@peregrinus

Bahsedilen seri cekenler spor muhabirleri degildir. Amacsiz, suursuz, dusunmeden, ne cektigini, ne cekecigini, nasil cekecegini, niye cekecegini yani hic bir seyi bilmeden eline aldigi makine ile sabahtan aksama kadar binlerce kare uretip iclerinden uc bes taneyi ps ile kurtarip fotografci olanlardir. bunlarin cekitigi kareyi kopegimin cektigi kare ile, sirkte fotograf ceken maymunun cektigi kareyi ayni kefeye koyarim. Eger fotografcilik san eseri cekmekse... Bence siz lafa takilip ozunu kacirdiniz.

Ikinci olarak hic te ozel filtre gerekmez. Cokin P serisi grade filtreler ile bu duzenleme gayet rahat yapilir.

Grafik sanatinin cok guzel eseri olan fotografdan yola cikmis calismalar baskadir, fotograf baskadir. Uretilme asamalari farklidir her seyden once. Yani uretim sureci olarak birbirinden ayrilir. Siz isin temelinden uzaklasip, maniplasyona kaydiginiz surece fotograf tabanli is yapan grafiker, Ilustrator olursunuz. Yaptiginiz sey gene degerlidir. Gene sanatdir veya sanat olarak zaman icerisinde nitelendirilebilir. Ancak fotograf midir?

Ayrica burada bahsedilen su kismi herkes kaciriyor. Benim en bastan sona dedigim once fotografi ogrenin, fotograf tekniklerine, makinenize, isiga, ekipmaniniza, kompozisyona, yardimci araclara hakim olun. Ardindan PS mudahalesi yapmakmi istiyorsunuz meydan sizin. Kimsede sunu diyemez cekemedigi icin oynuyor fotografla.

Siz o zaman sanatinizi, ugrasinizi bir adim oteye tasirsiniz. Bu noktada sanatinizin ismi fotograf grafik su bu olmus umursmazsinizda.

Ama hic bir sey bilmeden oynuyorsaniz o zaman... Bence bir durun dusunun.

Her neyse

@mustafanazif

Zaten reklam, tanitim ve urun calismalarini disinda tuttugumu bastan yazmistim sonucta bir kapak kitabin en buyuk tanitim kaynagidir. Ikincisi yukarida dedigimi tekrar etmek isterim. Yanlis olan PS yada dijital mudahale degildir. Bunu bastan tasrlayip cekip uygulamak baska birseydir, fotografi kurtarmaya calismak baska bir sey. Sonucta dogru cekilmis bir kare sepiada yapsaniz , sfot da yapsaniz dogru bir karedir. Ancak bilgi ve bilinc eksikligi nedeni ile netsiz cektiginiz bir kareyi sanat saheseri haline getirmek icin softlastirmak baska bir seydir.

Birde bir kac dostumuz demis kisinin kendisini ilgilendirir. Yok arkadaslar o kadar basit degil. Kisi bunlari dolabinda sakliyorsa kendisini ilgilendirir. Kisi bunlari fotograf diye yayinliyiorsa bu bakan herkezi ilgilendirir. Oradaki kisi grafiklesmis fotografi orjinal hali gibi sunuyorsa beni seni onu kandirsada yalan genede yalandir. En az bir kisi bunun gercek olmadigini biliyordur.

Gene cok konustum.

Sevgi ve Saygiyla