CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 31 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Salim Çallı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Yazarı & CT Eskişehir Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    Çallı
    Makina:
    *
    Üyelik tarihi
    19.January.2010
    Nereden
    Eskişehir-Konya
    Yaş
    37
    Mesajlar
    757

    Standart Fotoğraf ve Ekipman

    (Kaynak:Utku Kaynar)

    Size fotoğraf dünyasında herkesin bildiği, ama kimsenin söylemediği bir şeyi söyleyeyim:

    İyi fotoğraflar çekmenizde fotoğraf makinanızın önemi yok.

    Dijital fotoğrafçılığın da etkisi ile, artık herkesin fotoğraf çekebildiği günümüzde nedense herkes aynı şeyle büyülenmiş görünüyor : Daha iyi ekipman = daha iyi fotoğraf!

    150$’lık bir makina ile 5000$’lık bir makinanın farkını görmek istiyorsanız, kendiniz bakın. Piyasadan kalkmış bir Canon A620 ile nasıl fotoğrafların çekilebileceğini görün.

    Bazı ekipman bağımlıları hala fotoğraf makinalarının -insanların değil- fotoğraf çektiğine inanıyorlar. Onlara ünlü fotoğrafçı Chase Jarvis’in özellikle iPhone ile çektiği portfolyoyu göstermek isterim.

    Eğer gerçekten iyi fotoğraf çekebiliyorsanız tek ihtiyacınız kullan-at bir fotoğraf makinası, oyuncak bir kamera veya cep telefonu bile olabilir. İyi fotoğraflar yaratmak için, bir Leica veya Nikon D3x‘e gereksinim duymuyorsunuz.

    Fotoğrafta parayı sanat öğrenimine ve eğitime harcamak, daha fazla, daha iyi, daha vb. fotoğraf makinalarına harcamaktan her zaman daha iyidir.

    Fotoğraf makinalarındaki, film kalitesindeki, keskinlikteki veya çözünürlükteki ilerlemelere rağmen, neden Ansel Adams‘ın 60 yıl önce başardığını başaramıyoruz?

    Düşünün, Ansel’in photoshop’u dahi yoktu! Yine de ona yaklaşmak için bütün çabalar boşa çıkıyor, Jack Dykinga gibiler epey yaklaşsa da…

    Amerika’da hala, Ansel Adams’ın veya Jack Dykinga’nın yıllar önce fotoğraf çektiği noktaları GPS koordinatları ile bulup, aynı fotoğrafı çekmek için ayın pozisyonunu gösteren yıldız diyagramlarından yararlanmaya çalışan salaklar var. Orjinal fotoğrafların tıpkı-kopyalarını elde etmeye çalışıyorlar. Ancak fotoğrafları yine de ilk eserin duygusal yoğunluğundan uzak. İşte burada

    Dalga geçmiyorum. Bu meraklılar, üniversite astronomlarından faydalanarak aynı manzara koşullarının 20 yılda bir biraraya geleceğini hesaplayıp, aynı tarihte 300 kişi fotoğrafın çekildiği noktada kamp kurdular. Fotoğraflar çekildi ama hala bulutlar, gölgeler ve kar doğru yerde değildi. İşte bu, Ansel’i veya herhangi başka bir sanatçıyı eşsiz yapar. Elbette ki istediklerini elde edemediler, çünkü sanat bundan fazlasıdır.

    Michalengelo Sistine Kilise’sinin tavanını boyamak için 4 yıl neredeyse sırt üstü yaşadı. Bugün onun ne tür boya ve/veya fırça kullandığını merak edeniniz var mı?

    Gerçekten iyi fotoğraflar kaynağını kopyalamaktan değil, ilhamdan alır.

    Geçenlerde fotoğrafa yeni başlayan bir arkadaş bana şunu sordu : “14MP bir makina mı almalıyım, 10MP yeterli mi?”

    Aklıma şu fıkra geliyor, adam bileğini kırmıştır, doktora sorar “doktor, piyano çalabilecek miyim” diye, doktor yanıt verir “kesinlikle, şüpheniz olmasın!”. Adam güler, çünkü daha önce hiç piyano çalmamıştır.

    Bir Steinway sahibi olmanız piyano çalabileceğiniz anlamına gelmediği gibi, yüksek düzey bir fotoğraf makinası da fotoğraf çekebileceğinizi garanti etmez.

    Fotoğrafı makinalar çekmez, fotoğrafçılar çeker. Fotoğraf makinası sadece araçtır.

    Neden herkes artık Photoshop’u gayet etkin kullanmasına rağmen, kötü çekilmiş bir fotoğraf saatlerce süren photoshop masajından sonra hala baştakinden daha kötü görünmektedir?

    Belki de şundandır : Fotoğrafı yapan sanatçının gözü, yeteneği ve teknik becerileridir. Aletleri değil.

    Ansel Adams’ın dediği gibi, fotoğraf makinasının en önemli komponenti makinanın 10cm arkasında durmaktadır!

    Hayalgücü yoksa, düşünce yoksa, incelik yoksa fotoğraf ta yoktur. “Image” sözcüğü, “imagination”, hayalgücünün köküdür. Lens keskinliğinin, çözünürlüğün vb. konuyla ilgisi yoktur.

    David LaChapelle‘in işleri yalnızca hayal gücünün ürünüdür, makinasının değil. Zor kısım mizanseni kurmaktır, fotoğraf makinasının ayarları ikinci gelir. Mizansen bir defa kurulduğunda, herhangi bir makina konunun fotoğrafını çekebilir.

    Joe Holmes’in 13"x19" boyutundaki, Amerikan Doğal Tarih Müzesi‘ndeki çalışmaları, Jen Bekman Gallery‘de 650$’a satılmaktadır. D70 ile çekildiler.

    Tüm dünyada bir fanatizm halini alan, orta format plastik kamera Holga’dan çıkan fotoğraflar galerilerde yüzlerce dolara satılmaktadır. Holga 30$’a eBay‘‘den alınabilir.

    Contact Press’den David Burnett’in Beyaz Saray Haber Fotoğrafçıları Tarihin Gözü 2006 ödülünü kazanan fotoğrafı, Holga ile çekilmiştir. (Aşağıda)
    Bu fotoğraf şu anda, Corcoran Modern Sanat Müzesi‘nin duvarında asılıdır.

    Ekipmanlarınız, fotoğraflarınızın kalitesini etkilemez. Ekipmanlarınız, lensleriniz, megapiksel vb. hakkında ne kadar az düşünürseniz, iyi fotoğraflar yaratmak konusunda düşünmeye o denli vaktiniz kalır. Doğru ekipman sadece sonucun daha hızlı ve daha güvenli şekilde size gelmesini sağlar. Hepsi bu.

    Ansel Adams’ın 1937′de söylediği gibi, “her yeni modern lens büyük diyaframlarda maximum definisyon için düzeltilmiştir. Daha küçük diyafram değerleri yalnızca derinliği artırır.” (Ansel Adams Otobiyografisi, hangi lensi kullanacağını soran Edward Weston’a mektup, S.244)

    Ansel Adams, bunda tam 70 yıl önce objektiflerinin keskinliğini çok kafaya takmaksızın inanılmaz keskinlikte fotoğraflar üretti. Bugün bizler, onun yarattığı sonuçlara yaklaşmak şöyle dursun, objektiflerin kıyaslama tablolarından başımızı kaldıramıyoruz. Elbette, o zamanın büyük format lensleri yavaştı, tipik olarak minimum 5.6 ve üstü. Bugünün modern lensleri en iyi performanslarına, iki stop kısıldıklarında ulaşmaktadırlar.

    Yeni ekipman almak fotoğrafınızı geliştirmeyecektir. “Ah o lensi alabilsem” diyen bir sürü fotoğrafçı tanıyorum, o lensi aldılar, şimdi başkasını istiyorlar, ama fotoğrafları daha iyi olmadı.

    Ernst Haas bu konuyla ilgili yorumunu 1985′te düzenlediği bir atölyede yapmıştı.

    Atölyeye katılmak için uzaklardan gelen iki hanım, atölyenin başından itibaren Leica lensleri ve gövdelerinin üstünlüğünden dem vurmaya başlarlar. Bir Leica bayisinde çalışmaktalardır ve Haas’ta Leica gövdelerini kullanması ile ünlüdür.

    Dördüncü günü sonunda Haas’ın sabrı taşar, bir tartışmanın ortasında hanımlardan biri Wetzlar objektiflerinin üstünlüğünü sorgulayan bir soru sorduğunda şöyle der : “Leica, Salayka! Makina bir milim fark ettirmez. Çünkü hepsi gördüğünüzü kaydeder. Ama bunun için, GÖRMELİSİNİZ.”

    Ve ekler : “En iyi geniş açı lens mi ? İki adım geri çekilin ve aha!”

    Kimse, atölyenin geri kalanında Leica, Canon, Nikon veya diğer markalardan söz etmez.

    Dünyanın en iyi fotoğraflarından bazılarını burada görebilirsiniz. Bu fotoğrafları çeken sanatçı da burada aynı şeyi söylemektedir. Burada da $3 değerindeki 50 yıllık bir fotoğraf makinesi ile çekilmiş fotoğrafları görebilirsiniz.


    Yukarıdaki fotoğraf 20 yıllık bir Yashica Electro ile çekilmiştir. Ebay’den 20$’a aldım.


    Bu fotoğrafta yine 30 yıllık Canon QL17 GIII ile çekildi. Yanlış hatırlamıyorsam 30$ filandı.

    Andreas Feininger (1905 – 1999) şöyle demiştir : “Fotoğrafçılar sürekli şunu söylüyorlar, ah bir Nikon’um olsaydı, ah bir Canon’um olsaydı, şu olsaydı, bu olsaydı.. Bu hayatımda duyduğum en aptalca şey. Fotoğraf görmek, ilgi ve düşünmekten ibarettir. Hepsi bu. Sonrasında, herhangi bir şeyi reddebilmek olgusu gelir. Kötü ışığı, kötü arka planı, kötü zamanlamayı, vs. Sadece çekmemeniz gerekir, konunuz ne kadar güzel olursa olsun.”

    Dolayısıyla, yaratımı ne kadar öne koyup ekipmanı ne denli az düşünürseniz o kadar iyi fotoğraflar çekersiniz.

    Kirsten Galon, Nikon’un en alt seviye 18-55 ve 70-300 objektiflerini kullanmaktadır.

    Ekipmanın en önemli fonksiyonu, tekrar ediyorum en önemli fonksiyonu, yaratım sürecinde yolunuzdan çekilmek ve bir daha karşınıza çıkmamaktır.

    Herhangi bir alanda virtüoziteye ulaşmış birini yakalayıp (sponsorları yanında olmaksızın) sorun, o da size aynısını söyleyecektir.

    Peki neden tüm profesyoneller, sanatçılar yüksek profilli ekipman kullanma eğilimindedir ?

    İnsanlar arabaların kendi kendisini sürmediğini bilir, daktilolar kendi kendilerine roman yazmarlar, Rembrandt’ın fırçalarının da kendi kendilerine resim yaptığı görülmemiştir. Öyleyse bazı zeki insanların fotoğraf makinalarının etrafta dolaşıp fotoğraf çekebildiklerine ilişkin yanılgısı nereden kaynaklanmaktadır? Dünyanın teknolojik olarak en gelişmiş arabaları dahi otoyolda kendiliklerinden aynı şeritte kalmayı beceremez. Dünyanın en teknolojik makinaları dahi, sizi gitmek istediğiniz yere götürmek için ayarlara ihtiyaç duyar. Her makina buna ihtiyaç hisseder. Dolayısıyla, lütfen pozlamayı yanlış yaptığı veya bulanık bir fotoğraf çektiği için makinanızı suçlamayın.

    Bakın, fotoğraf sanatında yol almış herkes fotoğraf ekipmanlarının aslında pek te önemi olmadığını anlamak için yıllarını harcar. Daha sonra, elinizdeki ekipmanın en iyi ekipman olduğunu ve aslında bunun pek te önemli olmadığını kavrarsınız. Sonrasında öğrenme evresi bitmiştir ve yaratım başlar.

    İşte nedeni :
    1. İyi ekipmanlar yoldan daha iyi çekilir, işinizi yaparken sorun çıkarmaz.
    2. Daha sert ve uzun süreli kullanıma göre yapıldıklarından daha dayanıklıdırlar.
    3. Bazı ileri seviye kullanıcılar, bu ekipmanların yine bazı küçük özelliklerini kullanışlı bulabilir.
    4. Paranız varsa ve illa da harcamak istiyorsanız, pahalı ekipman almak sorun değildir. Yeter ki ekipmanı, yaratımınızdan daha çok düşünmeyin.

    İşte netlik ayarı yapılamadığı için sürekli offset netlik ile çalıştırılmak zorunda kalan, tamircinin yapılamaz dediği makina ile çekilen fotoğraf : Bu fotoğraf fotoğrafçısına en önemli ödüllerden bir kaçını kazandırmıştır.

    Herhangi bir fotoğraf makinası, dergi kapaklarında kullanılabilecek kalite ve güzellikte görüntüleri ortaya çıkartabilme yeteneğine sahiptir. Dolayısıyla bu yazısı okuyorsanız muhtemelen siz de sahip olabileceğiniz en iyi ekipmana sahipsiniz, yapmanız gereken tek şey onu son katresine kadar kullanmayı bilmektir.


    Bu fotoğraf da yine 20 yıllık Yashica Electro ile çekildi. 40$ değerinde. Muhtemelen, 2000$’lık Leica ile veya 2-3 milyarlık motorlu Canon ile daha iyisini çekemezdim.


    Elbette aynı ayarda değil, ancak yukarıdaki fotoğraf, muhteşem Edward Steichen tarafından otelin garsonundan alınan bir makinayla çekilmiş bir Isadora Duncan portresidir. Whitney müzesinde, 2000 – 2001 yıllarında sergilendi. Steichen, asıl amaç film çekmek olduğu için yanında makina götürmemişti.

    Dünyada kötü fotoğraflar çekmenin en kısa yolu, hangisini kullanmanız gerektiğini bilemediğiniz pahalı bir ekipman yığınına sahip olmak ve o ekipmandan öbürüne sıçramaktır.

    Her bir objektif, her bir makine ayrı bir dil öğretir. Bu dilleri öğrenmeden bir sonrakine geçmek, yolunu bilmediğiniz bir şehirde dolaşmaya benzer. Ancak rastlantılarla kazanırsınız.

    İyi fotoğraflar çekmek için görmeyi ve kompozisyonu öğrenmek gerekir. Nerede duracağınızı ve hangi anda deklanşöre basacağınızı öğrenmelisiniz.

    Benim şu anda bu sayfayı yaratmak için hangi yazılımı kullandığım sizi ilgilendiriyor mu? Elbette hayır, çünkü bu yazıyı önemsiyorsunuz, araçları değil.

    Piyanonun nasıl çalındığını hepimiz biliyoruz, tuşlara elinizle basıp belirli pedalları basılı tutarsınız. Çok basit halde teknik budur. Bu bize Fazıl Say’ın konçertolarındaki duyguyu açıklıyor mu?

    Fotoğraf makinenizin önemi yok.

    Aklınızı ne kadar ekipmandan alıp, fotoğraflarınızdaki ışığa, kompozisyona, detaylara odaklanırsanız, fotoğraflarınız o denli iyi olacaktır.










    Konu Salim Çallı tarafından (17.May.2010 Saat 23:41 ) değiştirilmiştir.
    Canon 5D II
    Canon 17-40L
    Canon 50mm f/1.4

  • #2
    Selim Karakus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Senior Member

    Status
    Offline
    İsim
    Selim Karakuş
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    08.December.2009
    Nereden
    Isparta
    Yaş
    44
    Mesajlar
    1,358

    Standart

    çok güzel paylaşım, teşekkürler. hepimizin aklının bir köşesinde devamlı durması gereken şeyler...











  • #3
    varolaksoy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Varol AKSOY
    Makina:
    Canon 450D
    Üyelik tarihi
    03.April.2010
    Nereden
    İstanbul / Esenler
    Mesajlar
    47

    Standart

    Abi çıktısını alıp sürekli çantamda bulunduracağım bu yazıyı... Benim gibi yeni başlamış ve lens alsam acaba daha iyi fotoğraf çeker miyim diye düşünenler için gerçekten yeni bir yol açtınız...

    Vaktim dar olduğundan sadece okumakla yetindim, akşam fotoğrafları tek tek inceleyerek ve irdeleyerek açıklamalarınızı aklımın en ulaşılabilir yerinde tutacağım











  • #4
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    M----
    Makina:
    -----------
    Üyelik tarihi
    27.November.2009
    Nereden
    ----------
    Mesajlar
    387

    Standart

    -------------------------










    Konu mos84 tarafından (11.January.2015 Saat 15:38 ) değiştirilmiştir.

  • #5
    Salim Çallı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Yazarı & CT Eskişehir Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    Çallı
    Makina:
    *
    Üyelik tarihi
    19.January.2010
    Nereden
    Eskişehir-Konya
    Yaş
    37
    Mesajlar
    757

    Standart

    Alıntı karakuss Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    çok güzel paylaşım, teşekkürler. hepimizin aklının bir köşesinde devamlı durması gereken şeyler...
    Alıntı varolaksoy Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Abi çıktısını alıp sürekli çantamda bulunduracağım bu yazıyı... Benim gibi yeni başlamış ve lens alsam acaba daha iyi fotoğraf çeker miyim diye düşünenler için gerçekten yeni bir yol açtınız...

    Vaktim dar olduğundan sadece okumakla yetindim, akşam fotoğrafları tek tek inceleyerek ve irdeleyerek açıklamalarınızı aklımın en ulaşılabilir yerinde tutacağım
    Alıntı mehmetorhanaslan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    gercekten cok iyi bi yazı olmus ve bu yazıyı bizle paylastıgın icinde cok tesekkurler...
    Yararlı olmasına sevindim. Utku Kaynar'ın kendi sitesinden Fotoğraf ile ilgili güzel yazılara ulaşabilirsiniz.










    Canon 5D II
    Canon 17-40L
    Canon 50mm f/1.4

  • #6
    Çaylak Üye

    Status
    Offline
    Üyelik tarihi
    10.May.2010
    Mesajlar
    1

    Standart

    Paylaşım için teşekkürler.
    Yazınızdaki konuyu aslında çoğumuz biliyoruz ancak bazen sanki herşeyin pahalısını alınca çok daha iyi netice alacakmışız gibi bis inanç doğuyor.
    Ama öyle değil işte. Ara Güler'in ne USM'si ne VR'si ne de IS si vardı değil mi?

    Berlin'de Helmut Newton'un sergisine gitmiştim. Bir ufak odada adamın makinelerini sergilemişlerdi. 2 adet Canon Eos 100, birinin üstünde B/W etiketi yapıştırılmış. Hepsi bu. Bizim binlerce Dolar/Euro verip aldığımız makinelerden yoktu orda

    Detayları görmek, görmeyi oğrenebilmek çok önemli.

    Saygılar
    M. Hürmen











  • #7
    Salim Çallı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Yazarı & CT Eskişehir Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    Çallı
    Makina:
    *
    Üyelik tarihi
    19.January.2010
    Nereden
    Eskişehir-Konya
    Yaş
    37
    Mesajlar
    757

    Standart

    Alıntı Huermen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Paylaşım için teşekkürler.
    Yazınızdaki konuyu aslında çoğumuz biliyoruz ancak bazen sanki herşeyin pahalısını alınca çok daha iyi netice alacakmışız gibi bis inanç doğuyor.
    Ama öyle değil işte. Ara Güler'in ne USM'si ne VR'si ne de IS si vardı değil mi?

    Berlin'de Helmut Newton'un sergisine gitmiştim. Bir ufak odada adamın makinelerini sergilemişlerdi. 2 adet Canon Eos 100, birinin üstünde B/W etiketi yapıştırılmış. Hepsi bu. Bizim binlerce Dolar/Euro verip aldığımız makinelerden yoktu orda

    Detayları görmek, görmeyi oğrenebilmek çok önemli.

    Saygılar
    M. Hürmen
    Tabi ki teknoloji insanlığa hizmet ediyor sonuçta. İyi ve pahalı makine almayın demek yanlış olur, bu yazının da ana teması zaten elimizdeki imkanları sonuna kadar kullanmak ve bunun ötesinde fotoğrafı çekenin makine değil "insan" olduğunu unutmamak. Şahsen param varken de gidip eski teknoloji bir makine almam onu kendi sınırlarımı keşfedesiye kadar zorlarım ama
    Örneğin Makro'nun Kralı adlı konuda okuyabileceğiniz gibi Thomas Shahan son derece mütevazi bir ekipman kullanarak, çok kaliteli fotoğraflar üretiyor. Makinesinin halini görseniz belki de satın almak istemezsiniz bile Ama onun buna aldırış ettiğini sanmıyorum. Muhtemelen şu an yine süper makro fotoğraflar çekiyordur










    Canon 5D II
    Canon 17-40L
    Canon 50mm f/1.4

  • #8
    OkTaY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    Makina:
    Canon EOS 500D
    Üyelik tarihi
    27.December.2009
    Nereden
    Hamburg
    Mesajlar
    37

    Standart

    Cok iyi bir derleme olmus tebrikler.
    Öncelikle yaziyi yazan, blogunuda güncel olarak takip ettigim Utku Kaynar`a;
    daha sonra da bu yaziyi bizlerle paylasan Salim Calli`ya cok tesekkür ederim.

    Burada yazilanlar gercekten bir cok kisinin dilinin ucuna gelipte söylemedigi veya söylediginde yaninda kimse olmadigi türden aciklamalar.

    Fotograftaki Insan faktörünün önemini bir defa daha ön plana cikaran cok güzel bir derleme olmus.Tabi ki gelisen teknolojiyle birlikte her sene cikan yeni Fotograf Makinalarina hepimiz agzimizin suyu akarcasina bakiyoruz.Ben bile Canon 500D Makinamin daha senesi bile olmadan Canon 7D alma planlari yapiyorum.Fakat bu tip yazilar okudugumuzda ayagimiz biraz daha fazla yere basmaya basliyor sanirim.Tüketim toplumu olmaktan ziyade daha cok üretime yani Fotograf cekmeye agirlik verirsek asil hedefimizin ne oldugunu daha iyi anlamis oluruz.










    Hamburg
    |Canon EOS 500D | Canon EF-S 18-55mm IS | Canon EF-S 55-250mm IS + ET-60 Lens Hood |
    |Tama Pro 58mm C-PL Filter | JJC Remote Shutter | Hama Pro-400 Tripod | Gorilla Pod + BallHead |


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #9
    Moderator - CT Yazar

    Status
    Offline
    İsim
    Emre Kocakaya
    Makina:
    Canon 60D
    Üyelik tarihi
    22.July.2009
    Nereden
    Moscow
    Yaş
    50
    Mesajlar
    928

    Standart

    Hımm çok güzel,etkilendim gerçekten.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #10
    babaluga
    Guest

    Standart

    Çok güzel bir başlık gözden kaçırmışım... Salim bey çok düzgün konular açıyorsunuz teşekkürler...

    Demek ki neymiş?

    İyi fotoğrafı makine çekmez
    Fotoğrafçı da çekmez!

    Ünlü fotoğrafçı çeker...

    O ün nasıl oluşur?
    Bilemem, inanılmaz değişkenler sonucunda ama şans yüzdesinin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim...











  • #11
    Lerashasan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hasan Basri YENTEKÜN
    Makina:
    Nikon D90
    Üyelik tarihi
    07.March.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    327

    Standart

    Konuyu İlk Defa Gördüm Salim Bey Süper bi konu imiş.










    NIKON D90 + 18-105+50mm1.8

  • #12
    veyselk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT İstanbul Avrupa Yakası Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Veysel Kocakaya
    Makina:
    Canon
    Üyelik tarihi
    09.February.2010
    Nereden
    Beylikdüzü/İstanbul
    Yaş
    41
    Mesajlar
    222

    Standart

    ellerine sağlık salim çok güzel bir konu bu,
    hepimiz bazen uçuyoruz onu bunu alayım diye ama aslında ayaklarımızın yere basması gerektiğini gösteriyor.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #13
    Salim Çallı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CT Yazarı & CT Eskişehir Sorumlusu

    Status
    Offline
    İsim
    Çallı
    Makina:
    *
    Üyelik tarihi
    19.January.2010
    Nereden
    Eskişehir-Konya
    Yaş
    37
    Mesajlar
    757

    Standart

    Alıntı babaluga Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çok güzel bir başlık gözden kaçırmışım... Salim bey çok düzgün konular açıyorsunuz teşekkürler...
    Alıntı Lerashasan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Konuyu İlk Defa Gördüm Salim Bey Süper bi konu imiş.
    Alıntı veyselk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ellerine sağlık salim çok güzel bir konu bu,
    hepimiz bazen uçuyoruz onu bunu alayım diye ama aslında ayaklarımızın yere basması gerektiğini gösteriyor.
    Rica ederim, yararlı olabildiysem ne mutlu bana.
    Bu arada, Kemal abi bana Salim diye hitap edebilirsiniz (hatta memnun olurum)










    Konu Salim Çallı tarafından (23.May.2010 Saat 01:23 ) değiştirilmiştir.
    Canon 5D II
    Canon 17-40L
    Canon 50mm f/1.4

  • #14
    mylstrat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    levent
    Makina:
    Canon 7d
    Üyelik tarihi
    20.March.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    51

    Standart

    Fotoğrafta parayı sanat öğrenimine ve eğitime harcamak, daha fazla, daha iyi, daha vb. fotoğraf makinalarına harcamaktan her zaman daha iyidir.

    bu cümle konunun özeti gibi.....










    Canon EOS 7D l Canon EF 70-200mm f4 IS l[/B] Canon 50mm f1.8 II l

  • #15
    Sokak Fotoğrafçısı

    Status
    Offline
    İsim
    tunc ozceber
    Makina:
    canon
    Üyelik tarihi
    08.September.2009
    Nereden
    ankara
    Mesajlar
    1,017

    Standart

    Güzel bir derleme fakat örnekler çok uç. Fotoğrafta fotoğraf makinası fotoğrafçının gözünden sonra gelir tabi, ama bu makale elinizdeki dslr'lar gereksiz; aynı şeyi bir kompakt makina ile de yapabilirsiniz önerisini savunur gibi olmuş. Doğru ekipman ile pahalı ekipman arasındaki farkı iyi ayırt etmek gerekir.

    Çoğumuz gibi amatör amaçla fotoğraf çekenler için dslr'lar fazla olabilir. Hatta bir çok amatör fotoğrafçı için kompakt makinalar da onları tatmin edecek sonucu verir. Bu makaledeki anafikirin "amaç-araç" ilişkisi olduğunu iyi anlamak lazım. Bir amatör göz için dslr ve kompakt makina ile çekilen fotoğrafların görüntüsü aynı olabilir, ancak bir profesyonel için aradaki fark ona işi kaybettirecek derecede büyük olabilir.

    An'ı yakalamak ile kaliteli fotoğraf elde etmek farklı şeylerdir.










    off to never never land...

  • #16
    mylstrat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    levent
    Makina:
    Canon 7d
    Üyelik tarihi
    20.March.2010
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    51

    Standart

    eğitim şart










    Canon EOS 7D l Canon EF 70-200mm f4 IS l[/B] Canon 50mm f1.8 II l

  • #17
    stetik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Said Nuri Tetik
    Makina:
    6d
    Üyelik tarihi
    18.December.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    797

    Standart

    salim çallı hocam harika bir yazı..çok önemli bir noktaya değinmişsiniz...paylaşım için teşekkürler.










    Canon Eos 6D - Canon (24-105mm f\4 L - 50mm 1.8 STM) - Tamron 90mm f2.8 VC Macro

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #18
    akingr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Samsun Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    AKIN GÜNGÖR
    Makina:
    CANON EOS 60D
    Üyelik tarihi
    21.June.2010
    Nereden
    SAMSUN
    Yaş
    46
    Mesajlar
    294

    Standart

    Salim bey gerçekten çok hoş bir paylaşım. Teşekkürler.
    Özellikle benim gibi yeni başlayıp, vay be dedirten fotograflara baktıktan sonra yeni aldığı makinesiyle o fotografların yanına bile yaklaşamadığı için ekipmanını suçlayan, daha iyi lens, daha iyi body olmalı diyenlere aklını başına aldıran bir derleme. Makinemi alalı 15 gün oldu, çektiğim bir iki kare hariç hiç beğenmedim. Sanırım eve gidip kendisinden özür dileyip makineme daha iyi davranacağım artık
    Daha çok fotograf görüp, daha çok okuyacağım.











  • #19
    CanonTURK Eskişehir Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Murat
    Makina:
    Canon 550D / 18-55mm / 55-250mm / 50mm
    Üyelik tarihi
    17.April.2010
    Nereden
    esk
    Mesajlar
    614

    Standart

    Öncedne okumuştum cevap yazmaa frsatım olmamıştı güzel bir yazı gerçekten ama fotoğrafın sadece sanat yönüyle ve tarihe geçmesi üzerine yazılmış.

    Peki şu da var bir fotoğraf stüdyosu da iphone ile vesikalık çekebilir mi? Bazı işler için pahalı ve kaliteli ekipmanlara ihtiyaç vardır. Yüksek megapixel'e ihtiyaç vardır, photoshopda ayrıntıları yakaayıp üzerinde rahat çalışabilmek açısından.

    Bunlarda benim gözlemlediklerim. Elbette çok amatör biriyim bu işlerin içinde değilim ama söyledikleriminde kabul edilebilir olduğu düşüncesindeyim.

    55-250mm lens ile 70-200mm F2,8 'i karşılaştırsak %100crop da hangisi en keskin fotoyu sunar ve baktığında güzel bir izleme zevki verir insana.

    Kimileri kalite için kimileride sadece anı dondurmak ve sanat için fotoğraf çekiyor. Yoksa bende k790i ile çok güzel kareler çekmiştim, giriş seviyesi bir compact makine kadar kaliteliydi ürünlerim. Ama bir yerden sonra yetmiyor daha kalitelisini istiyor insan.

    Yani şu da var yazıda kaliteden bahsediliyor ama 3 dolarlık ikinci el bir makine ile bile çok kalitlei fotoğraf çekilir diyor. Lenslerin hiç önemi yok falan deniliyor. Peki burdaki kalite kavramı nedir? Sanat ve işçilik kalitesi mi yoksa fotoğrafın kalitesi mi?

    Ozaman vcd formatıda yeterdi bizlere, 40-50 milyarlık HD kameralara gerek yoktu hiç. Full HD filmler gereksiz görülebilir. Ama kalite bakımından öyle değil işte fakat sanat açısından kalite derseniz şu zamanki Full hd bir çok filme göre eski çapaklı görüntülü amerikan filmleri türk filmleri daha kaliteli.

    Yanlış anlaşılmasın amacım tartışma yaratmak değil kesinlikle ama yazı bana biraz bu işe yeni başlayanların hemen ekipman almalarını engellemek üzerine yazılmış bir yazı gibi geldi.










    Canon 550D | EF-S 18-55mm f/3.5 - 5-.6 IS | EF-S 55-250mm f/4 - 5.6 IS | EF 50mm f/1.8 | Extension tube | Vanguard MK-4 Tripod

  • #20
    stetik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Said Nuri Tetik
    Makina:
    6d
    Üyelik tarihi
    18.December.2009
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    797

    Standart

    Alıntı Yazılımcı Online Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yanlış anlaşılmasın amacım tartışma yaratmak değil kesinlikle ama yazı bana biraz bu işe yeni başlayanların hemen ekipman almalarını engellemek üzerine yazılmış bir yazı gibi geldi.
    hocam bu son cümleniz haricinde sizinde haklı düşünceleriniz olduğuna inanıyorum...Fakat utku kaynar beyin anlatmak istediği, objektifin,gövdenin...vs büsbütün gereksiz olduğu değil bence..sadece yoğunlaşmamız gereken çok önemli bir konunun olduğunu vurguluyor ve bence haklıdır..
    Çünkü forum sitelerinde genellikle yapılan şey, objektif karşılaştırmaları,incelemeleri,iso testleri,objektiflerin grafiklerinin incelenmesi....vs. bunlar üzerinde çok kafa yoruluyor..tamam uğraşılsın..hatta bende takip etmeye çalışıyorum.bu yanlış bir şey değil..fakat işin dengesini kaçırıyoruz bazen. kendimden biliyorum..1 yıl kadar önce başka bir forum sitesinde takılıyordum..bu objektif incelemelerine falan öyle bir kaptırmıştım,bir baktım ki kendimi objektif alıp satma planları yaparken,L serisi objektifleri hayal ederken buldum. şunun farkına vardım. o günlerde izlediğim,incelediğim kaliteli fotoğraf sayısı çok az,hiç fotoğrafın sanatsal yönüne değinen bir yazı okumamışım.çektiğim ve çekeceğim fotoğrafların içeriği hakkında hiç kafa yormamışım.
    işte işin bu teknik kısımlarıyla uğraşılırken sanki fotoğraf sadece keskinlikden,netlikten,renk doygunluğundan oluşan bir varlıkmış gibi görülmeye, sanatsal tarafı unutulmaya başlanıyor..bir çok forumda gördüğüm bu benim..fotoğrafın içindeki duyguyu,ne anlatmaya çalıştığını, hangi amaç için çekildiğini düşünmez hale geliyoruz..daha doğrusu düşünmez hale geliyorum diyeyim..sizi bilmiyorum..
    fotoğrafçılığa yeni ilgi duymaya başlayanlar da makinanın,objektifin büyüklüğüne,verdiği keskin fotoğraflara hayranlık başlıyor öncelikle..benim gördüklerim böyle..bu işin dışarıdan görünüşüne,şekline kapılanlar çok ve çekilen güzel fotoğrafların, bu makinaların,oblektiflerin bir marifeti olduğunu sanıyorlar..halbuki kaliteli fotoğrafın çekilmesinde en büyük rol, çeken kişinindir..O insan, o kadrajı görmeseydi makina istediği kadar mükemmel olsun, hiçbir işe yaramayacaktı...Sanırım utku bey onun için yazmış bu yazıyı..bizler en büyük emeği fotoğrafın sanatsal tarafına vermeliyiz bence..kaliteli fotoğrafçı kalitesiz ekipmanla da kaliteli fotoğraf çekebilir ama diğeri kaliteli makinalarla kaliteli iş çıkartamaz...ekipman istediği kadar iyi olsun..mükemmel renkler,mükemmel keskinlik versin ama çeken kişi fotoğraftan anlamıyorsa,kompozisyonunda,kadrajında bir yığın hata varsa o fotoğraf bize güzel gelmez..Yani fotoğrafı güzel gösteren şey sadece keskinlik,renkler...vs. değildir...fotoğrafın içeriği,kadraj kullanım,ışık kullanımı,bakış açısı çok önemlidir..yapmak istediği vurguyu iyi yapabilmişmidir fotoğrafta..fotoğrafın gerçek kalitesini gösteren şeyler bunlardır bence...

    benim de fikrim bu yönde...saygılar










    Konu stetik tarafından (21.July.2010 Saat 14:20 ) değiştirilmiştir.
    Canon Eos 6D - Canon (24-105mm f\4 L - 50mm 1.8 STM) - Tamron 90mm f2.8 VC Macro

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •