenler için video durdurup, ışıkları açıp, onca insana bunların oturmasını izletmek ve bekletmek de son derece profesyonellik dışı işler. Kiarostami 'nin önceki söyleşine göre çeviri çok daha iyiydi ama yine de söyleşi ve çeviri daha planlı olmalı diye düşünüyorum. Gitmedim ama Steve McCurry söyleşisi ile ilgili de benzer şikayetler vardı. Kısacası, hata olur, talihsizlik olur, kabul edilir ama özensizlik hissedildiği anda düşünceler farklı oluyor. Ayrıca dışarıda ayakta kalmış insanlar ve koridorda dikilen ya da oturan insanlar varken, söyleşinin ortasında çıkıp giden, aslında sırf etkinlik var diye gelmiş, Kiarostami 'yi belki hiç duymamış, belli ki önemli bir adam gelmiş diyerek o etkinlik senin bu etkinlik benim dolaşan tipler yine mevcutlardı. Sırf soru sormuş ve konuşmuş olmak için mikrofonu alıp, tv programındaki konuğa soru sorar gibi soranlar, Türk olsun yabancı olsun her sanatçıya ideoloji soslu sorular soran ve kendilerinin duymak istedikleri sanatçı tarafından dillendirilmeyince tatmin olamayan gençler elbette mevcuttu.
Konuyu gereksiz uzattım. Sabırlı, alçak gönüllü, eleştiriye açık ve esprili bir adam olan Abbas Kiarostami 'ye sevgiler.