CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 6 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 6 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree3Likes
  • 1 Post By Psikiyatrist
  • 2 Post By HakanGil

Konu: Nedir bu vesikalık fotoğraf baskı soygunu???

  1. #1
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ugur
    Makina:
    Canon 6D + 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    29.April.2012
    Nereden
    izmir ve antalya
    Yaş
    40
    Mesajlar
    436

    Standart Nedir bu vesikalık fotoğraf baskı soygunu???

    Ekşisözlük tarzı bir başlık açayım dedim . Öncelikle belirteyim vesikalık çekip bunu basıp para isteyen fotoğrafçılara bir şey demiyorum . Tabi ki Hakkını verip düzgün yapanlara . Benim derdim fotoğraf çekmeden benim elimdeki fotoğrafı basıp en az 15-20 tl para isteyenlere.

    Ben şu an İzmir'deyim İzmir'de karşılaştığım bi problem. Belki başka şehirlerde yoktur . ayrıca kendi çapımda fotoğrafçıyım yani işin içindeyiz .

    Geçen hafta lazım oldu bir yere vesikalık fotoğraf vermem lazımdı . Yaz sonu sırf bunun için gerek olmadığı halde yedekte bulunsun diye vesikalık çekildim . Orjinal dosyası ve hazırlanmış hali ile bilgisayarımda sakladım . Ayrıca baskı merkezinde bastırttım . Benden istediklerinde yanımda vesikalık yoktu arkadaşa tekrar ayarlattırıp mail attırttım 13x18 yada 10x15 basınca otomatik ayarlı olacak . . Birkaç fotoğrafçıya götürdüm bastırmak için benden 15 yada 20 lira para istediler . Bir tanesi zaten sadece 10x15 basabiliyorum dedi . Bir tanesi de normal bir yazıcı önünde içine fotoğraf kağıdı koymuş oda 15-20 lira para istedi . Tamam sen çek bas iste anlarım . Normal 13x18 boyutunda bassa isteyeceği maksimum para 1 lira . Oda bazı yerlere göre %50 hatta %100 daha pahalı ama olsun ))). Bu ne yahu ? Kendisi çeksin 15-20 tl değil 100 tl istesin normalde foto basmaz benim için özel Kocaman makinesini çalıştırsın normalde en az şu kadar basabiliyorum desin yine anlarım . Ama o boy birşeyi 1 lira ya basacakken vesikalık dendiğinde niye 20 tl istiyorsun ??? Fotoğrafçının Hakkı diyorsa çeken fotoğrafçıya mı gönderecek aradaki farkı ?

    Gittim Can fotokopi den bastırttım 300 gr kuşe kağıdına 30x40 gibi boyutunda kağıda . Bastırırken istersen birkaç fotoğraf daha ekle koy fiyat aynı . 1.5 tl . Fiyat daha azda ben fazladan yazdım .

    Vesikalık çekilmeyi sevmiyorum ama elimdeki vesikalık fotoğraftan sadece basması için fahiş fiyat çeken dükkanlardan da nefret ediyorum . Yine önceki yıllarda da başıma gelmişti bu olay . Stüdyo sistemini kurmuşum veririm parayı termal yazıcı alırım bide ))) basarım her ölçüde değişik fonlarda taşırım yanımda .

    20 lira alamadın 1 liradan da oldun . O beğenmediğin 1 liralar gün gelir bi yerini tırmalar )) . He o an benim işim görülseydi biraz muhabbet edilseydi bir fotoğrafçıya ihtiyacım olsa bi yakınımın ihtiyacı olsa ben kimi tercih ederdim ? Bide onu düşünmek lazım .










    CANON FF 6D + 5D Mark III + 24-70F4(macro) +24-105F4 +50mm1.4 + 85mm1.8 + 70-200F4IS canon 600 ex-rt ve Godox AD600 Pro ve Ad200 - Godox X1 tetikleyici ve paraflaşlar MacbookPro2014
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #2
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    rg
    Makina:
    6d
    Üyelik tarihi
    14.April.2015
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    14

    Standart

    Benzeri bir tartışmayı yıllar önce Ankara da yaşamıştım, sanırım meslek odası benzeri bir yapılanmaları var ve aldıkları ortak karar neticesinde insanların evde kendi vesikalık fotoğraflarını çekmesini önlemeye çalışıyorlar. Vatandaşta "madem aynı parayı vereceğim, gider stüdyoda çektiririm" düşüncesi yaratmaya çalışıyorlar. savunmaları ise vergi kira vs ödedikleri yönünde.

    Saçma mı?

    Hem de çok.

    Steam in ülkemizde ucuza oyun satarken Aral ithalat ın gelip bu duruma müdahale etmesine ya da vestel in kalitesiz ürünleri satmıyor diye suçu yabancı markalara atarak vergi sistemini kendi lehlerine değiştirmeye çalışmasına benziyor.

    GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi











  • #3
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ugur
    Makina:
    Canon 6D + 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    29.April.2012
    Nereden
    izmir ve antalya
    Yaş
    40
    Mesajlar
    436

    Standart

    Stüdyoda çekilmiş fotoğraflada aynı muamele . Gıcıklığına tanıdığım herkesin vesikalığını çekecem ))) beklerlerse baskı 1 lira beklemezlerse 2 lira . Fotoğraf kağıdı alıp normal yazıcıda deneme yapacağım bi .











  • #4
    Psikiyatrist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hüseyin Keleş
    Makina:
    Canon 6D Canon 50 mm F 1,2 USM L Canon 70-200 mm F 2,8 IS USM II Canon 24-105 mm F 4 IS USM
    Üyelik tarihi
    20.August.2015
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    42
    Mesajlar
    39

    Standart

    Geçen ay pasaport için vesikalık lazım oldu. Evde çekebilecek ekipmanım var -nedir işte flash paraflash Işık ayağı şemsiye vs -
    Ancak haftasonu çocukları da götüreyim beğenirsem aile fotoğrafı falan da çektiririm hem de bir esnaf para kazanmış olur diye düşündüm. İnternetten bilmem kaç yıldır aldığı ödülleri anlatan Florya da bir fotoğrafçı sitesi gördüm. Gidip ortamı görünce ilk dakika da başka fotoğrafa gerek olmadığını sadece vesikalıkları çektirsem iyidir diye düşündüm. Adam istemediğim halde bir çok ek poz çekti biyometrik olmayan sonra da onları da almamız konusunda ısrarla fikir sordu. Hayır gerçek yok dedikçe ısrar edince bir tane pozu 13x18 iki adet basmasını istedim ayıp olmasın diye
    Adamın moral bozuldu onbeş dakika sonra vereceğini ancak bu sürede dükkanda bekleyemeyeceğimizi söyledi. 2adet. 13x18 fotoğraf için 100 tl ücret verdim. Gülümsedim sadece çünkü kazandığım tecrübe bence 100 liradan daha kıymetli.
    Eskiden esnaflık diye bir zanaat vardı ama malesef yozlaşma her alanda devam ediyor.




    Sent from my iPhone using Tapatalk










    MMMacit likes this.

  • #5
    HakanGil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hakan Baysalgil
    Makina:
    5D MK3
    Üyelik tarihi
    15.July.2015
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    48
    Mesajlar
    962

    Standart

    Vesikalıkla ilgili başımdan geçen komik bir olayı anlatayım da başlık şenlensin.

    Vesikalık ihtiyacım oldu, yan apartmandaki FOTO yazan yere girdim. Gıcırdayarak açılan eski kapının ardından dar bir koridorda bir sağ bir de sol yaptıktan sonra fotoğraf stüdyosunun kapısına geldim. Kapıyı açtım, içerisi lambaların kapalı olmasında ötürü sadece dışarıdan gelen kış güneşiyle aydınlanıyordu ve haliyle bir hayli loştu. Fotoğrafçı amca kapının açıldığını duyunca hıh! diye irkilerek uyandı. Işıkıları yaktı. Vesikalık dedim, anında mı diye sordu. Evet deyince de şak! diye çıkarıp verdi vesikalığı! Yok yok, bana benim kendi yüzümün fotoğrafı lazım dedim. Haa öyleyse otur dedi amca. Oturdum, bu arada amca da çelik kasadan 1 inç ekranlı, etlice ve eskice olan kompakt makinesini itinayla çıkardı. Üç delikli bir halkanın içinden geçen üç metal sopadan oluşan, müthiş basit ama iş gören tripotunun üzerine itinayla yerleştirdi. 6 adet ev tipi lambadan kendi elleriyle yapığı belli olan ve yüzümün sağ ve sol yanına 30cm mesafede duran ışıklandırma sistemini açtı. Bu arada okulların açıldığı gün olduğundan olsa gerek bir anne ve çocuğu da vesikalık için oraya geldi. Yaklaşık iki metre yanımda kapının orada beklemeye başladılar. Amca fotoğrafımı çekti, beğenmedi, bir daha çekti ve tamam dedi. Ardından çocuğun fotoğrafını çekti. 16mb'lık hafıza kartını makineden çıkardı, makineyi çelik kasaya itinayla yerleştirdi. Sonra fotoğrafları bilgisayara atmaya başladı. CRT monitörün altlığı yoktu, masanın üzerinde aşağıya doğru en az 10 derece eğik duruyordu. Klavye tuşlarının arasında da nerdeyse bitkiler filizlenecekti. Fotoğrafları bilgisayara atma işlemi bitip ben kendisini hayranlıkla izleyedururken hayatımda gördüğüm o en inanılmaz fotoğrafçılık şaheserini gördüm: Amcanın çektiği vesikalıkta iki metre yanımda bekleyen anne kızdan tutun da tavan lambası vs. her türlü detay vardı. Amca hiç görmediğim ve notepad sadeliğindeki bir program vasıtasıyla fotoğrafımı vesikalık boyutlarında kesti, kopyalayıp 5 kere ayrı ayrı yapıştırdı ve anında! basıp 6 adet vesikalığımı teslim etti. Kaç para mı aldı benden? Hatırlamıyorum ama 100 lira istese verirdim bu inanılmaz deneyimi bana yaşattığı için.

    Çok yaşa amca!










    Konu HakanGil tarafından (12.April.2016 Saat 10:57 ) değiştirilmiştir.
    s_mail and Giresunlu like this.

  • #6
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    ugur
    Makina:
    Canon 6D + 5D Mark II
    Üyelik tarihi
    29.April.2012
    Nereden
    izmir ve antalya
    Yaş
    40
    Mesajlar
    436

    Standart

    süpermiş. ))) ben daha bugüne kadar hiçbir vesikalığımı çeken fotoğrafçıyı sevmedim. çıkan fotoğrafımıda sevmedim. hatta bazılarında yaratık gibi çıkartıyorlardı. hayır hep kötü çıksam neyse de nasıl kimisi öyle yapıyordu anlamıyorum. bir tane vesikalık fotoğrafım iyi onun dışında hepsi çöp ((

    bugün yarın kendim çekecem kafaya koydum ))










    CANON FF 6D + 5D Mark III + 24-70F4(macro) +24-105F4 +50mm1.4 + 85mm1.8 + 70-200F4IS canon 600 ex-rt ve Godox AD600 Pro ve Ad200 - Godox X1 tetikleyici ve paraflaşlar MacbookPro2014
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •