kolay gelsin güzel bir konu seçmişsiniz
kolay gelsin güzel bir konu seçmişsiniz
Akit denen düzenli basılan yazı ve fotoğraflar içeren kağıt tomarının ve internet uzantısı olan haber vaktim şeysinin. Eğitim sen üyesi öğretmenlerin 3 yıl önce aileleriyle yaptıkları pikniğin fotoğrafını facebook'tan alarak yaptığı lisede ahlaksızlık haberi sanırım en doğru örnek olur.
"Menfaat budalalığı insanı maymuna çevirir."
Kutay, kolay gelsin. Gelen cevaplarla epey malzeme topladın. Benim asıl merak ettiğim, sonuç neye bağlanacak?
- "evet, olur böyle şeyler" mi diyeceksin?
- "böyle şeylerin, şöyle şöyle etik-ahlaki sonuçları, madi zararları, vs var" mı diyeceksin?
- böyle etik olmayan şeylerin önlemleri şunlar olmalıdır" mı diyeceksin?
- yoksa, hepsi mi?
Ödevinin çerçevesi biraz muallak sanki..
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
Bu görselleri bulmak, projenin sadece ön hazırlığıydı.
Ödevin amacı şu şekilde:
ben örnekleri topladıktan sonra dersin hocası ile birlikte bazı kriterler belirleyeceğiz, benim şimdilik düşündüklerim;
-Görselin içeriği gerçek bir olay mı,
-Görsel herhangi bir grup, siyasi parti, ırk vb. Bir topluluğa yönelik saldırı veya propaganda içeriyor mu,
-Görsel sunulmadan önce herhangi bir değişime uğratılmış mı,
-Aynı görsel farklı kaynaklarda farklı şekillerde sunulmuş mu,
-Farklılaştırılarak gösterilen görseller daha sonra gündeme getirilerek, aslı ile karşılaştırıldı mı.
vb...
Sonra kendi siyasi görüş, inanç ve değerlerimi işin içine katmadan objektif olarak bu kriterler doğrultusunda sorgulamalar yaparak değerlendirme yapacak ve rapor olarak hazırlayacağım.
Ödev dönem sonunda teslim edilecek, tamamlandığında buradan da paylaşırım, o kadar paylaşımda bulundu herkes, belki sonucu merak ederler
Hatta notlar açıklanınca notumu da söylerim
Konu kutaykosem tarafından (04.December.2012 Saat 14:50 ) değiştirilmiştir.
Sevgili Koray, aslında bu konu doğrudan Vefa Beyin(boyabadanacı) ilgi alanı ama ben de bir akademisyen olarak bir iki şey söylemek isterim. Faydalı olur-olmaz, o senin bileceğin konu.
Yukarıda saydıkların bilimsel bir çalışmanın objektif parametreleri olma niteliğinde değiller. Daha çok, durum saptamaları, konu başlıkları denebilir.
Bir örnek vereyim:
Son günlerde zap yaparken sıklıkla spor kanallarında ekran köşesinde "canlı" ibaresi görüyorum. Bir süre izleyince aslında bir spor karşılaşmasının canlı yayını değil, iki zevzeğin spor muhabbetine malzeme olarak 1-2 dakikalık özet gösterdiklerini anlıyorum. Peki, sence bunu niye yaparlar? İzleyiciyi "kandırarak" ekran başında tutmak değil mi? Reklam almak, reyting almak, vs vs. Peki haksız rekabet, etik olmayan davranış, değil mi? Eğer öyle olduğunu düşünüyorsak bir çalışma yapmalıyız;
- öncelikle bir iddiamız olmalı: tv izleyicisi canlı yayın ibaresiyle kandırılıyor (mu?)
- amacımızın dayanağı: yöntem yasal mı, değil mi, yaslardaki boşluklardan mı faydalanılıyor? kaç kanal yapıyor?
- materyel ve metod (parametreler ve araştırma yöntemi): reyting, ya da reklam artışı sağlanmış mı? ne kadar sağlanmış? bunun tespiti için hangi yöntemler kullanılacak? tarama, istatistik?
- Sonuçlar neler? İstatistiksel olarak anlamlı mı?
- tartışma: yapılan iş etik midir değil midir? etik değilse kimler zarar gördüler? zarar görenler varsa nasıl engellenebilir?
gibi.. kolay gelsin.
ilave: senin örneğinde de her başlık için,
- görsel içeriklerinin ne kadarı gerçek, ne kadarı değildir?
- görseller sosyal, siyasi, dini, ticari toplulukjar tarafından bilgilendirme kisvesi altında etik olmayan şekilde kullanılıyor mu, hangi oranda kullanılıyor?
- görseller sunulmadan önce nasıl, hangi yöntemler ve hangi amaçlar ile değişime uğratılıyorlar? sıklıkları nedir? etik olmayanla olanı (teknik nedenlşerle zorunlu müdaheleler olabilir) nasıl ayırt edeceğiz? bir yöntemi var mıdır?
- görsellerin farklı kaynaklarda farklı gösterilme sıklıkları nelerdir? hangi amaçla gösterilmişler? etik olan ve olmayanları nasıl ayırt edeceğiz?
- aslı ile karşılaştırılan görseller hangi amaçla gösterildiler? etik sonuçları oldu mu? yaptırımlar uygulandı mı? yaptırımların sonuçları oldu mu? vs vs
Konu promete tarafından (04.December.2012 Saat 17:33 ) değiştirilmiştir.
Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız.
NHR.
bir yazımdan alıntıyla :
"Savaşın ilk kurbanı gerçeklerdir. Benzer görüntüleri biz, Körfez Savaşı’nda da izlemiştik oysa. Baba Bush baş aktördü. Hadi hep beraber hatırlayalım: Senaryoda, denize dökülen petrole bulanmış bir karabatak var, elbette ki can çekişiyor. İhtimal, bir süre sonra ölecek. CNN dahil bütün televizyonlarda bu görüntü beynimize kazındı. Saddam'a ne kadar kızmıştı insanlar. İnsanlar'ın gözleri, ölen binlerce ıraklı çocuğu ve onların annesini, babasını görmüyordu. Gördükleri tek şey vardı: "Petrole bulanmış bir karabatak". Sonradan açıklandı ki, görüntü tamamen asparagas. Öyle bir şey hiç olmamıştı o tarihte. Başka bir görüntünün beyinlere kazımak istedikleri manipulasyon versiyonundan başka bir şey değildi. Görüntüler yıllar önce Alaska’da kaza yapan Exxon-Valdez isimli tankerden denize yayılan petrol sebebiyle zarar gören kuşlara aitti. Yani düpedüz aldatmacaydı ve bizler, göz bebeklerimize televizyonlardan yansıyan kan görüntüleri ile beraber bir yalanın içine doğru sürüklenip gitmekteydik."
yazıda daha fazlası var, istersen linkini verebilirim sevgili kutay.
Çinde yapılan photoshop haberleri var,konunuza uygunmu bilemiyorum.
Milliyet - Dünyanın en kötü photoshop'u
Chinese faked photograph leaves officials on street of shame | World news | The Guardian
yazılı basın kuruluşlarının geliri %80 reklam-ilan gelirinden %20 tiraj (fiziki satış) gelirinden oluşur.
ekonomik olarak reklam gelirine bağlı bir gazetenin reklam verenlerce (ki bir bölümü kamu ilanlarıdır) "en hafif ifadeyle" yönlendirilmesi doğaldır. Telkine bile gerek yoktur aslında, karlılık-devamlılık endişesi otokontrolü sağlar.
deniz feneri davasında yargılanan 5 kişiden 3 ü ceza alır (almanyada) akit gazetesinin manşeti "2 beraat" olur. e siyasi endişeleri de işin içine katarsan "doğru habercilik" kalır mı?
fotoğrafların oynanıp oynanmamasının daha ötesi video görüntülerde belli bir kısmın "cımbızlanması" ile yapılıyor. montaj yok vs yok ama adamın anlattığı bambaşka bişey iken topluma verilen bambaşka birşey.
adamın biri cam fabrikası kuruyor, sonrasında her gün cam damacanaların sağlıklı olduğundan, plastik damacanaların kanserojen olduğundan bahsediyor çıkardığı gazetede. evet söylenenler doğru ancak zamanlaması pek uygun değil.
esas sıkıntı sorgulayamayan, denetleyemeyen "cahil" halkımızda. gazete yazdı, televizyon söyledi diyor fikirlerine referans verirken.
güzel konu seçmişsiniz, gelen topa iki tane de ben çakayım dedim selamlar.
5D, vivitar2.5/28mm M, porst 2.8/35 M, yashinon ml 1.4/50 M, helios 2/58 M, Samyang 1.4/85 M, jupiter 2/85 M, tair 11a 2.8/135 M, smc takumar 4/200 M, canon 1.8/50mm II
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.