Bir suredir ozellikle, dokumanter ve haber fotografi ile ilgilenenlerin dikkatini cektigini dusundugum bir durum var. Gittikce siklasan ve artan sayida uzerinde oynanmis fotograflar yarismalardan ihrac ediliyor, fotografcilarin odulleri geri aliniyor hatta ajanslar bu fotograflari yaydiklari icin ozur diliyor.
Fotograf ve haber ajanslari artan bir hizla gercegi yansitma cabalarina geri donuyor ve kamerayi objektif bir sahit olarak tutmaya calisiyor.
Reuters Ajansi'nin en son bagimsiz fotografcilara gonderdigi yazida bu cabalarin ne kadar ciddi oldugunu kanitliyor.
Yukarida yer alan bilgilendirme notunda ajansin bundan sonra sadece kameradan ciktigi hali ile JPEG dosyalari kabul edecegi (Kucuk kirpma ve level duzenlemeli haric), RAW dosya sisteminden donusturlen JPEG leri ise kabul etmeyecegini soyluyor.Hi,
I’d like to pass on a note of request to our freelance contributors due to a worldwide policy change.. In future, please don’t send photos to Reuters that were processed from RAW or CR2 files. If you want to shoot raw images that’s fine, just take JPEGs at the same time. Only send us the photos that were originally JPEGs, with minimal processing (cropping, correcting levels, etc).
Cheers,
Bunun sebebi olarakda her ne kadar estetik olarak fotograflar onemli olsada asil islerinin musterilerine gercegi sunmak oldugunu ve estetik kaygilarla carpitilmis gercegin olmadigini soyluyorlar.
Bu gunumuzde fotograf cekmekten cok fotograf yapmaya yonelmis bir cok fotografciyi etkileyecek ayni zamanda fotografin kalitesini arttiracak onemli bir adim.
NOT:
Reuters'in Fotografcilar icin standartlar rehberi : A BRIEF GUIDE TO STANDARDS, PHOTOSHOP AND CAPTIONS
Reuters'in 1941 yilinda Thomson Reuters tarafindan hazirlanan Guven Prensipleri: The Trust Principles