tartışmanın fotoğrafla ilgisini kurmaya çalışıyorum, bir türlü olmuyor
Soruyu, fotoğraf ve ülke sınırlarında değil de, genelde
sanatta neden geri kalmış bir
toplumuz olarak algılayıp cevaplıyoruz. Konu ister istemez sosyolojik ve siyasi boyut kazanıyor.
TDK Sanat tanımı: "Bir duygu, tasarı, güzellik
vb.nin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık".
Ortada bir duygu, bir tasarı, bir güzellik olacak ve bunları anlatmaya çalışan birileri, dahası üstün yaratıcılık meziyetleri olan birileri olacak.
Bu gereksinimlerin ortaya çıkabilmesi, toplumların refah düzeyleri ile doğrudan orantılı diye düşünüyorum. Düşük refah düzeyi de kendisiyle bağdaşan duygu-tasarı-güzellik eşiği oluşturuyor ve zaman içinde bu eşik toplumun beklentilerine yeter hale geliyor. Sonradan ve aniden refah düzeyinin artması ise elde edilen olanakların estetik, duygu, tasarı gibi ögeler olmadan kullanılmasına neden oluyor. Fotoğraftan, fotoğraf sanatçısından ziyade donanım konuşmamız bu durumu gösteriyor diye düşünüyorum.
Konu, sanattan estetikten açılmışken;
Urfa da balıklı göl külliyesine yakın "Urfa Evi" adında bir yerde yemek yedik. Bir kervansaray restore edilmiş; hem otel, hem lokanta olarak hizmet veriyor. Mekan, aslına uygun olarak olağanüstü güzel restore edilmiş. Sonra da bir işletmeciye verilmiş. Buraya kadar her şey gayet güzel, bilimsel bir tasarım, duygu var, güzellik var.
İşletmeci, beş, altı masalık mekanı salon tipi klimalarla kuşatmış ve tabaktaki kebabı ki sanırım Urfa ya özgü bir kebaptı, yanında parmak patates garnitürle sunmuştu.
Fotoğraf çekeceğim ama mekan kervansaray dekorlu mekdonald olmuş, elim deklanşöre gitmiyor. Son derece ilgili olan işletmeci hanımefendiyle de düşüncelerimi paylaştım. Dedi, haklısınız ama patron öyle bir para yatırdı ki, sürümden çıkarması gerek!
Bilmem, ölçü oldu mu?