alıntıdır...
Elimden geldiğince kendi bilgim ve donanımım çerçevesinde bence diyerek fotoğraf ve fotoğrafçılık ile ilgili görüşlerimi paylaşacağım.
Fotoğrafçının Duruşu
Öncelikle bilinmesi gereken yegane konunun bu sanat dalına ilgi duyan herkezin gerek mesleki gerekse hobi olarak girişecek olduğunuz bu iş çom büyük bir mali külfeti beraberinde getirecektir.
Bu demek değildirki herkez fotoğraf çekemez hayır herkes fotoğraf çekebilir ama doğru bir fotoğrafı çekemez. Bilinmesi gereken bazı kaideleri var bunları ileriki yazılarımda kendimce ele alacağım.
Şimdi fotoğraf çekeceğiz ne lazım? " herkesin içinden ne saçma soru tabikide fotoğraf makinesi dediğini duyar gibiyim " bize lazım olan ilk şey analog fotoğraf mı yoksa dijital fotoğraf mı çekmek istediğiniz.
Buna karar vermek alacağınız ve kullanacağınız ekipmanı kökten değiştirecek yegane unsurdur.
Analog Fotoğraf : Bildiğiniz , çocukluğunuzdan hatırlayacağınız , hani sağa doğru cırt cırt filmi sardığımız makine şöyle birşey.
Fotoğrafta gördüğümüz gibi filmin takıldığı bir kurma makara sistemi makine ve objektif üzerinden yapabileceğiniz kısıtlı ayarlamalara sahip 2000 li yıllara gelene kadar hali hazırda birçok evde kullanılan ama günümüzde nadir kullanılan buna karşı sütüdyo çekimlerinin büyük bir çoğunluğunda ki bu fotoğrafçının terciği kulanılan makine.
Terciğimiz bu yönde mi ? O zaman şuanda fiyatları çok düşük 2. el makineler bulmak mümkün buna ilave olarak makineye uygun lensleri almanız gerekmekte ama unutmamanız gereken yegane şey bu makinenin filimle çalışması bu nedemek çekim yapacağınız ışık yoğunluğuna göre filim kullanmanız gerekecektir. Örnegin sabah çekim yapacaksınız makinenize 100 asa lık bir filim takmanız gerekirken gece çekimlerinde 400 asa lara kadar filim takmanız gerekebilir bu da size maliyetle birlikte zaman kaybı sağlayacaktır. Fotoğrafları çektiniz bu filimlerin banyo yapılması gerekecek ki bu zamanda film banyosu yapan doğru düzgün birkaç yerden başka sağlıklı sonuç alacağınız biryer kalmamıştır. Gel gelelim en önemli dez avantajınıza vizören bakarak çekiyorsunuz netliğiniz düzgün ola bilir veyahut olmaya bilir pozlamanız doğru olabilir de olmayabilirde bunu bilmeden yani çektiğiniz fotoğrafı filmi banyo yaptırmadan görememiş olmanız en büyük dez avantajınız yani analog bir çekim yapmak istiyorsanız bunları göz önünde bulundurmanız gerekecek.
Dijital Fotoğraf : Ben 2004 lerde tanıştım dijital fotoğraf makinesiyle bügüne kıyasla baya kaba analog makinelere benzer LCD ekranlarından çözünürlüğü çok düşük kendinizi gördüğünüzde sanki dünyanın en gelişmiş ciğazı avuçlarınızda duruyormuş hissine kapılıyordunuz ki millet ay'a gidip gelmiş marsa gidiyor o denli yani
Takriben sol taraftaki fotoğrafta bulunan makinelerin daha bir kaba olanı tabi bu denli şık tasarımlar o zamanlar yapım aşamasında olsalar gerek. Dijital fotoğrafın en güzel özelliklerinden birisi çektiğiniz fotoğrafı LCD ekran aracılığıyla görebiliyor olmanız ve herhangibi hata yaptığınız taktirde geri dönüşünüzün olmasıdır.
Şu anda analog makinelerin yerlerini sol taraftaki küçük kibar çantanızda rahatlıkla taşınabilen makineler aldı ve tüm ailelerin evine girmiş oldu buda anı fotoğrafçılığının daha fazla paylaşılması sosyal ağlarda rahatlıkla aktarılabilir hale gelmiştir.
Bu dijital fotoğrafçılığa bir başlangıç oluyor. Tkip eden evrelerde devreye yarı profesyonel ve profesyonel olmak üzere kullanıcılara DSL makineler üretilil oldu ve özellikleri ile beraberlerinde getirdikleri maddi külfetler kullanıcıları tercih yapmaya sevketti yani kısacası parayı veren düdüğü çalar oldu.
Ne olursa olsun unutmayacağınız yegane konu fotoğrafı etkileyici kılan vizörün arkasından bakan sizlerin hayalleriniz ve yaratıcılığınızdır. Makineniz ne olursa olsun etkili bir fotoğraf çekmek sizin elinizde.
Işığınız Bol olsun.