alıntıdır.....
Evet şimdi çantamıza koyacağımız makinemizi biraz algılayalım. Makineyi koyacağız ama kim hangi makineyi neye göre alıp neye göre koyacak çantasını.

Bunun için herkezin ufak çaplı bir araştırma yapması gerekiyor bunda bütçeniz ve amacınızda etkili olacaktır. Ondan önce bilinen kaç tane marka var veyahut kaçını biliyoruz bu markaların ona bakalım. Birde daha önceden de söylediğimiz gibi seçimimiz ne olacak analog makinemi ( SLR ) veya Dijital makinemi ( DSLR )

SLR : SLR’nin açılımı Single Lens Reflex‘tir. Bu makinaların en büyük özelliği vizörden bakıldığında alınan görüntü film düzlemine düşecek görüntü ile aynıdır. Bu da paralax hatası denen hatanın ortandan kalkmasını sağlar.

Paralax Hatası : Vizörden görülen görüntü ile film üzerine düşen görüntünün tam olarak üst üste çakışmamasıdır. Yani baktığınız görüntünün üstten veya yanlardan bir miktar genişleme göstermesi olarak da söyleye bilirim.

DSLR : DSLR’nin açılımı Dijital-Single Lens Reflex‘tir. Bunda açık olduğu gibi görüntü bir film üzerine değil de dijital olarak gösterilmekte ve kaydedilmektedir.

Bu unsurlar makine seçiminizi ve donanımınızı etkileyecek yegane unsurlardan birisidir. Genel tercih DSLR'dır. Baskı maliyetinden kurtulmak ve çektiğiniz fotoğrafı hemen görebilme imkanına sahip olabilmeniz tercihinizde aktif rol oynayacaktır.


Fotoğraf Makinesi Üreten Firmalar:

Agfa - ARCA - Agilux - Alpa - Asahiflex - Balda - Bolex - Braun - Bronica - Burke & James - Cambo - Canon - Casio - Contax - Corfield - Coronet - Ebony - Edixa - Exakta - FED - Folmer & Schwing - Fujifilm - Fujica - Gami - Graflex - Hasselblad - Hewlett Packard - Holga - Honeywell - Horseman - Ilford - Kodak - Konica - Leica - Linhof - Lomo - Minolta - Mamiya - Minox - MPP - Miranda - Mustek - Newman & Guardia - Nikon - Olympus - Osaka - Panasonic & Lumix - Pentax - Petri - Polaroid - Praktica - Reid - Ricoh - Rollei - Samsung - Sigma - Silvestri Camera - Sinar - Sony - Tessina - Thornton Pickard - Topcon - Vivitar - Voigtländer - Wisner - Wray - Yashica - Zeiss (Carl Zeiss) - Zenit


Yukarıdaki markaların hepsi fotoğraf makinesi üretiyor yada zamanında üretilmiş benim size tavsiyem her markayı aramanız ve makineleri incelemeniz ben kontrol ederken çok keyif aldım ama bir hayli zamanınızı alacaktır.

İsimleri kalın olan markalar DSLR - SLR makineleri olanlar. Kalın ve kırmızı olanlar bilinen en kaliteli makineleri üreten markalar özellikle leica kendi ürettiği merceklerle makineleriyle oldukça popüler bir üne sahip profesyonel kullanıcılara hitap ediyor ve fiyatları da küçümsenecek gibi değil.

Diğer markalar SLR - compac - Eski körüklü fotoğraf makinesi üretmiş ve üreten markalar.


Şimdi önemli olan konu bu markalardan hangisinin makinesini alacağınız. Bu seçimi yapmanızı etkileyecek unsurlar var. Ülkemizde en çok kullanılan model hangisi Nikon - Canon - Fujifilm - Olympus - Panasonic & Lumix - Pentax ve Sony

Kullana bileceğiniz markalar bunlar geneline bakarsak hepsinden iyisi de vardır yoktur değil ama ülkemiz şartlarında şunu da göz önüne almamız gerekmektedir. Markanın aksesuar bakımından yeterliliği , Yedek parça ve servis imkanı , fiyat avantajları ve yeterliliği.

Hepsine baktığınızda ve dışarıda gezerken yada herhangi bir fotoğraf grubunda bulunduğunuzda kullanıcıların boynunda çoğunlukla 2 marka göreceksiniz Canon ve Nikon nadiren Pentax - Olympus - Sony ve sırasıyla devam eder bu iki marka diyerlerinden daha iyi olduğu için değil sadece ülkemizde daha fazla yaygın servis ağı , yedek parça bolluğu ve aksesuarlarının daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Örnek vermek gerekirse Pentax bir makineniz var lens alacaksınız diyelim ki gideceğiniz dükkan sayısı 2 iken canon veya nikon da ise olay 20 bu sizi bağımlılıktan kurtaran en büyük etkenlerden birisi 2 dükkana bağımlı olmak onların vereceği fiyata bağlı olmak demek dükkan sayısı artarsa rekabetin artacağını unutmayın.

Benim önerim Nikon veya Canon makine almanız. Makineyi alırken de şunu düşünmenizi isterim ileriye dönük hedefiniz canonla hep devam edeceğim diye düşünüyorsanız canonla başlamanız lazım nikonla devam edeceğim diyorsanız nikonla başlamanız lazım. Aksi taktirde Nikon alıp kullanıp makineden memnun kalmadığınızda Canon bir makine alıp memnun kalmama olanağınız devam edecektir bir makineden bir diyerine geçmek makine kullanma alışkanlığınızı etkileyecektir.

Önce markaya karar verin sonra yapacağınız ilk şey yeni başlıyorsanız en ucuz yoldan en düşük modeli almanız olacak bir marka modeli ne olursa olsun alt yapısını sürekli üst modellerine aktaracaktır. Şöyleki bir Canon EOS 1000D modelinde bir makineniz var bu modelin menüsü ile EOS 550D arasında görüntü olarak pek bir fark olmayacak sadece yeni eklentiler yapılmış olacaktır.

İlk aşamada Canon alacak arkadaşların EOS 1000D veya EOS 450D ile Nikon kullanmak isteyen arkadaşların ise D50-D60-D70-D80 aralığında bir makine seçerek uygun fiyata almaları ve çekim yapmaya başlamalarını tavsiye edebilirim. İlk 1-2 yıl içerisinde bakış açınız , zevkleriniz , ilgi alanlarınız , makine ayarları ve kullanımı , ışık bilgisi ve ışığın kullanılması , kurgu gibi bilgileriniz oturmaya başlayacak ve sahip olduğunuz makineye alışacaksınız bu süre sonunda makinenizin size yeterli gelmediğini anlayacaksınız ondan sonra zaten tepeye çıkmayı isteyeceksiniz Canon sa terciğiniz EOS-1Ds Mark III isteyip duracaksınız Nikon sa terciğiniz D3x isteyeceksinizdir.

Bana gelince Nikon kullanıyorum elimdekiyle yetinmeye çalışıyorum ama bu işe başladığınız zaman ilerledikçe hep fazlasınız isteyeceksiniz bütçede sıkıntınız yok ise devam edebilirsiniz. Nikon kullanmama karşı cevremdeki arkadaşlarım Canon kullanıcısı ne diyelim taraf tutma gibi bir olay söz konusu değil Canon lens imkanı ve lensleri kalitesinin iyi olduğunu düşünüyorum ama Nikon bir makineye nikon lens kullanırsanız aynı sonuçlar alınacaktır. Burada makinenin önünde duran en büyük unsur makineyi kullanan kişidir. Bakış açınız ne kadar iyi yakaladığınız farklılıklar ve açılar ne denli güzel ise fotoğrafınızın beğenilmeside okadar yüksek olacakdır.

Makine alındı şimdi ayarlarına bakalım biraz değilmi makinemizde neleri kullanacağız ve ne işe yarayacaklar bunun için bende birer kullanma klavuzu bulup farklı makinelerdeki fonksyonel düğmeleri bulmam gerekiyor sanırım sırf nikon kullanıcılarına hitap etmemek gerektiği kanısındayım ama Nikonla başlayacağım eheheheh ama jestimi yaptım Canon makinesini koydum başlangıca.